icon Vissza az összes cikkhez

72 éves korában hunyt el Kitty O'Neal, a siket Wonder Woman

72 éves korában hunyt el Kitty O'Neal, a siket Wonder Woman

Lisa A. Goldstein írása

Budapest

2019. 01. 07.

Kevés olyan veszélyes dolog van, amivel Kitty O’Neal ne nézett volna szembe élete során. Hihetetlen pályafutását tekintve mégis azt mondhatjuk, hogy egy átlagos embert talán ennek a töredéke is már félúton ledöntötte volna a földre.

Hallássérült gyerekkor

 

Csupán öt hónapos volt a mára világhírű kaszkadőrnő, amikor egyszerre támadta meg az összes gyermekbetegség: a mumpsz, a kanyaró és a himlő. Édesanyja a magas láz csillapítására jeges hűtőfürdőbe merítette a kislányt, hogy megmentse az életét. A láz ugyan csillapodott a hideg víz hatására, a kislány viszont a magas lázzal járó betegségekkel elvesztette hallását, melyet a szülők körülbelül két éves korában fedeztek fel.

 

A kislányt édesanyja tanította meg a beszédre és a szájról való olvasásra, később pedig alapított egy iskolát, ahol hasonló problémákkal küzdő gyerekeknek segíthetett. Hamar kiderült, hogy Kitty már egészen gyerekkorától imádta a sebességet; négy éves volt csupán, amikor édesapja felültette a házi fűnyíróra, amivel olyan gyorsan száguldott a kertben, amennyire csak tudott. Kitty édesapját, aki az amerikai hadsereg légierejénél tiszti rangban szolgált, majd olajbotrányba keveredett, egy légi katasztrófa során korán elveszítette.

 

Nincs megállás

 

A siketség sem tudta megállítani a lányt, hogy a vibráció segítségével zongorázni és csellózni tanuljon, és miután édesanyja folyamatosan bátorította az aktív életmódra, Kitty a toronyugrást is kipróbálta. 1962-ben a kaliforniai Anaheimbe költözött, hogy a kétszeres olimpiai aranyérmes Sammy Lee trenírozza. A közös edzés bár eredményes volt, hiszen a lány az ország legfiatalabb ugrójává és az 1964-es olimpián is éremesélyessé vált, egy sajnálatos baleset során csuklótörést, majd gerincvelő gyulladást szenvedett. Az orvosok azt mondták, hogy már sosem fog tudni járni, de két hét múlva Kitty kikelt az ágyból. „Megbetegedtem, úgyhogy most az egészet kezdhetem előröl. Annyira unom.” – nyilatkozta a Midco Sport Network részére. A toronyugrás ettől a pillanattól már nem jelentett elég izgalmat. Kitty valami igazán gyorsat akart csinálni. Sebességre vágyott. Motorozni akart. Vízisíelni. Motorcsónakozni. Bármit.

 

Féktelenül

 

Kitty O’Neil pontosan így is tett. Motorra ült, versenyhajót vezetett és 1970-ben beállította a női vízisí rekordot. És ez végre bejött. Ennyi év után végre elérte, hogy libabőrös lett. És imádta.

Ezidő alatt megküzdött a rákkal, de még a két operáció sem rettentette el, hogy a fenegyerekből kaszkadőr legyen. 1970 közepén találkozott Hal Needhammel, az akkor legnépszerűbb kaszkadőrrel, aki mesélt a szakmáról. „Mi az, hogy kaszkadőr?” – kérdezte O’Neil, mire a férfi csak legyintett, és közölte: „Fogd be. Megtanítalak rá.” Kitty csak annyit mondott válaszként: „Rendben. Itt vagyok.”

 

Needham bevezette a nőt a filmiparba és hozzásegítette, hogy ő legyen az első nő Hollywood legexkluzívabb kaszkadőr csapatában, a Stunts Unlimitedben. O’Neil karrierje ettől a pillanattól hirtelen sebességgel indult el a csillagos ég irányába. A ’70-es évek közepétől a ’80-as évek elejéig olyan szerepekben mutatta meg képességeit, mint Lindsay Wagner a „Bionic Woman”-ben, amit a tévé show „Baretta” követett, illetve olyan nagysikerű mozifilmekben játszott, mint az „Airport 77”, a „Blues Brothers” és a „Smokey és a Banditák II.”.

