icon Vissza az összes cikkhez

5 fontos vitamin a hallás egészségéért

5 fontos vitamin a hallás egészségéért

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 05. 20.

Azt már tudjuk jól, hiszen alaposan belénk sulykolták, na meg a kutatások is kimutatták, hogy a megfelelő vitaminfogyasztás nagyban hozzájárul egészségünk hosszú távú megőrzéséhez. Hogy a vitaminokat bogyó, kapszula vagy tabletta formájában juttatjuk be szervezetünkbe, azt már mindenki a saját ízlése alapján maga dönti el. Az viszont mindig kérdéses, vajon mi történik akkor, ha az ember fia-lánya nem híve a tablettáknak, enni viszont nagyon szeret. Miután a vitaminok fogyasztását az elmúlt évek alatt több kutatás is összefüggésbe hozta a hallás épségének megőrzésével, ráadásul enni is nagyon szeretünk, nézzük, vajon melyek azok a természetben is megtalálható források, amellyel nem csak hallásunkat védjük, de a megfelelő vitaminokat is pótoljuk.

K, mint kálium

 

Furcsa, hogy ami kémia órán csak egy rém unalmas, ellenben könnyen megjegyezhető jel volt a periódusos rendszerben, az szabályozza a belső fülben lévő folyadékot, amely az idő előrehaladtával csökkenhet, és akár hallássérüléshez is vezethet. Mit tehetünk ellene? Hát természetesen együnk valamit! A burgonya, a spenót és a tarka bab legalább annyi káliumot tartalmaz, mint a paradicsom, a különböző fajtájú barackok, a banán, narancs, dinnye, valamint a joghurtok és az alacsony zsírtartalmú tejtermékek.

 

Folsav

 

A folsavtól nem kell megijedni, szeretjük őt! A folsav jó fej, hiszen szerepet vállal a sejtnövekedésben, fokozza a vérkeringést, hozzájárulva ezzel a fülben lévő szőrsejtecskék egészségéhez. A reggelire fogyasztott, vitaminban gazdag gabonafélék, a máj, a spenót, a brokkoli és a spárga tökéletes forrást jelent a folsav természetes úton történő beviteléhez.

 

Az az áldott jó magnézium

 

Egy kutatók által végzett kísérlet során kimutatták, hogy azok az emberek, akiknél a magnéziumot A, C és E vitaminokkal kombinálták, sokkal ellenállóbbak voltak a nagyobb zajkitettséget illetően. Az eredményeket tekintve feltételezik, hogy a magnézium zaj hatására védelmi vonalat képez a szőrsejtecskéken. A kutatás ezzel párhuzamosan azt is kimutatta, hogy míg a magnéziumbevitel erősíti a belső fül szőrsejtecskéit, addig a vitamin hiánya elvékonyítja a fülben lévő vérereket, melynek következtében oxigénhiányos állapot áll elő a belső fülben. Még jó, hogy szeretünk enni, ezért ha törekszünk arra, hogy magnéziumban gazdag banánt, articsókát, burgonyát, spenótot és brokkolit fogyasszunk, sokat tehetünk fülünk zajvédelmi rendszerének kiépítéséért.

 

Cink

 

A cink sejtmegújító és sebgyógyulást elősegítő hatásáról ismert, és amellett, hogy erősíti szervezetünk immunrendszerét, segít felvenni a harcot a fülbetegségekkel szemben. A cinkkel azért érdemes óvatosan bánni, és mielőtt vadul nekiesnénk a marha- és disznóhúsnak, kesudiónak, mandulának, baboknak és felesborsónak, érdemes konzultálni egy szakorvossal. A cink ugyanis amellett, hogy számos ételben, így a lencsében, az osztrigában, sőt, még a csokoládéban is megtalálható, csuda dolgokra képes, ha antibiotikummal és vizelethajtó szerekkel kombináljuk.

 

Omega 3 zsírsavak és a méltán híres D-vitamin

 

Jó, ez így már 6 vitamin. De azért, hogy a hallásunkat evéssel őrizhessük meg, csak megéri, nem igaz? Az Omega 3 gyulladáscsökkentő és öregedésgátló tulajdonságait már ismerjük, ha máshonnan nem, hát az arckrémek címkéjéről. Az viszont eddig előttünk is titok volt, hogy ez az értékes esszenciális zsír több mint 40%-kal csökkentheti az életkorral járó hallásvesztés kockázatát. Az Omega 3 zsírsavak emellett az agy működésében is szerepet játszanak, melynek köszönhetően hatékonyabb az „adatátvitel” az agy és a fül között. A D-vitamin szervezetünk egyik alapvető tápanyaga, amely támogatja az immunrendszert, és szerencsés esetben a napsugárzás során be is gyűjtjük a szükséges mennyiséget. Ha az időjárás viszont borongósabb, nem érdemes kockáztatni, hiszen enni meg úgyis eszünk, ezért mind az Omega 3 zsírsavakat, mind a D-vitamint lenmag, lazac, szardínia, valamint egyéb tengeri herkentyűk fogyasztásával, illetve sok zöldséggel, tejtermékekkel és gabonafélékkel könnyedén bevihetjük szervezetünkbe.

 

Amit a vitaminokról tudni érdemes

 

A vitaminok szedéséhez a lelkesedés és az egészségünk iránti szent eltökéltség sajnos kevés. Ahhoz, hogy célt érjen a fogyasztásuk, pontosan kell tudnunk, hogy melyiket mivel érdemes kombinálni, illetve melyeket nem érdemes egyszerre bevenni. A vitaminok fogyasztása szintén nem helyettesíti a megfelelő, helyes étrendet, függetlenül attól, hogy bizonyos ételek és alapanyagot milyen fontos vitaminokat tartalmaznak. 

 

Mielőtt nekiállnánk vitaminokkal dúsítani szervezetünket, érdemes kikérni a szakorvos véleményét is, és egy átfogó egészségügyi vizsgálatot követően célirányosan pótolni azt, amivel célirányosan erősíthetjük szervezetünket.