icon Vissza az összes cikkhez

3 hasznos repülős tipp hallássérült utazóknak

3 hasznos repülős tipp hallássérült utazóknak

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2018. 11. 23.

Ha előző cikkünkből már felvértezted magad, hogy milyen hasznos készülékekkel biztosítsd az olykor hosszú és unalmas repülőutakat, jöjjön néhány újabb tipp a fiatal Jamie-től, aki végtelenül szórakoztatóan mesél arról, hogy hallássérült utazókként hogyan tehetjük még kényelmesebbé a felhők feletti szárnyalást.

Tudtad például, hogy amikor repülőjegyet foglalsz, már akkor lehetőséged van tájékoztatni hallássérülésedről a légitársaságot? Vagy azt, hogy a személyes segítő kutyákat, állatokat felviheted a gép fedélzetére? Ilyen és ehhez hasonló élményeit osztja meg velünk immár második video blogjában a lelkes tini, hogy ezzel is segítsen hallássérült társainak a hosszú utazásra felkészülni.

 

https://youtu.be/rtjbsvhu-Pc

 

 

1.) Repülj biztonságosan!

 

Ahogy egyre olcsóbbak lettek a repülőjegyek, úgy vált egyre népszerűbbé a repülővel történő utazás. Jamie szerint viszont ahhoz, hogy kényelmesen és biztonságosan utazzunk, nem feltétlenül szükséges a tökéletes hallás. A repülőjegy foglalásakor ugyanis már előre jelezhetjük a légitársaság felé, hogy hallássérüléssel küzdünk, ami segít a légikísérőknek, hogy tudják, siket vagy hallássérült utas is lesz majd a gépen. Így mindenki dolgát megkönnyítjük, hiszen eleve tisztában lesznek azzal, hogy az utazás során felmerülő információkat velünk személyesen is meg kell majd, hogy osszák, amihez hasznos, ha tudják, hogy kik vagyunk, és hogy hol foglalunk helyet. Ha valamiért nem látnánk vagy hallanánk a légikísérők szokásos útmutatóként szolgáló perfomanszát, vagyis az indulás előtti biztonsági tájékoztatást, jó szolgálatot tehet az ülés háttámlájában megtalálható nyomtatott, ábrákkal és szöveggel ellátott kiadvány.

 

2.) Repülj biztonságosan!

 

Jó néhány évvel ezelőtt még korlátozott volt a repülős utazások alatti szórakoztatás; nagyjából az újságok olvasására és a messzi távoli galaxisban látható közös monitorokra korlátozódott, ahol a filmeket is hektikusan látták el feliratozással, már ha egyáltalán abból a távolságból láttunk bármit is. Mára már fejlődött a technika olyannyira, hogy bizonyos légitársaságoknál az előttünk lévő ülés támlájába egyenként építenek be képernyőt, de ha nem szeretnénk kockáztatni, nyugodtan vigyünk magunkkal egy tabletet, amire otthon előre letöltöttük kedvenc filmünket.

 

3.) Vidd magaddal személyes segítődet: négylábú szőrös barátodat!

 

Ha szeretnénk, hogy segítő négylábú barátunk is velünk tartson a repülős utazás során, úgy azt előre tudatnunk kell a légitársasággal, melyre már legtöbbjük a repülőjegy foglalásakor lehetőséget ad. Ehhez be kell jelölni az erre vonatkozó négyzetet, így a személyzet automatikusan tudni fogja, hogy kísérő állattal érkezünk a fedélzetre. Jamie tapasztalata az, hogy a segítő állatok jelenléte az embereket is támogatásra ösztönzi, és hozzájárul ahhoz, hogy mindenki számára komfortos legyen a repülés. Azt is jó tudni, hogy már a „becsekkolás” során is igénybe vehetjük az elsőbbségi beszállás lehetőségét, így válogathatunk a számunkra és szőrös barátunk számára legkényelmesebb hely elfoglalásáról, ami Jamie-nek mindig az első sort jelenti, ahol nagyobb a tér, így az állat is kényelmesen utazik.