icon Vissza az összes cikkhez

4 fejlesztő játék hallássérült gyerekeknek

4 fejlesztő játék hallássérült gyerekeknek

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 03. 04.

Halló és hallássérült gyerekek számára egyaránt fejtörést okoz, hogy milyen játékot adjunk a kezükbe, mivel szórakoztassuk őket, vagy, hogy mit vásároljunk nekik ajándékként a szebbnél-szebb játékokkal csurig töltött boltokban. A játékgyártók annyiban legalább már segítenek, hogy a játék csomagolásán feltüntetik a korcsoportot, de abban már kevesebb támogatást kapunk, vajon melyek azok a termékek, amelyek a siket és hallássérüléssel élő gyermekek készségeit is fejlesztik, és kellően élményt biztosítanak ahhoz, hogy a meghatározó 3 másodpercet követően az értékes produktumok ne a sarokban végezzék. Ehhez adunk most néhány ötletet, hiszen játszani jó, legyen gyermekünk akár hallássérült, vagy akár halló.

1. Legyen hangja a játéknak? 

 

Kardinális kérdés. Azt viszont tudjuk, hogy ha a játék zajkeltésre alkalmas, akkor azt a kis prücsök zengetni is fogja. A kérdés a zenélő játékok esetében azon van, vajon a hallássérült kicsi mennyit élvez belőle. Ha hallássérülésétől függően kevesebbet, úgy az sem probléma akkor, ha nem egyedül játszik vele. Amennyiben a hallássérült kicsinek van játszótársa - akár a szülők, akár egy halló kis barátja -, akkor ő már a zenére reagál, táncol, énekel, mutogat, vagyis aktivitásra ösztönzik ezzel egymást. Ha a hallássérült picúr egyedül játszik a zenélő, beszélő játékkal, úgy annak negatív hatása is lehet, hiszen ő olyankor csak impulzusok nélkül hallgat, és motiváció hiányában a beszélő játék a visszájára is fordulhat.

 

2. Színes labdák, változatos anyagok

 

Többféle változatban – akár szettben is – elérhetőek olyan labdák, amelyeknek mérete, anyaga, formája és hangja változó. Túl a labda mozgáskoordináció fejlesztésében betöltött szerepén, az anyagok és formák változatossága segít a kicsiknek, hogy a mozgás mellett érzékeiket is fejlesszük.

 

3. Szerszámkészlettől a mini konyháig

 

A kicsik imádnak szerelni, csöpp kis kezükkel tenni-venni, sütni-főzni, csűrni és csavarni. Ma már bőségesen választhatunk a gyerekbarát szerelődobozoktól kezdve a Legón át a sütővel és zöldségekkel felszerelt mini konyháig, amellyel nemcsak elszórakoztatjuk hallássérült porontyunkat, de felkészítjük vele az életre is. Megtaníthatjuk őket, hogy mire valóak ezek az eszközök, hogy mikor mire kell használni, és persze azt is, hogy mire nem...  Ezeknél a játékoknál szintén hasznos, ha együtt játszunk és segítjük, támogatjuk őt szorgos kis munkájában és a fejlődésben.

 

4. Részletgazdag mesekönyvek

 

A labdákhoz hasonlóan mesekönyvekből is választhatunk olyat, amelynek az oldalain változatos anyagokkal illusztrálják a szereplőket, eseményeket. A vizuális élményben és tapintásban is részletgazdag mesekönyvek értékes és hasznos szórakozást nyújtanak a fejlődésben lévő, siket vagy hallássérüléssel élő piciknek. Ami talán a legfontosabb, hogy mi is vegyünk részt aktívan a játékban, mert nemcsak nekik segít a világ ügyes-bajos dolgainak megismerésében, de egy picit mi is kikapcsolódunk, és ha csak egy órára is, de visszarepülhetünk az időben.