icon Vissza az összes cikkhez

A gyerekek hallása zenével fejleszthető!

A gyerekek hallása zenével fejleszthető!

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2019. 10. 12.

„A zene, akár az álom. Valami, amit sosem hallhatok.” – mondta Ludwig van Beethoven, korának egyik legnagyobb és legmeghatározóbb zeneszerzője, aki 25 éves korában érezte elsőként a siketség jeleit, amelyek idővel súlyosbodtak. Beethoven amellett, hogy súlyos hallássérüléssel és fülzúgással küzdött, a zenében talált megnyugvást. Hogyan történhetett mindez? Ez az, amit mind a legújabb kutatások, mind pedig sok hallássérüléssel élő is igazol, vagyis, hogy a zene fontos szerepet tölt be a beszéd fejlesztésében, és a zenével történő képzés nagymértékben befolyásolja a siket gyermekek előremenetelét.

A zene fejleszti a siket és hallássérüléssel élők beszédkészségét

 

A Science Daily cikkéből kiderül, hogy a Helsinki Egyetem kutatóinak véleménye alapján a zene képes arra, hogy a siket és hallássérüléssel élők beszédét fejlessze. A finn kutatók az elért kimutatások és eredmények alapján összeállítottak egy kézikönyvet, mely egyaránt segít a szülőknek, tanároknak, beszédterapeutáknak és a rehabilitációban résztvevő szakembereknek abban, hogy tevékenységük során miként használják a zene fejlesztő erejét. A zene ugyanis, különösen az éneklés, a kutatók állítása szerint jótékony hatással bír az agyműködésre, és a beszélt nyelvre. 

 

Ritva Torppa egyetemi tanár és beszédterapeuta szerint az így szerzett képességek könnyebbé teszik a gyerekek életét. A zajos környezetben történő beszédértés stressz-mentessé válhat, míg a másokkal való kommunikáció, a szövegértés és az iskolában elhangzott információk megértése szintén gördülékenyebb lehet a hétköznapok során. 

 

9 tipp, hogyan fejleszd gyermeked beszédkészségét a zene segítségével

 

Az évek során folytatott tanulmányok, kutatások eredményeképpen, valamint a hallási rehabilitációk, a zeneterápiás módszertanok, valamint a beszéd-, és nyelvterápiás módszerek alapján a kutatók az alábbi ajánlásokat fogalmazták meg:

 

1. Kezdd el a zene szisztematikus alkalmazását már egészen kiskorban, még a cochleáris implantátum vagy a hallókészülék viselését megelőzően. Légy következetes és minimum egy éven át fókuszálj arra, hogy a zene erejével segíted gyermeked beszédkészségének fejlődését.

2. Használd a ritmikus, zenére történő mozgás erejét.

3. Énekelj! Használd az éneket, mint legfőbb „zajkeltő eszközt”, főleg pici korban.

4. Ismételd önmagad! Figyelj rá, hogy ugyanazt a dalt, ritmikus mozgást napjában többször is bevesd.

5. Vegyél részt aktívan a gyerekek kiscsoportos foglalkozásában. Használj különböző hangszereket, képeket, játékokat és mutass nekik papírra írt dalszövegeket.

6. Felváltva beszélj és énekelj.

7. Segítsd az iskolai énektanárt azzal, hogy segítséget adsz neki a fentieket illetően.

8. Támogasd tinédzser gyermeked zenés hobbiját, hangszeren való tanulását.