icon Vissza az összes cikkhez

5 jel, hogy a hallókészülékünk megérett a cserére

5 jel, hogy a hallókészülékünk megérett a cserére

Anna Biggins írása

Budapest

2018. 01. 04.

Ragaszkodunk a tárgyainkhoz. Gyűjtjük a cipőket, táskákat, az elegáns nyakkendőket. Ha bevált egy ruhadarab, egy nyaklánc vagy egy óra, akkor azt képesek vagyunk hosszú éveken át viselni, és ha eljött a búcsú ideje, szomorú szívvel krokodilkönnyeket ejteni. A hallókészülékünk – bár funkcióját tekintve nem hasonlíthatjuk a divatcikkekhez – szintén képes hozzánk nőni, hiszen túl azon, hogy divatosak és színben, méretben az aktuális trendeknek megfelelő, alapvetően létfontosságú eszköz, amely nélkül hallássérültként nem élhetünk. De mégis, melyek azok a jelek, amelyek mind arra utalnak, hogy kedvenc hallókészülékünk megérett a cserére?

1. Amikor már 5-7 évnél régebbi

 

A hallókészülékek, akárcsak a számítógépek vagy mobiltelefonok, egy bizonyos kor után elavulttá válnak. Nem csupán külsejüket, de technológiájukat illetően is megérnek a cserére, hiszen a hallókészülék gyártás és maga a hallástechnológia folyamatosan fejlődik a hallástámogatás tökéletesítése és az igények maximális kielégítése érdekében.

 
2. Ha romlik a hallásod

 

Az évek múlásával hallásunk is romolhat. Ha úgy érzed, hogy a hallókészülék viselése ellenére nehezebben hallod a világ zajait, kérj segítséget audiológusodtól. Lehet, hogy egy finomhangolás is elegendő a készüléknek, amennyiben viszont ez mégis kevésnek bizonyul, úgy a szakember segít az igényeidnek megfelelő hallókészülék kiválasztásában.

 

3. Ha folyamatosan elromlik a hallókészülék 

 

A rendszeres éves vizsgálatok során az audiológus ugyan rendre ellenőrzi a hallókészülék működését is, ennek ellenére, ha a készülék folyamatosan elromlik vagy akadozik a működés, érdemes megkérni a szakorvost, hogy az átfogó hallásvizsgálatot követően ajánljon számunkra új, igényeinknek megfelelő hallókészüléket. A hallástechnológia hihetetlen gyorsasággal fejlődik mind a hallókészülékeket, mind a kiegészítőket illetően, ezért érdemes folyamatosan szemmel tartani és figyelni a piacon elérhető lehetőségeket.

 

4. Megváltozott életkörülmények

 

Az évek során teljesen természetes, hogy körülményeink, szokásaink megváltoznak. Mázlisták vagyunk, hiszen a hallókészülékek ma már szinte minden élethelyzetünkhöz igazodnak. Legyen az sporttevékenység, egy nagyobb lakás, kisgyermek érkezése, társadalmi események, új munkahely vagy éppen a vezetés élménye, számos megoldást találunk már arra, hogy az új készülék minden igényünket kielégítve illeszkedjen megváltozott életvitelünkhöz.

 

5. Új technológia a piacon

 

Mint ahogy a legújabb telefonok, úgy a legújabb hallókészülékek is képesek megdobogtatni a szívünket. Mielőtt választanánk, érdemes kikérni audiológus szakember segítségét, hogy a kiválasztott, csúcstechnológiás hallókészülék és a hozzá választható kiegészítők maximálisan támogassák hallásunkat és minden igényünket kielégítsék.