icon Vissza az összes cikkhez

Tedd vagy ne tedd? 10 apróság, ami megvédi a hallásod

Tedd vagy ne tedd? 10 apróság, ami megvédi a hallásod

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2019. 01. 25.

Madárcsicsergés, szélzúgás, gyermekek csilingelő nevetése. Nagyjából ezek azok a hangok, amelyek hiányoznak azoknak, akik részben vagy egészben elvesztették a hallásukat. Szinte hihetetlen, hogy ma már több mint 1 milliárd ember él a Földön hallássérüléssel, köztük zömmel fiatalok, akiknek a száma napról napra nő. De vajon mit tegyél annak érdekében, hogy megállítsd ezt a folyamatot, és tudatosan védd a hallásod?

1. Hány decibel az életed?

 

Mérd meg, mennyire hangos az életed. Zsúfolt irodában dolgozol (40 dB)? Kisgyereket nevelsz (110 dB)? Szeretsz focimeccsre járni (117 dB)? Ahhoz, hogy tudatosan védd a hallásod, tudnod kell, hogy milyen mértékű zajforrások vesznek körül. Ehhez már be tudod állítani, hogy milyen időközönként van szüksége hallásodnak pihenésre és egy kis csendre. A 85 dB-nél magasabb zajok maradandó hallássérülést okoznak. Ezen a zajszinten maximum 8 óra, 110 dB zajkitettségben pedig 1 perc 29 másodperc az az időmennyiség, ami még nem okoz hallássérülést. Gyűjtsd össze, hogy hétköznapjaid során milyen zajforrások vesznek körül és vedd górcső alá azok mértékét!

 

2. Hallgass a füledre!

 

A füled jelez. A legfontosabb, hogy mindig figyelj erre! Ha nyomást érzel hallójáratodban vagy zúg a füled, csökkentsd a zaj mértékét és vedd lejjebb a hangerőt vagy távolodj el a zaj forrásától.

 

3. Óvatosan az edzéssel! 

 

A kardió mozgások – futás, lépcsőzés, elliptikus tréner -  az egész szervezet számára hasznos edzésforma, de bánj vele óvatosan! Akár egyedül trenírozod magad, akár csoportos foglalkozáson veszel részt, a túl hangos zene ártalmas lehet a dobhártyádra és károsíthatja hallásodat. Kérd meg az edzőt, hogy állítsa a hangerőt biztonságos szintre és állj messzebb a hangszóróktól, vagy készíts be egy pár füldugót az edzőtáskádba.

 

4. A 60:60 szabály

 

Imádod a zenét? Ezzel nem vagy egyedül! Ahhoz viszont, hogy egészségesen hódolj az ütemes muzsikának, tudd, hogy a fülhallgatón keresztül közvetlenül a fülbe érkező hangok ártalmasak lehetnek. Az iPod maximum hangereje 100-115 decibel között mozog, ami nagyjából megegyezik a láncfűrész hangjával, vagy egy rock koncert zajával. Vesd be a 60:60 szabályt hallásod védelme érdekében, vagyis élvezd biztonságosan a zenét naponta maximum 60 percen át, a legmagasabb hangerő 60%-án. 

 

5. Fülhallgató helyett zajszűrő fejhallgató

 

Az EU-szabvány 100 dB határértéket ír elő az MP3 lejátszók esetében, azonban sok eszköz ennél sokkal hangosabb. Hogy mi ennek az oka? Leginkább az, hogy a határérték-mérések szabványos teszt-zajokon alapulnak, ezzel szemben napjaink zenéi már digitális feldolgozáson esnek át, mellyel akár 105 dB hangszint is elérhető. A speciális és divatos fülhallgatók ráadásul hangosabb zenei élményt biztosítanak, mint a szabványos fülhallgatók, tovább fokozva ezzel a halláskárosodás veszélyét. A közvetlenül fülbe helyezhető fülhallgató helyett válassz zajszűrő rendszerrel ellátott fejhallgatót, amelyek nemcsak a háttérzajt blokkolják, de alacsonyabb hangerőszinten működnek.

 

6. A fejed védelmében

 

A fejsérülések, koponyatörések gyakori okozói a belső fül halláskárosodásának, ezért fontos a fej megfelelő védelme. Sportolás – biciklizés, görkorcsolya, síelés, stb. - során viselj jó minőségű bukósisakot, de a legjobb, ha kerülöd azokat a tevékenységeket, ahol fennáll az agyrázkódás veszélye. Az építkezések során a fejvédő szintén kiemelten fontos, ami nemcsak a fejet, de egyben a fület is védi a zajforrásoktól.

 

7. Válaszd az egészséget!

 

A dohányzás, bizonyos gyógyszerek, valamint a szorongás és az egészségtelen életmód sajnos hallásunkra is negatív hatással van. Tudtad, hogy 450-nél is több gyógyszer – köztük receptre és recept nélkül is kapható formában – károsíthatja a hallást ugyanúgy, ahogyan a felgyorsult, stresszes életmód is fülzúgást okozhat? Ha ezek közül bármelyik is igaz rád, érdemes életmódváltásba kezdeni.

 

8. Tartsd a füleket melegen

 

Télen vagy hideg időjárásban megnő a fertőzés kockázata, mivel a hideg hatására lassabb a vérkeringés a fülekben. A nyaki izmok is begörcsölhetnek, így az izmok folyamatos feszülése is okozhat fülzúgást. Ha még nem lenne elég a télből, a fület a hideg és a szél is egyaránt bánthatja, ezért hogy elkerüld a fülgyulladást vagy az egyéb fülfájdalmakat, viselj mindig meleg sapkát, fejfedőt és sálat.

 

9. Munkahelyi zajártalmak

 

Már rövid ideig tartó zajkitettség is elég ahhoz, hogy károsodjon a hallás. Amennyiben munkahelyeden ez nagymértékben fordul elő, úgy győződj meg róla, hogy munkáltatód biztosítja a megfelelő pihenőidőt, ami a zajártalmaktól való mentességet is jelenti. Ha nem vagy biztos a dolgodban, keresd meg a humánerőforrásért felelős kollégát és egyeztess vele a hallás védelmét is érintő pihenőidőt illetően.

 

10. Fülvédelem mesterfokon

 

Ahhoz, hogy profi szinten megvédd hallásod, már számos lehetőség áll rendelkezésre. Fülillesztékek, fülhallgatók, párnázott fejhallgatók, füldugók és egyéb fülvédők segíthetnek hidegben, melegben, zajkitettségben vagy akár a párás, vizes wellnessben. Ha számodra is fontos hallásod hosszú távú egészsége, nézz körül, és válassz életmódodnak és igényeidnek megfelelően.