icon Vissza az összes cikkhez

Jelnyelv tolmácsok az Amazonnál teljes munkaidőben

Jelnyelv tolmácsok az Amazonnál teljes munkaidőben

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2019. 05. 10.

Az Amazon nemcsak a világ egyik vezető, elektronikus kereskedelemmel foglalkozó cége, de példaértékű is a siket és hallássérüléssel élő munkavállalók tekintetében. Az Amazon ugyanis 2018 óta amerikai jelnyelv tolmácsokat alkalmaz teljes munkaidőben azért, hogy a hallássérüléssel élő kollégák munkáját ezzel minél magasabb szinten támogassa.

Egységben az erő

 

Az Amazonnál már a 2018-as évet megelőzően is jelen volt a jeltolmácsolás, az ASL, vagyis az amerikai jelnyelv programnak köszönhetően viszont az addig alkalomszerű jelnyelvi támogatást felváltotta a jeltolmácsok teljes munkaidőben történő alkalmazása. Ez a változás többek között Michael Nesmith-nek, az Amazon művészeti igazgatójának is óriási segítséget jelent, aki azt is elmondta, hogy előző munkahelyein ilyet még sohasem tapasztalt.

 

A direktor Forbes magazinnak adott interjújában kifejtette, hogy a siket közösségben a hallássérülés és a siketség semmiképpen sem fogyatékosságot jelent, hanem egy egyedülálló kultúrát, aminek saját nyelve és oktatási rendszere van, amely körülményeinél fogva különbözik az átlagostól. A legfontosabb az, hogy megfelelően elsajátítható és használható legyen a nyelv, ami az Amazonnál immár teljes munkaidőben alkalmazott jelnyelv tolmács kollégák segítségével a siket és hallássérüléssel élő munkatársak számára is elérhetővé vált.

 

Mit jelent az Amazon ALS programja?

 

Minden, teljes munkaidőben alkalmazott jelnyelv tolmács két vagy három siket és hallássérüléssel élő kolléga munkáját támogatja nap, mint nap. A Forbes szerint amióta a program elindult, egyre több jelentkezés érkezik hallássérüléssel élők részéről, akik szívesen dolgoznának az Amazonnál. Az Amazon egyik tolmácsát is megkérdezték, mi a véleménye a kezdeményezésről, aki nemcsak örömét, de bizakodását is kifejezte, miszerint szerencsés lenne, ha más cégek is átvennék ezt a kezdeményezést.

 

Miért jó ez a vállalkozásoknak?

 

A siket és hallássérült munkavállalók alkalmazása nemcsak a társadalom felé történő pozitív gesztus, de maga a cég is számos előnyt élvezhet. A siket és hallásukban sérült emberek bizonyos területeken kimagasló tudással és képességekkel rendelkeznek, mint amilyen az alkalmazkodóképesség, a terhelhetőség, az aprólékos, részletgazdag, etikus munkavégzés és a lojalitás. A munkáltatók a helyi szabályozásoknak megfelelően akár támogatást is igénybe vehetnek, amennyiben siket vagy hallássérüléssel élő munkavállalót alkalmaznak.

 

Az Amazon az első olyan cég a világon, aki felismerte a siket társadalomban rejlő potenciált, és a munkakörülményeik javítása érdekében megtette a megfelelő lépéseket. Reméljük, hogy minél több cég követi ezt a példát, teret, munkát és megbecsülést adva ezzel a siket és hallássérüléssel élő munkavállalóknak.

 

Köszönjük, Amazon!