icon Vissza az összes cikkhez

10 HIHETETLEN SZTORI, AMI MEGHATÁROZTA 2019-ET!

10 HIHETETLEN SZTORI, AMI MEGHATÁROZTA 2019-ET!

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2020. 01. 27.

Hihetetlen, milyen gyorsan eltelt a 2019-es év! Csak kapkodtuk a fejünket, hiszen hol egy hollywoodi film szereplőjeként, hol a hallássérülés tudatosításának élharcosaként jelent meg a médiában egy-egy siket vagy hallássérüléssel élő, nagyszerű személyiség! 2019 tele volt klassz pillanatokkal, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a hallássérüléssel élők nehézségeikkel szemben csodálatos emberek! Dobd el a tollat és tarts velünk pár percre, hogy együtt fussunk végig a 2019-es év legmeghatározóbb eseményein!

1. A PIXAR A „TOY STORY 4”-BEN MEGMUTATTA, MILYEN IS A COCHLEÁRIS IMPLANTÁTUM

Az összes hallássérülést érintő sztori közül ez az első a top listánkon. Amikor a Pixar 2019 nyarán debütált a „Toy Story 4” című animációs mozifilmmel, olvadt a szívünk, ahogy a képkockák részletesen bemutatták, milyen egy kisgyerek élete cochleáris implantátummal. Legutóbb 2009-ben történt ilyen, szintén a Pixar által készített „Fel” című, 3D-s animációs filmben. A cochleáris implantátum ilyen formában történő bemutatása nemcsak szerethető, de egy újabb lehetőség a médiában az edukációra.

2. FANTASZTIKUS UTAZÁS A SZUPERHŐS MARVEL HALLÓKÉSZÜLÉKKEL

2019. volt az év, amikor a Phonak előrukkolt Audio Marvel hallókészülékével. A készülék zsenialitása nemcsak abban rejlik, hogy méretét tekintve diszkrét, hanem hogy egyik legfőbb tulajdonságának, a Bluetooth kapcsolódásának köszönhetően egyszerűen és közvetlenül csatlakoztatható az okostelefonokhoz, televízióhoz és zenehallgatáshoz szükséges eszközökhöz. Egyik hallássérült kollégánk maga mesélt arról, micsoda változást hozott életébe a Phonak Audio Marvel hallókészülék, hiszen egy csapásra búcsút inthetett a hétköznapi problémáknak: a zajos éttermeknek, irodáknak. A Marvel használata előtt ezek számára mind problémát okoztak, azóta viszont ő lett a táncparkett ördöge, és a munkája során a homlokán még a ráncok is kisimultak.

3. LAUREN RIDLOFF LESZ AZ ELSŐ SIKET MARVEL-SZUPERHŐS

A név talán ismerős lehet a Bordway-en játszott „Egy kisebb isten gyermekei” című darabból, de a 2019-es év híre az volt, hogy Ridloff megkapta a Marvel-filmek első szuperhős, Makkari szerepét a „The Eternals” című filmben. A szerep amellett, hogy rámutat a hallássérüléssel élők mindennapjaira – akár szuperhős formájában is, miért ne? -, jó lehetőség a színészek számára, hogy belekóstoljanak egy kicsit a mi életünkbe is. A produkció premierére ugyan 2020 novemberéig várnunk kell, de talán már most érdemes lehet arra, hogy beírjuk a naptárunkba. 

4. FELIRATOZOTT INSTA-POSZTOK

A média felületei tökéletesen alkalmasak arra, hogy eljussanak minden emberhez. A kérdés az, hogy hogyan teszik mindezt. A közösségi médiában 2019-ben – végre - elindult egyfajta folyamat, miszerint egyre többen ismerték fel, hogy érdemes felirattal ellátni a posztolt, feltöltött videókat. Bár több videófeliratozási lehetőség is adott az arra nyitott posztolónak, a Clipomatic egyre népszerűbb applikáció a témában. A 2019-es év elég jól teljesített ebben a tekintetben, így csak bízni tudunk abban, hogy ez a tendencia 2020-ban sem torpan meg.

5. HALLÁSSÉRÜLT GYERMEK A SULIBAN

Reméljük, hogy a nemzetközi folyamatok a magyarországi oktatásban is példát mutatnak, ugyanis az úgynevezett Individualized Education Program, rövidített nevén IEP bevezetésével a külföldi iskolákban már figyelmet fordítanak arra, hogy a hallássérüléssel élő gyermekek is megfelelően értsék a tanteremben elhangzottakat. A kicsik életében kifejezetten fontos, hogy az iskolában minden információt megértsenek, hiszen ez nagyban befolyásolja tanulmányukat és fejlődésüket.

6. MÁR AZ AUTÓK IS ÉRTÜNK VANNAK!

Ahogy a technika fejlődik, úgy segítik a hallássérüléssel élők életét a gyártók is. Legalábbis ami a Hyundai Motor Groupot illeti. A csapat elhivatott fejlesztői ugyanis 2019-ben azon kezdtek el törpölni, hogy az általuk használt mesterséges intelligencia felismerje az autón kívüli hangokat, majd vizuálisan kommunikálja azt a sofőrrel. Habár a technológia egyelőre tesztelés alatt áll, alig várjuk, hogy végre kipróbálhassuk!

7. TUDTAD, HOGY A „THE VOICE” NYERTESE SIKET AZ EGYIK FÜLÉRE?

Pedig igaz! Maelyn Jarmon egyik fülére siket. Noha a verseny alatt folyamatosan kihívásokkal küzdött, beleadva apait-anyait, a végén mégiscsak a dobogó legtetejére állhatott. Példaértékű teljesítményével ő is bebizonyította, hogy ha vannak vágyaink és van hozzá kellő kitartásunk, hallássérültként is elérhetjük a magunk elé tűzött célokat!

8. A HALLÁSSÉRÜLÉS TUDATOSÍTÁSÁNAK HÓNAPJA

A 2019-es kampány a várakozásokon felül teljesített, így nem is kérdés, hogy 2020-ban is folytatni fogjuk tevékenységünket! Mind a hazai, mind a nemzetközi felületeinken színesebbnél színesebb megjelenésekkel, posztokkal, cikkekkel és a legújabb technológiai újdonságok bemutatásával aktívan fogjuk hirdetni, hogy a hallássérülés fel- és megismerése mind a halló, mind a hallássérült közösség számára egyaránt kiemelten fontos!

9. KEITH NOLAN: SIKETKÉNT HARCOL, HOGY HARCOLHASSON

Keith Nolan célja, hogy harcolhasson az amerikai hadseregben. Hogy mi akadályozza őt meg ebben? Hát az, hogy hallássérülése miatt az amerikai hadsereg ezt nem teszi számára lehetővé. Ahhoz, hogy ezt a szemléletet megváltoztassa, folyamatosan kutat és a hallássérülés tudatosítását az oktatás során is erősíti. Hiszen, ha a nőknek sikerült, a siketek és hallássérüléssel élők számára miért ne lehetne ez ugyanúgy elérhető?

10. SZINTET LÉPETT A JELNYELV FONTOSSÁGA

2019-ben számos cikk és hír reppent fel arról, hogy a jelnyelv ismerete mekkora jelentőséggel bír nemcsak a siket és hallássérüléssel élők, de a hallók életében is. A jelnyelvet, még ha minden nyelvnek saját jelrendszere is van, ma már nem olyan nehéz elsajátítani, hiszen számos tanfolyam, oktatóvideó, applikáció áll rendelkezésre, hogy ezt a fantasztikus nyelvi világot megismerjük.