icon Vissza az összes cikkhez

Hallássérült vendégek az esküvődön? Így készülj rá!

Hallássérült vendégek az esküvődön? Így készülj rá!

Jill von Büren írása

Budapest

2019. 01. 17.

Végigcsináltunk már párat, így van fogalmunk róla, milyen aprólékos készülődést igényel egy héthatárra szóló esküvő megszervezése, és hogy jól érezve magát a násznép, pirkadatig szóljon a nóta. A frigyre lépés - azt mondják - az ifjú párról szól, mégis, hogy a „Nagy Nap” tökéletesen sikerüljön, megannyi körülményt kell a szervezőknek figyelembe venni. Ha a meghívottak között hallássérült barátod vagy rokonod is megtiszteli az eseményt jelenlétével, adunk néhány tippet, hogy célirányosan mi mindenre készülj fel.

1. Kérdezz rá, mire van szüksége

 

A legrövidebb út mindig az egyenes, így ha vendéged hallássérült, ne kertelj! Kérdezz rá bátran, hogy mivel készülj annak érdekében, hogy ő is tökéletesen értse az esküvői ceremónián elhangzottakat. Bizonyos hallástechnológiai eszközök lehetővé teszik az FM-rendszeren keresztül történő hangtovábbítást, mellyel párhuzamosan a szövegértést segítheti a szájról való olvasás. Ehhez hallássérüléssel élő vendéged számára célszerű az első sorban helyet biztosítani, ha pedig hallássérülésének mértéke igényli, akár jelnyelvi tolmácsot is igénybe venni. Hogy a parti alatt is biztosítsd számára a komfortot és a jó hangulatot, az ültetésnél ügyelj rá, hogy ismerősei körében kellemesen szórakozhasson.

 

2. Esküvői helyszín kiválasztása

 

Természetesen nem várható el, hogy vendégeidtől tedd függővé az esküvői helyszínt, de akár a kiválasztáskor, akár a technikai felszerelések hangolásakor kedves gesztus, ha figyelembe veszed siket és hallássérüléssel élő vendégeid igényét. A tér akusztikája a hallás szempontjából nagyon fontos, így bizonyára hálásak lesznek figyelmességedért, ha zárt tér esetén a melegpadló-burkolat és a függönnyel borított falak elnyelik a hangvisszaverődést.

 

3. Fotózás 

 

Tudjuk jól, hogy az esküvői fotózás egyszeri és megismételhetetlen. Éppen ezért fontos, hogy mindenki hallja és betartsa a fotóstól érkező instrukciókat. Ahhoz, hogy hallássérült vendéged is szuperül mutasson a fotókon, két jó megoldás is bevethető. Az egyik egy közeli barát, aki segít „tolmácsolni” számára a fotós instrukcióit, a másik pedig egy írásos útmutató, ami részletesen rögzíti az utasításokat és a fotózás menetét.

 

4. A megfelelő szállás kiválasztása

 

Amennyiben siket vagy hallássérüléssel élő vendéged számára szállást is biztosítasz, minden esetben győződj meg, hogy esetleges baj vagy riasztás esetén megkapja a szükséges figyelmeztetést és instrukciókat. 

 

Ha így jársz el, vendéged bizonyára hálás lesz, részedről pedig tudd, hogy hatalmas kedvesség, hogy hallássérült barátodra, rokonodra, kedves ismerősödre a saját napodon ekkora figyelmet fordítasz!