icon Vissza az összes cikkhez

Edzés hallássérülten is? Fuss neki!

Edzés hallássérülten is? Fuss neki!

Aatish Patel írása

Budapest

2019. 08. 28.

Ismerős az a helyzet, amikor a nyári szezon után mindig megfogadjuk, hogy ősztől egészségesebben élünk, nincs több lángos és fagyi, hogy többet mozgunk, és igen, amint beköszönt a hűvösebb idő, az lesz az első dolgunk, hogy megvesszük a régóta tervezett fitness bérletet. A szent elhatározás és vasakarat, ha néhány hasznos tanáccsal is párosul, akkor biztos lehetsz benne, hogy a testmozgásba fektetett idő, erő és energia hallássérültként is megtérül!

1. Tudd, hogy mások sem hallanak 

 

Egy edzőteremben, megnyugtatunk, sokszor annyira hangos a zene, hogy nem te leszel az egyetlen, aki esetleg nem hallja az edző utasításait. A dübörgő muzsika miatt az edzők ki vannak képezve az ismétlésre, ami nem csak a gyakorlatok számát illeti.

 

2. Hallgass zenét okosan!

 

A zene a mozgás elmaradhatatlan része, hiszen nemcsak motivál az edzés során, de könnyebben is megy vele az idő. Ha a hallókészüléked a Phonak Audeo Marvelhez hasonlóan Bluetooth-kompatibilis, egyszerű dolgod van, hiszen a zene a telefonodból közvetlenül a hallókészülékedbe érkezik. Csoportos edzésen érdemes megkérdezni az edzőt, hogyan tudsz rácsatlakozni a zene forrására, így biztos lehetsz benne, hogy nem hagysz ki egyetlen ütemet sem! Alternatív megoldásként jól jöhet egy pár zajszűrővel ellátott fülhallgató, ami kompatibilis a hallókészülékeddel és kényelmesen illeszkedik hozzá.

 

3. Jelnyelv az edzésen

 

Bár Magyarországon még nem elterjedt, külföldön számos edzőterem működik, ahol jelnyelv segítségével kommunikálnak az edzők és a hallássérült vendégek. Ha esetleg San Diegóban jársz, érdemes ellátogatni a Fitness is My Sickness elnevezésű edzőterembe, de az Egyesült Királyságban is találsz számos helyet, ahol hallássérültként is bátran hódolhatsz a testmozgásnak és az egészségnek.

 

4. Szárítsd meg a hallókészüléked!

 

Nagyon fontos, hogy az izzadságos munka után alaposan megszárítsd a hallókészüléked! A nedvesség és a pára biztonságos eltávolításához edzés után amint tudod, helyezd hallókészüléked szárítódobozba.

 

5. Mondd el az edzőnek, mire van szükséged!

 

Az eredményes együttműködéshez bizalomra van szükség. Nincs ez másként az edzés során sem. Ahhoz, hogy az edző segítségével ki tudd hozni magadból a maximumot, segíts neki az alábbiakkal:

- ha nem használ jelnyelvet – márpedig Magyarországon ez ritka – akkor mondd el, hogy a szájról olvasást fogod használni. Ehhez fontos, hogy feléd forduljon és számodra is jól láthatóan beszéljen.

- csoportos edzésnél állj előre, hogy jobban láss.

- ha párban edzetek, az szuper, hiszen csak követned kell, amit a másik csinál

- ha a futó- vagy taposógépen nézed a TV-t és szükséged van feliratra, kérdezd meg a teremedzőt, van-e ilyen funkció az eszközön.

 

6. Légy büszke magadra és nyomj egy szelfit!

 

Ha végeztél az aznapra kitűzött testmozgással, veregesd meg a vállad! Megérdemled! Húzd meg a kulacsod, kortyolj egy nagyot a frissítődből, és ha az elért eredménytől máris mosolyra húzódott a szád, nyomhatsz is egy szelfit! Posztold a Facebookon vagy az Instagramon, és használd a #phonak vagy a #hearinglikeme hashtageket! Mert mi nagyon büszkék vagyunk rád!