icon Vissza az összes cikkhez

8 hallássérült Insta profil, amit érdemes követned

8 hallássérült Insta profil, amit érdemes követned

morgansnook írása

Budapest

2018. 10. 08.

Az Instagram ma már vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb közösségi platform, ami lássuk be, hogy a hallássérült közösség tehetségének, tudásának, kulturális gazdagságának bemutatására is az egyik legtökéletesebb eszköz. 

A kedvenc Insta profiljaim középpontjában olyanok állnak, amelyek különböző sikertörténeteket, kétnyelvű kommunikációt és a gyerekek zenei készségének fejlesztését mutatják meg a nagyvilágnak. Hogy melyek ezek? Íme néhány kedvenc, amit akár hallóként, akár hallássérültként talán neked is érdemes követned.

 

MELISSA MALZKUHN: @MEZMALZ 

 

Melissa siket művész és applikáció fejlesztő a Gallaudet Egyetemen. Mindezek mellett egy imádnivaló kisfiú édesanyja is, aki hallássérüléssel küzd. Melissa vicces, felhasználóbarát applikációkat fejleszt, ami a kétnyelvű kommunikációt célozza meg. A felnőttek számára az ASL App, a gyerekek részére pedig a VL2 Storybook applikációt készítette el, melyek támogatják a szülőket a jelnyelv elsajátításában, illetve lehetőséget adnak a kicsikkel való közös olvasásra.

 

KATHLEEN BROCKWAY: @KATBROCKWAY

 

Kathleen siket történelemkutató, aki az amerikai jelnyelvet használva mesél el történeteket. Körbeutazta már az Egyesült Államokat, megállva a siketséggel kapcsolatos, történelmi jelentőséggel bíró helyszíneken, mérföldköveknél. Kathleen életrajzi történeteket és fotókat oszt meg Instagram profilján olyan emberekről, akik hallásvesztéssel küzdöttek, valamint kutatja a siket családokat, melyekről előadásokat tart a hallássérültek oktatása során.

 

EQUAL ACCESS RESOURCES: @EQUALACCESS

 

Az Equal Access Resources-t Brent Tracy amerikai jelnyelv tolmács alapította, aki siket szülők gyermekeként mint anyanyelvet, az amerikai jelnyelvet használta. Brent jelnyelv videói egyedi megvilágításba helyezik a tanulást és mind nyelvtani, mind mondatszerkezeti szempontból megmagyarázza azok használatát. Engem, mint újdonsült jelnyelv tanulót arra késztet, hogy tovább fejlesszem képességeimet, és minél többet megtudjak az amerikai jelnyelv szépségéről és furcsaságairól.

 

EMMA FAYE RUDKIN: @EMMAFAYERUDKIN

 

Emma Faye Rudkin egy siket hölgy Texsasból, mégpedig nem más, mint az egykori Miss San Antonio. Emma siket fiataloknak szervez táborokat, egyben a Good Vibrations zenei fesztiválnak is ő a szervezője. Instagram profilján saját siketségével kapcsolatos élményeit osztja meg, valamint azt, hogyan küzdött meg gyerekkorában a siketséggel, beleértve az önértékeléssel kapcsolatos nehézségeket is. Emma igazán inspiráló személyiség, aki pozitív példakép lehet a felnövő siket generáció számára is.

 

MATT MAXEY: @MAXEYMAXEY

 

Matt Maxey egy súlyos hallásvesztéssel küzdő zenész, a Deafinitely Dope alapítója, aki egyesítette az amerikai jelnyelvet és a hip-hop zenét. Ő az, aki a siket közösség számára elhozza a zenét, és tolmácsolja a koncerteket, vagy éppen promótálja az MTV Video Music Awards díjátadóját. Instagramján megosztja követőivel fantasztikus utazását, amelyen keresztül a siketek és hallássérüléssel élők is hallják, látják, érzik a zenét.

 

ELOISE GARLAND: @ELOISEGARLAND

 

Eloise Garland egy siket hegedű-, és zongoraművész, valamint tanár, aki siket és nagyothalló gyerekeknek segít a zenetanulásban. Insta profilján keresztül a siket zenészek szenvedélyét és látásmódját mutatja be, valamint büszkén posztol Phonak hallókészülékéről is. Eloise angolul beszél, és emellett használja a brit jelnyelvet, fotóin keresztül pedig megosztja, hogy a zene elsajátítása a hallássérüléssel élő gyerekek számára sem lehetetlen.

 

STACY ABRAMS: @WHYISIGN

 

A #WhyISign kampány Stacy Abrams kezdeményezése, aki elkötelezte magát annak érdekében, hogy összekösse a halló családokat a siket közösséggel. Instagramján keresztül megható jelnyelv videókat oszt meg a világ különböző részeiből, ahol édesanyák, siket szülők gyermekei, siket diákok, orvostanhallgatók, vagy éppenséggel siket hírességek mesélnek szívmelengető történeteket a #WhyISign mottója keretében.

 

STACEY VALLE: @DEAFINITELYWANDERLUST

 

Stacey Valle Instagram profilja fantasztikus vizuális látványt nyújt világkörüli utazásairól. Ami megkülönbözteti őt a hasonló témakörben posztolóktól az az, hogy fotóit utazási tippekkel látja el, mely utazásuk során segíthet a hallássérülteknek. Stacey tippeket ad ahhoz, hogyan érdemes kezelni a barangolások során felmerülő kommunikációs kihívásokat külföldön, illetve beszámol az adott ország siket közösségeivel való találkozásairól. Tajvani utazása során például siket vállalkozókkal is összebarátkozott, akiktől megtanult néhány szót a helyi jelnyelven. A következő állomás Mongolia lesz, így érdemes követni őt, hogy vajon milyen érdekes híreket oszt meg majd a siket közösséggel.