icon Vissza az összes cikkhez

Hol vagytok, hétköznapi hangok?

Hol vagytok, hétköznapi hangok?

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2019. 01. 31.

Hallóként el sem tudjuk képzelni, hányféle hanghatás ér bennünket nap, mint nap. Természetesnek vesszük a porszívó zaját, az óra tik-takolását vagy az autók dudálását. A siket és hallássérüléssel élők mindennapjaiból attól függően, hogy velük született halláscsökkenéssel élnek vagy betegség során veszítették el hallásukat, a világ hangjai hiányoznak, és még ha a tücsök ciripelése esetleg nem is tűnik létfontosságúnak, számos olyan hanghatás van, amiből hallássérülésük miatt kimaradnak. 

A fejlett hallástechnológiai eljárásoknak hála ma már rendelkezésre állnak olyan eszközök – hallókészülékek, cochleáris implantátumok és egyéb szuper kiegészítők -, amelyekkel a hallás nagymértékben növelhető, és az alábbi, hétköznapi hangok hiánya is klasszul kiküszöbölhető.

 

1. Ha csörög a telefon

 

Banális, nem igaz? Ma már szinte mindenki használ telefont, legyen az otthoni vezetékes, vagy mobiltelefon. A hallók számára egyértelmű, hogy hívás esetén hallják, amint az csörög, de a siket és hallássérüléssel élők számára ez óriási kihívást jelent. Áthidalva a problémát bizonyos hallókészülékek rendelkeznek Bluetooth technológiával, ami segít, hogy az okostelefont a hallókészülékkel összepárosítva vezeték nélkül továbbítsa mind a csörgés, mind a beszéd hangjait közvetlenül a hallókészülékbe.

 

2. Ébresztőóra

 

Hallássérültként nincs egy csinos, biológiai test-takaró, aki gondoskodik arról, hogy minden reggel simogatással ébresszen, ezért muszáj beszerezni valamit, ami segít kipattanni az ágyból. A rezgő okosórák erre már tökéletesek, amelyek a csuklón viselve határozott vibrálással jelzik, hogy „Pál, Kata, Péter, jó reggelt!”.

 

3. KiabáIás

 

Hiába kiabál a postás vagy a kedvenc szomszéd, hallókészülék hiányában akár másnap estig is óbégathat, ha nem tudja, hogy a célszemély hallássérüléssel küzd. Ez a helyzet nehezen kivédhető, hiszen a postásra sem rezgőt, sem villogót nem lehet szerelni, így marad az egymásra való figyelés, és ha ilyennel találkozunk, akkor a kedves figyelmeztetés. 

 

4. Záródnak az ajtók

 

A buszon, villamoson és egyéb tömegközlekedési eszközökön hangjelzéssel záródnak az ajtók, ami egy siket ember számára gyakorlatilag zéró információ. Hallókészülék viselésével ez a helyzet adott esetben kiküszöbölhető, ennek hiányában viszont marad a fényjelzés, illetve az utastársak segítőkészsége, amennyiben informálva vannak a helyzetről. Egyes járműveken a következő állomások kiírásra kerülnek, de nem minden tömegközlekedési eszköz rendelkezik kijelzővel, így ha csak a vezető tájékoztat a következő megállóról, az a siket és hallássérüléssel élők számára szintén problémás lehet.

 

5. Mozi és színház

 

Mázli, ha a mozifilm vagy a színházi előadás feliratos, mert bár a zenét, a hanglejtést és a sok-sok, látványhoz szorosan kapcsolódó hangot nem élvezhetik a siket és hallássérüléssel élő szórakozni vágyók, legalább az elhangzott beszédet olvashatják. Ami a hallók számára természetes, ahhoz a hallássérült embereknek technikai segítségre van szüksége, és bár a modern hallókészülékek nagyban hozzájárulnak a hallás élményéhez, bízunk benne, hogy mindenki, akinek hallása valamilyen okból megsérült, a tökéletes hallás és a komfortos élet érdekében élni fog a modern kor hallástechnológiai eszközeivel, széleskörű segítséget nyújtó lehetőségeivel.