 

A Google-ben rákeresve az O’Neil névre valószínűleg a „Wonder Woman” tévé show kapcsán készült kép jelenik meg elsőként, ahogy a beöltözött nő karjait széttárva zuhan a Hilton tetejéről, 127 láb magasságból egyenesen a légzsák közepébe. Ezzel az életveszélyes ugrással O’Neil rekordot állított be, melyet később saját maga meg is döntött egy helikopterből történő ugrásával, 180 láb magasságból.

 

1979-ben a legfoglalkoztatottabb kaszkadőrök 100 000 ezer dollárt kerestek évente. Ennek a felét O’Neil vitte haza, még úgy is, hogy nem a pénz volt az, amiért minden egyes alkalommal vásárra vitte a bőrét. Egyszerűen imádta az izgalmat és a veszélyt. A veszély számára az a fajta kihívás volt, amihez mindent be kellett vetnie. Ez tette a veszélyt számára annyira vonzóvá. 

 

A világhírűvé vált kaszkadőrnő siketsége meghatározó volt karrierje során. Hallássérülése segített a koncentrációban, így nem problémaként, hanem támogatásként tekintett siketségére a rá váró kihívások során. „Tudom, hogy siket vagyok, de emellett teljesen normális. A hallássérülésemre nem fogyatékosságként tekintek, még ha az emberek azt is állítják, hogy sok mindenre nem vagyok képes. Hát tévednek. Bármire képes vagyok. Bármit megteszek, amit csak akarok.”

 

Csúcsok csúcsa

 

Kitty testi adottságai további előnyt jelentettek számára: 160 cm magas volt és mindösszesen 44 kilót nyomott. Ky Michaelson, aki nemcsak kaszkadőr barátja volt, de járműveket is tervezett, azt mondta, ennek volt köszönhető, hogy ellenállt a gyorsulási erőknek és sorra döntögette a rekordokat. Hihetetlen, hogy amíg ez a pehelysúlyú nő 300 mérföldes sebességgel száguldott (483 km/h), összesen egyszer törte össze az autót. Kezét is akkor, amikor egy verseny alkalmával egyszer motorra ült.

 

Szárazföldi rekordját 1976 decemberében, egy SMI Motivator, vagyis egy hidrogén-peroxid hajtású, háromkerekű rakétával érte el. Átlagsebessége 512 mérföld/óra (824 km/h) volt, és ami hihetetlen, hogy a motor erejének csupán 60%-át vette igénybe ehhez a teljesítményhez. O’Neil újra neki akart futni a tesztnek, mert a hangsebességet átlépve ő akart lenni a leggyorsabb ember. A politika, nemére való tekintettel ezt viszont már nem engedte.

 

1977-ben O’Neil egy sugárhajtású hajót 275 mérföld/óra (443 km/h) sebességgel hajtva szintén csúcsot állított be. Talán ez volt az első alkalom életében, hogy valamitől félt, és amire azt mondta, elég volt egyszer kipróbálni. „Olyan, mintha jégen vezetnék. Ezt nem tudom kontrollálni. A szárazföldi vezetést viszont igen.”

 

A pihenés időszaka

 

Azt követően, hogy a balesetek során sok kollégája odaveszett, O’Neil munka iránti lelkesedése is csillapodott. 1982-ben Dél-Dakotába költözött és Eureka csendes városában telepedett le. A Los Angelesben töltött évek után már nem vágyott a nagyvárosi forgatagra, a nyüzsgésre és az emberekre. Beleszeretett Eureka nyugodtságába, az emberek közvetlenségébe és a családias hangulatba. A városban található Pioneer Múzeum számos pillanatot őriz Kitty O’Neal életéből.

KITTY O’NEAL ÖRÖK

 

2015-ben Jessi Combs kísérletet tett arra, hogy megdöntse O’Neil szárazföldi gyorsasági rekordját. Még ha a világhírű, félelmet nem ismerő kaszkadőrnő vissza is vonult a nyilvánosság elől, a rekord megdöntésének terve hallatán egyszerre volt boldog másrészt így nyilatkozott: „Ha Jessi megdönti a rekordomat, kénytelen leszek újat felállítani. Mert ez egy kihívás.”

 

Szerencsére úgy alakult, hogy Combs kénytelen volt felfüggeszteni tervét egy időre, így az O’Neil által felállított rekord még a mai napig is áll. Nem tudni, meddig. Talán örökre.