icon Vissza az összes cikkhez

3 tipp, hogyan partizz hallássérültként

3 tipp, hogyan partizz hallássérültként

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 06. 10.

Mikor tinik voltunk és nyáron lent a téren evett bennünket napestig a fene, volt egy srác. Magas volt, vékony, akár egy kihegyezett grafitceruza, és nem rendelkezett a görög istenek szépségével sem. Volt viszont valamije, méghozzá az önmagába vetett hite, ami annyit lendített a személyiségén, a megjelenésén, a humorán és a haverokhoz való hozzáállásán, hogy igazi parti arc lett belőle. Fürtökben lógtak rajta a csajok, szinte minden házibuliba hivatalos volt, és a mai napig amolyan követendő példa számunkra, hiszen ahelyett, hogy a fizimiskája miatt szomorúan otthon ücsörgött volna, valójában ő lett a partik egyik koronázatlan királya. Azt kérdezed, hogyan lehetnél hallássérültként te is „buli báró?” Az egész fejben dől el. Adunk hozzá néhány tippet, hogyan kezdd el.

1. Szeresd önmagad

 

Milyen szépen hangzik, igaz? Egy kicsit ugyan messziről ugrunk neki, de lassan könyvtárakat lehetne megtölteni a személyiségfejlesztő kiadványokkal. Nagyon tudományosan nem is mennénk bele a témába, arra viszont van egy klassz gyakorlat, hogyan szeresd meg hallókészülékkel is önmagad. A teória az, hogy a nap 24 órájában nem magunkat, hanem a körülöttünk lévő embereket látjuk. A szomszédunk köszön ránk az utcán, egy hosszú combú csinos modell mosolyog vissza a magazin borítójáról, és a postán is olyan szép a szemüvegkerete annak a kedves hölgynek, akinél a csekkeket fizetjük be. Ők mind szépek, a hajuk is, a ruhájuk is, az alakjuk is, ráadásul hallókészüléket sem hordanak. De mi van velünk? Mi történik akkor, amikor hazamegyünk és meglátjuk magunkat a tükörben? Valakit, akit egész nap nem láttunk, akinek a látványa idegen számunkra, és most ott áll velünk szemben, hallókészülékkel, és azt kéri, hogy szeressük. Hát nem csoda, hogy gondunk van az önbecsülésünkkel. 

 

Nekünk bejött! Tegyél ki magadról képeket a lakásban. Minden szobába egyet. A gyakorlat azt mutatja, hogy ha folyamatosan látod önmagad, a szemed megszokja a látványt, és a sok külső behatás után nem lesz ismeretlen a saját arcod, és a hallókészüléked is szerethető lesz. Hiszen ez a mosolygós arc a menő hallókészülékkel te magad vagy! Ugye, hogy el tudod képzelni magad fincsi koktélt szürcsölgetve egy bárpult mellett, a pálmafák alatt?

 

2. Pozícionáld magad

 

Azt mondják, amit el tudunk képzelni, azt meg is tudjuk valósítani! Ha pedig így van, és van rá lehetőség, a buli előtt csekkold a helyet. Keress rá online, Instán vagy Facebookon és nézd ki magadnak azt a helyet, ahol várhatóan a legjobb formádat mutathatod úgy, hogy az esetleges ricsajtól védve van a hallásod. A bárpult és környéke alapvetően jól szokott működni, de nyugodtan járd körbe a helyet virtuálisan és képzeld magad oda, ahogy beszélgetsz és jól érzed magad. Ha nem vagy biztos benne, melyik az a hely, ami a legkényelmesebb számodra, érkezz kicsit korábban, vedd uralmad alá a parti-placcot és teszteld a helyet! A lényeg, hogy biztonságban érezd magad a buliban, amihez a Phonak Audéo Marvel szuperül kiszűri neked a zajokat!

 

A medencés buliktól viszont óva intünk, hiszen a Phonak hallókészülékei bár bizonyos szintig cseppállóak, a mélyvizes csobbanás egyáltalán nem tesz jót nekik. 

 

3. Időnként vonulj el

 

Tudjuk jól, hogy az embernek mindig az kell, aki vagy ami nem lehet. A srác is így csinálta: miután megcsillogtatta varázslatos személyiségét, olykor-olykor odébb állt. Hallássérültként ez nem egy rossz stratégia, hiszen a bulizás azért meg tudja viselni az ember hallássérült lányát és fiát, ezért érdemes egy-egy rövidebb időre egy csendesebb helyet keresni, ahol a buli hevében meg tudsz egy kicsit pihenni.

 

Ne feledd! Az élet nem egy parti, de ha már itt vagyunk, hát táncoljunk reggelig! Hiszen most van most, az életet pedig élni kell!