Hírek, érdekességek

Phonak blog hétről hétreELTON, A ZSENI!

Elton John azt akarta, hogy a búcsúkoncertjén mindenki, értsd MINDENKI, halló és hallássérült rajongója ott legyen és egyként élhessék át azt a parádés műsort, amit a zenefenomén a színpadon néhány óra leforgása alatt zseniális művészi tehetségével művel.

Ennek érdekében egy applikációt fejlesztetett. 

Tette ezt azért, hogy a hallássérült rajongók is élvezzék a parádét.

HALLÁSSÉRÜLT EMOJIK? AZ APPLE MEGCSINÁLTA!

Olyan régen vártunk már, hogy a csetelés közben temérdek érzéseinket, hangulatainkat kifejező figurák – eredeti nevükön emojik – között végre elfoglalják jól megérdemelt helyüket a hallássérüléssel kapcsolatos cuki kis ikonok is! 2019 októberében végre erre is sor kerülhetett: az Apple fejlesztésében megjelentek a különböző fogyatékosságokat ábrázoló emojik, fókuszba helyezve az érzékenyítést! Az új hangulatjelek között megtalálható a kerekesszék, a bot és a művégtag is, felhívva a figyelmet arra, hogy bárkit érhet betegség vagy baleset, születési rendellenesség, az ember attól még ember, és feladatunk, hogy ezekkel az élethelyzetekkel a hétköznapi eszközökön keresztül is megismertessük embertársainkat!

MESE A HALLÁSSÉRÜLT VADÁSZRÓL

A vadászatot lehet kedvelni vagy sem, két dolog bizonyos. Az egyik, hogy az erdő és a vadállomány fenntartásának ősidők óta végzett feladata, a másik pedig, ha ízig-vérig vadász az ember fia-lánya, a vadászidény puskaropogása az igazi élmény számára. A hivatásos vadászoknak fontos, hogy ahogy fegyvereikre, úgy saját egészségükre is figyelmet fordítsanak. A súlyos decibelek által okozott hallásvesztés mára viszont olyannyira általánossá vált, hogy már a „lövész-fül” szakkifejezést is alkalmazzák a témában, amelynek tünetei a fülfájdalom, a fülzúgás és a folyamatos halláscsökkenés. De vajon hogyan élvezheti az elhivatott vadász a szezont anélkül, hogy ezt hallása bánná?

ÖTLETEK, HA BEFUCCSOL A HALLÓKÉSZÜLÉKED

Imádott hallókészülékünk érzékeny kis kütyü, ezért fontos, hogy törődjünk vele és megfelelő ápolásban, rendszeres karbantartásban részesítsük. Amikor hirtelen beüt a krach, érthető, hogy először kétségbeesünk, de van pár tippem arra, amit a hallókészülék újraélesztéséhez random módon bevethetünk.

HOGYAN PARTIZZ OKOSAN, HALLÁSSÉRÜLTKÉNT

Romantikus elképzeléseim között szerepelt, hogy majd, amikor végre én is fősulis leszek és beindul a party-élet, úgy fogom azt tolni hallássérülten, hogy majd még magamtól is megijedek. Elképzeltem a helyet: biztos jó tágas lesz és kényelmes, bőven lesz hely a pultnál és a tánctéren, aztán amikor odakerültem, csak bámultam a fejemből kifelé, mert kész csatatér volt, amibe belecsöppentem. A partvonalon állva – mert a küszöbnél beljebb nem is nagyon jutottam - nyomtam egy újratervezést a hallássérült party-navigációmban.

10 HIHETETLEN SZTORI, AMI MEGHATÁROZTA 2019-ET!

Hihetetlen, milyen gyorsan eltelt a 2019-es év! Csak kapkodtuk a fejünket, hiszen hol egy hollywoodi film szereplőjeként, hol a hallássérülés tudatosításának élharcosaként jelent meg a médiában egy-egy siket vagy hallássérüléssel élő, nagyszerű személyiség! 2019 tele volt klassz pillanatokkal, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a hallássérüléssel élők nehézségeikkel szemben csodálatos emberek! Dobd el a tollat és tarts velünk pár percre, hogy együtt fussunk végig a 2019-es év legmeghatározóbb eseményein!

MIT KÖVETTEK EL A SZTÁROK 2019-BEN?

2019. meghatározó év volt a siket és hallássérüléssel élő közösség életében. A médiának hálásak vagyunk, hiszen akarva-akaratlan, temérdek lehetőséget biztosított arra, hogy a hallássérülést különböző formákban az emberek elé tárva, széleskörűen tudatosítsa. Kíváncsi vagy, mi minden történt 2019-ben a filmvilágban?

5 TIPP A SIKET-BARÁT ÉTTERMEKÉRT

Futótűzként terjedt egy vírus-videó a siket és hallássérüléssel élők közösségében (https://www.instagram.com/p/B2SqWO9Fxqy/?utm_source=ig_embed), amikor egy gyorsétterem diszpécsere gúnyos szavakkal illette a hallássérült vendéget, majd megtagadta a rendelést. Hihetetlen, hogy a 21. században ilyen még előfordulhat, egyben felmerül a kérdés, vajon milyen lépéseket kellene tenni egy étterem üzemeltetőjének ahhoz, hogy siket-baráttá tegye vendéglátóhelyét? Ha magától esetleg nem jut eszébe, mi szívesen adunk hozzá néhány tippet.

Hyperacusis, hallás a nyúlon túl

 

A közelmúltban számos fórumon találkoztam a „túlhallás” fogalmával. Mivel sokan, sokféleképpen értelmezik, hogy mi is található a halláson túl, ezért bátorkodtam utánanézni annak, hogy mit is mond a szakirodalom ebben a témakörben. Tettem ezt azért is, mert az egyik termékünket a ”túlhallás” terápiás eszközeként ajánlják, amely elgondolkodtató annál is inkább, mert egy jel-zaj viszonyt növelő eszköz már a nyúlon túlon is túl van! (1)