icon Vissza az összes cikkhez

5 tipikus kérdés, amit hallók tesznek fel siketeknek

5 tipikus kérdés, amit hallók tesznek fel siketeknek

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 05. 02.

Bizonyára minden siket és hallássérüléssel élő találkozott már "praxisa" során olyan magasröptű kérdéssel, amit halló tett fel neki, és amitől, hogy stílusosak legyünk, ketté állt a füle. A hallók nem tehetnek róla, és még ha sokszor mély levegőt is kell hozzájuk vennünk, meg kell ezt bocsájtsuk nekik. Jöjjön hát a top 5 kérdés, amit a hallók rendre feltesznek nekünk, ami a dörmögésünk mellett mégiscsak számunkra egy jel, hogy a hallássérülés tudatosítása a mi feladatunk.

1. Tényleg siket vagy? Pedig nem is tűnsz annak!

 

Te sem tűnsz tapintatlannak, mégis az vagy – gondolnánk joggal, de persze egy szót sem szólunk, csak nyelünk kettőt és mosolyogva azt mondjuk: Pedig siket/hallássérüléssel élő vagyok. És büszke vagyok rá. Hogy miért? Mert menő hallókészüléket hordok, és még azt is meghallom, amit az a két csinos kislány másfél méterrel odébb az előbb rólad sutyorgott.  

 

2. Most haaaallllaaaasz???

 

Itt nagyjából két eset lehetséges. Hallássérülésünktől és a viselt hallókészüléktől függően vagy hallunk, vagy nem. De bármelyikről is legyen szó, egyiken sem segít, ha üvöltöznek velünk. Ilyenkor nyugodtan lehet tájékoztatni a hangoskodót, hogy nem ettől fog működni a kommunikáció, másrészt nemcsak leereszkedő velünk szemben, de furcsán is fog rá nézni a környezete.

 

3. Kééérsz-eeeegy-böööög-reee-kááá-véééét?

 

Egy hasonló helyzetre mondta a Vaklármában Richard Pryor a barátját, Gene Wildert vallató rendőrfőnöknek, amikor az nem érti, miért ugyanígy válaszol a vizsgálat alá vont a feltett kérdésre: Aaaa-zéééért, meeert süüüü-keeet, neeem stúúúúú-piiid. Szóval, ha valakin már csak a szótagolás pislákoló jelét is látod, nyugodtan szakítsd meg, és könnyíts a sorsán. És ezzel a magadén is.

 

4. Jelelés? Azt én is tudok!

 

Igen. A macskát, a kutyát, meg hogy hello. Természetesen értékelendő, ha valaki ezzel is próbál közelebb kerülni hozzánk, vagy megtalálni velünk a közös „hangot”, de mielőtt még nagyon belelovallná magát az activitybe, a felesleges erőfeszítéseket és a kínos pillanatokat elkerülve érdemes megelőzni a „szoktam látni a tévében Szilveszterkor a Himnusz után, hogy…” típusú mondatokat, és elvinni a beszélgetést egy másik irányba. Mondjuk oda, hogy elmondjuk, a siket és hallássérüléssel élők nem születésüknél fogva jelelnek, van, aki csak felnőtt korában tanulja meg használni a jelnyelvet. Arról nem is beszélve, hogy sokaknak felnőtt vagy idős korukban romlik a hallása.

 

5. Tudsz beszélni???

 

A hallássérülésnek van egy nagyon fontos tulajdonsága: a hallásunk sérült, nem a szánk. Természetesen van kapcsolat a kettő között, hiszen a hallásunk nagyban befolyásolja a beszédtanulást, az artikulációt és a hangképzést, éppen ezért fontos – gyermekek esetében kiemelten -, hogy minél előbb elkezdődjön a megfelelő kezelés és az életmódunkhoz tökéletesen alkalmazkodó hallókészülék kiválasztása.

 

+1. Vezethetsz autót?

 

A lapos tekintetek versenyének ebben a számában tuti dobogós helyet érnénk el, pedig ez megint az a kérdés, amire újra és újra választ kell adnunk a hallók számára. Vagy csak el kell küldenünk nekik ezt az írást, hátha segít közelebb hozni a hallók és a hallássérültek csodálatos világát.