icon Vissza az összes cikkhez

Tippek, hogyan válassz hallókészüléket!

Tippek, hogyan válassz hallókészüléket!

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 03. 18.

Hallókészüléket alapvetően nem úgy vásárolunk, mint cipőt vagy nyári ruhát. Ez – bár a dizájnereknek hála stílusosak és szépek – mégiscsak az a kategória, ami támogatja egészségünket és hosszú távon segíti mindennapi hallásunkat. Hallókészüléket vásárolni nem könnyű feladat, és ha nem tudunk a rendelkezésünkre álló kedvezményekről, akkor költséges is. Éppen ezért összeállítottunk egy listát a legfontosabbakról, amit hallókészülék vásárlásakor érdemes figyelembe venni.

Mikor érdemes cserélni?

 

Ha nemcsak azért vásárolsz új hallókészüléket, mert megtetszett a legújabb Marvel-szuperhős kütyü és mindenképp szeretnél első hallásra szerelembe esni, hanem azért, mert már legalább 5-7 éve ugyanazt a készüléket használod, akkor a hallókészülék kora mellett érdemes más tényezőket is figyelembe venni. Az évek alatt a hallókészülék szerkezete öregszik, korszerűtlenné válik, így előfordulhat, hogy már nem a hallássérülésednek megfelelő támogatást nyújtja. Ha úgy érzed, hogy rosszabbul hallasz, kérj időpontot audiológusodtól. A szakember nemcsak a készülék finomhangolásában segít, hanem az új készülék kiválasztásában és a kedvezmények igénybevételével kapcsolatban is széles körű tájékoztatást nyújt részedre.

 

Nézzen ki jól!

 

Tegyük a szívünkre a kezünket! A hallássérülést sokan még mindig azért nem vállalják fel, és azért nem hordanak hallókészüléket, mert a hallássérülés említésekor továbbra is az a tévhit tódul a homloklebenybe, hogy egy bazi nagy, otromba, barna színű készüléket kell majd hordanunk. Vagyis: akármennyire is tisztában vagyunk vele, hogy a hallókészülék kiválasztásakor a hallás legmagasabb szintű biztosítása a legfontosabb, azért kellően hiúak vagyunk annyira, hogy a látszat is nagyban befolyásolja döntésünket. De miért hisszük ezt? Csakis azért, mert nem vagyunk elég tájékozottak, a hallókészülék ugyanis nem ciki, inkább menő! A modern készülékek stílusosak, többféle színben elérhetőek, így mindenki megtalálja a hozzá leginkább passzolót.

 

Igenis fontos, hogy a hallókészülék, amit majd 5-7 éven keresztül viselni fogsz, hogyan néz ki. Fontos, hogy mekkora maga a készülék, hogy hogyan illeszkedik a füledhez, mennyire takarja a hajad, vagy, hogy milyen színben válassz, hogy társaságban is bátran villoghass vele. 

 

Részletgazdag hangzás

 

Megérkeztünk. A hallókészülék legfontosabb tényezője, hogy minden körülmény között biztosítsa a részletgazdag, tiszta hangzást. Erre már számos Phonak készülék alkalmas, hiszen a fejlesztők folyamatosan azon dolgoznak, hogy ebbe a pici és diszkrét házba valóságos giga-technológiát szuszakoljanak be. És ez eddig még mindig sikerült is, lássuk be.

 

Könnyű elemcsere

 

A Phonak audiológus partnerhálózata hallókészülék vásárlása esetén biztosítja a 15 napos próbahordás lehetőségét. Ez idő alatt a saját mikrokörnyezetedben ki tudod próbálni, hogy mennyire illeszkedik a hallókészülék hallássérülésed mértékéhez, életstílusodhoz, szokásaidhoz, és mennyire felhasználóbarát a készülék számodra. Az elemcsere sarkalatos kérdés, hiszen a kéz finommotorikus mozgását igényli, amit a tesztidőszak alatt szintén ki tudsz próbálni. A repertoárból választhatsz elemes készüléket, sőt, újratölthető változatot is, ha esetleg kerülnéd az elemcserével járó macerát és az elkövetkezendő 6 évre az elemcsere-mentes kényelem mellett tennéd le a voksod.

 

Legyen nagyon okos!

 

Tévénézés, rádióhallgatás, telefonálás, főzés, mosás, takarítás… Hétköznapi dolgok, amire hallássérültként is azt mondjuk, hogy természetesen akarjuk! Legalábbis a szórakozás részét. A 21. századi hallástechnológiának köszönhetően ezt viszont már számos Phonak készülék tudja. Ha okostelefonod Bluetooth-on csatlakoztatható a hallókészülékhez, akkor közvetlenül, a kezeidet szabadon használva telefonálhatsz, vezethetsz autót, nézhetsz tévét, videót, de még az üzeneteidet vagy az e-bookodat is felolvastathatod.

 

+1 kérdezd meg audiológusod!

 

Ahhoz, hogy a kiválasztott hallókészülék minden szempontnak és személyes igényeidnek megfeleljen, feltétlenül egyeztess audiológus szakemberrel. A szükséges hallásvizsgálat mellett széles körű tájékoztatást nyújt számodra az elérhető készülékekkel, tartozékokkal és a vásárlás egyéb kondícióival kapcsolatban.