icon Vissza az összes cikkhez

9 tipp, hogyan kempingezz hallókészülékkel okosan!

9 tipp, hogyan kempingezz hallókészülékkel okosan!

Jaimedelpizzo írása

Budapest

2018. 07. 23.

Egyedül lenni a vadonban különösen félelmetes lehet annak, aki hallássérüléssel küzd. Az emberek sok esetben támaszkodnak hallásukra azért, hogy képesek legyenek megvédeni magukat. Letörő ágak, közeledő léptek, a vadon hangjai sokszor figyelmeztető jelek, hogy védekezni kell. De vajon mi történik akkor, ha hiányzik a hallás képessége?

Vajon mit kell tenni ilyen esetben ahhoz, hogy ha nem is támaszkodhatunk hallásunkra, mégis biztonságban érezzük magunkat? Hát, alkalmazkodnunk kell a környezethez! Amikor beköszönt a tavasz, majd eljön a nyár, elérkezik az idő, hogy kimozduljunk kicsit a természetbe, elmenjünk kikapcsolódni egy rövidebb-hosszabb vakációra. Amikor fiatalabb voltam, nekem a „kemping” élményt nagyjából a saját kertünk nyújtotta. Ahogy idősödtem, egyre többet kempingeztem, és nagyon meg is szerettem. Élvezem, ha másokkal megyünk, ami néha nehezen hozható össze, így én magam is szívesen kirándulok egyedül. Velem is előfordul, hogy izgulok, hogy esetleg nem hallom az erdő neszeit, de igazából ez sem tud visszatartani attól, amit annyira szeretek!

Tippek, hogyan kempingezz hallássérülten

Az évek alatt összegyűjtöttem néhány hasznos dolgot, ami jól jöhet hallássérültként a kempingezés során. Fussuk át őket gyorsan, aztán pakoljunk!

1. Tervezd meg!

Mint mindent, ezt is kezdd egy tervvel! Kutass, keresgélj az interneten kempingezésre alkalmas helyeket abban a régióban vagy városban, amit egyébként is szeretnél meglátogatni. Légy körültekintő, és figyelj a kényelmi lehetőségekre. A kempingek különbözőek, az egészen puritántól a jól felszerelt helyekig széles a választék, ahol nemcsak szimplán a helyet biztosítják számodra, de vannak fürdőszobák, folyó víz, zuhanyzók, mosdók, stb. Néhány kemping a nyári hónapokban eléggé zsúfolt, így érdemes körülnézni, mekkora helyet tudnak biztosítani a sátradnak vagy a lakóautódnak, lakókocsidnak. Van, ahol kényelmes távolságban vannak a porták egymástól, de előfordul az is, hogy csak néhány méterre vagytok a szomszéddal egymástól. A kemping elhelyezkedését is jó, ha figyelembe veszed, hogy a hely közel van-e az infrastruktúrához, vagy mindentől távol, a préri puszta kellős közepén helyezkedik el.

Mindent összevetve célszerű olyan helyet választani, ami minden szempontot figyelembe véve megfelel az igényeidnek. Ha még sosem voltál kempingezni azelőtt, és ez lesz az első, próbáld ki csak egy éjszakára. A legjobb hely erre a saját kerted, ahol kockázat nélkül tesztelheted, milyen a kemping-élet. Minél több tapasztalatot szerzel, annál nagyon önbizalommal fogsz belevágni a következőbe.

2. Mindig védd a hallókészüléked! 

Bárhol is nyomom a vadkempinget, mindig ügyelek rá, hogy vízálló és biztonságos helyen legyen a hallókészülékem. Ha lakóautóval kempingezel, az a hallókészülékednek is maga a luxus, hiszen megvan a lehetőség, hogy zárható helyen tárold a járműben. Ha viszont hátizsákos túrára indulsz, egy vízálló doboz vagy táska életmentő lehet. Ebbe be tudod tenni a hallókészüléked, a telefonod, bankkártyád és egyéb fontos dolgokat, értékeidet anélkül, hogy eláznának, ellopnák vagy megsérülnének.

3. Valakinek mindig mondd el, merre jársz!

Mindig tudasd valakivel, hogy éppen merre jársz. Ne bízd magad a telefonod helymeghatározó rendszerére, mert lefedettség hiányában senki nem fogja tudni, hogy merre vagy éppen. Küldj egy üzenetet a barátodnak, családtagjaidnak, vagy bárkinek, akivel saját biztonságod kedvéért tudatni akarod, a világ melyik szegletében vagy éppen. A legutóbbi kemping túrámon tudtam, hogy bizonytalan lesz a GPS-es helymeghatározásom, ezért leírtam édesanyámnak az útitervemet arra az esetre, ha bármi baj történne, tudja, hol járok éppen. Ez apróságnak tűnhet, de baj esetén nagyon sokat számít!

4. Figyelj az érzékeidre!

Micsoda? Hallás? Kinek kell, ha van másik négy fantasztikus érzékünk? Használd a szemeid, a szaglásod és hallgass a túlélő belső érzéseidre! Egyedül lenni a természetben olykor félelmetes is lehet, de ha tisztában vagy az érzékeiddel, hihetetlen élménydús és nyugalmat árasztó is lesz egyben. Amikor egyedül kirándulok vagy kempingezek, folyamatosan figyelem a környezetemet. Figyelek a jelekre, az állatokra, a nyomokra, az ehető növényekre, és még az állati ürülékekre is! A szaglás is fontos ilyenkor, hiszen egy elhullott állat szaga vonzza a vadállatokat. Mindig kövesd az ösztöneidet és figyelj az érzékszerveidre!

5. Olvasd el az információkat és beszélgess a vadőrrel!

Általában minden kempingben található információs tábla, ami a szabályokat, veszélyeket, fizetési feltételeket és a területre vonatkozó egyéb információkat tartalmazza. Ezeket jól látható helyen, a bejáratnál, a mosdók környékén vagy a parkolókban szokták kifüggeszteni. Olvasd el figyelmesen, hiszen nagyon sok hasznos információt megtudhatsz. Emellett célszerű beszélni a gondnokkal, az erdésszel vagy vadőrrel, hogy mi mindenre érdemes figyelni túrázásod során.

6. Legyen egy szőrös kis társad

Van egy fix és állandó dolog, ami/aki segít nekem az egyedüllétben, ha kempingezek. Ő a kutyám. Sokat segít, hiszen ő az én két jól halló fülem, és mindent meghall, amit én nem. Ha egy vadállat közeleg, elég, ha csak ránézek a kutyámra, aki ugatással jelzi, ha idegent érez, és akitől megvédi a „tulajdonát”. Amikor ő nyugodt, akkor én is az vagyok. Ha a fülei felcsapódnak, tudom, hogy valamire nagyon figyel. Ha ugatni kezd, az is egy figyelmeztető jel számomra, hogy valami történik a környezetünkben.

7. Beszélgess a szomszéddal

Általában minden kempingben van egy gondnok vagy erdész, aki ott él, és minden fontos információval rendelkezik a területet illetően. Ez hasznos lehet, hiszen folyamatos jelenlétével segítségedre lehet, ezért célszerű már érkezéskor bemutatkozni és beszélgetni vele, hogy mit szeretnél megnézni, meddig maradsz a kempingben, stb. Ha gondolod, nyugodtan tájékoztasd hallássérülésedről, és mondd el neki, hogy baj esetén mi hozzád a „használati útmutató”, segíts neki, és mondd el, hogyan tud veled kommunikálni. Ezt másokkal is megteheted a kempingben, az ott lévők általában tök jó fejek, és ki tudja, mennyi mindenkivel ismerkedsz meg ez idő alatt? Simán új barátokat is szerezhetsz!

8. Mindig legyen feltöltve az elemlámpád

Miután sokszor szájról olvasok, fontos, hogy mindig legyen nálam valamilyen fényforrás. Általában többfélét is magammal viszek utazáskor, mert ha sötétben beszélnek hozzám, valahogy muszáj látnom, hogy mi az információ, amit meg akarnak osztani velem. Ha kempingezni megyek, mindig van nálam néhány fejlámpa, zseblámpa, pótelem és az iPhone fényét is bevetem. Van fényforrás az autómban, a hátizsákomban, a sátramban és a dzsekim zsebében is. Ennyi lámpával felszerelve biztonságban érzem magam, hiszen ennyi lámpával csak azt nem látom, akit vagy amit nem akarok.

9. Érezd nagyon jól magad!

Mindezek után talán kicsit rémisztőnek tűnhet a vadon, de emlékezz rá, hogy azért mert hallássérüléssel küzdesz, erős vagy és bármire képes! Gondold át, tedd zsebre ezt a cikket hasznos útravalónak, légy kíváncsi, nyitott és lásd meg a körülvevő természet gyönyörűségeit! Jó kempingezést!