icon Vissza az összes cikkhez

A HALLÁSOD ÁRA: TE MENNYIT ADNÁL ÉRTE?

A HALLÁSOD ÁRA: TE MENNYIT ADNÁL ÉRTE?

Eat, Move & Smile írása

Budapest

2021. 02. 10.

Gyarlók vagyunk.

Amíg van, addig természetesnek vesszük. Amint nincs: elveszítjük, megszűnik, elfogy vagy megsérül, a szempillantás törtrésze alatt felértékelődik. Kell, akarjuk, akkor már visszaszereznénk, csakhogy már nem lehet. Nincs rá lehetőség. Odaveszett. 

A hallásunk is ilyen. Van, aki így születik, van, aki élete során veszíti el, a kérdés ettől még ugyanúgy áll: vajon a helyzetet elfogadva, felismerve – és persze körülményeinket, lehetőségeinket figyelembe véve - mennyit vagyunk képesek és hajlandóak áldozni a hallásélmény minőségére

 

MI A PORTÉKA?

Itt van például a Phonak két hallásjavító kiegészítője, a Partner Mic és a Roger Select. A méretük diszkrét, a kivitelezés a svájci atomfizikus-dizájner génötvözetű fejlesztőknek köszönhetően a mai trendeknek kompromisszumok nélkül tökéletesen megfelelő. Csakúgy, mint számos, a piacon megtalálható szórakoztatóelektronikai eszköz: ebben a rengeteg hasznos és okoskütyüvel teli világban ember nincs, aki első blikkre meg tudná mondani, hogy éppen melyik mire való.

Mégis rengeteget pénzt fizetünk ki értük. Vagy éppen pont, hogy nem. De miért is?

MENNYIT ÉR A HALLÁS?

Tény: egy Phonak hallókészülék vitathatatlanul drága. Mint ahogy egy okostelefon is ma már több százezer forintba kerül, vagy akár egy giga-okos ultra HD tévé, vagy a nyolcvanhat színű ruhát egyszerre is mosható mosógép, vagy a népes számú, szőrös családtagjaink bozontját szálanként összeszedő és adott esetben még meg is számoló porszívó. Bár nem szeretünk általánosítani, az okos-cumókra vonatkozóan talán egyöntetűen igaz az állítás: a gyártók igenis megkérik az árát. Ahogy a hallókészülékekét és a részletgazdag hallást nyújtó kiegészítőkét is.

Mégis, amíg az okos-technológiáért bőségesen hajlandóak vagyunk áldozni, azokra a készülékekre, amelyek alapvető emberi funkciónk működését, a hallást segítik, már szűkebbre húzzuk a pénzes szütyőt. Vajon miért van ez így?

MIT KAPUNK A PÉNZÜNKÉRT?

Hát ez az! Hiszen sok esetben nem is az a kérdés, hogy mennyibe kerül a termék, hanem, hogy mi az, amit mi mindezért cserébe kapunk. Elmondjuk. Az ÉLMÉNYT. Igen, csupa nagybetűvel, ugyanis ma már erre vágyunk. Ezt hajszoljuk, ezt gyűjtjük, ennek élünk és ezért vagyunk képesek sokszor erőnkön és lehetőségeinken felül is áldozatokat hozni.

A beszélgetés, a filmnézés, a főzés, a gasztro, a buli-hangulat, a szépség, a trendek, az utazás, a tapasztalás, a látás, és… vajon a hallás élményéért is? Hiszen ha megnézzük a hallás előfeltétele csaknem az összes előbb felsorolt élménynek...

A technológiai vívmányok a hétköznapjaink részévé váltak, melyet a hallókészülék fejlesztők is felismertek, hiszen nap, mint nap azon dolgoznak, hogy a hallókészülékek és a hozzájuk csatlakoztatható kiegészítők a kényelem és diszkréció maximális figyelembevétele mellett minél részletgazdagabb hallást biztosítsanak a siket és hallássérüléssel élők számára. Mégis azt tapasztaljuk, hogy amíg egy szórakoztatóelektronikai termékre kérdés nélkül kifizetjük még a jövő hetet is, úgy egy hallásunkat segítő prémium eszközre egy adott esetben hatvanezer forint körüli összeget is már sajnálunk és megremeg a kezünk.

MIT JELENT A PRÉMIUM PHONAK-HALLÁSÉLMÉNY?

A Phonak PartnerMic és Roger Select igazán megérdemlik, hogy beszéljünk róluk, hiszen amellett, hogy nagyban segítik a tanulást, a munkát és a társasági életet, az otthon kényelmét és az utazás komfortját is magas színvonalon biztosítják.

phonak ● PARTNER MIC

A PARTNER MIC leginkább a két ember közti beszélgetésekhez klassz megoldás, hiszen amellett, hogy egyetlen gombnyomással párosítható a Marvel és Paradise hallókészülékekhez, a beszélő ruhájára csiptetve akár 16 órán keresztül biztosítja, hogy a beszélgetés középpontjában maradj. A PARTNER MIC kialakításának köszönhetően 20 méteres (max. 25 m) távolságból is képes a hallókészülékekbe streamelni a hangokat, így akkor sem kell kétségbe esned, ha a hangforrástól néhány méterrel odébb sodor az élet.

Az ára pedig nagyjából egy jó minőségű hangszóró magasságában mozog. 

phonak ● ROGER SELECT

Ezt a kis kerek, lapos készüléket arra használhatod, hogy begyűjtse a hangokat, és közvetlenül hallókészülékedbe továbbítsa azokat. A furfang abban rejlik, hogy kialakításánál fogva képes 360 fokban lefedni a beszédhangokat, és az asztal közepére helyezve automatikusan észlelni, hogy melyik irányból érkezik a hang, amelyet továbbít is hallókészülékedbe. Ha az asztaltársaság össze-vissza beszél, a készüléken található iránygombokat megérintve könnyen meghatározhatod, melyik irányból akarod hallani a hangokat. Így a háttérzajt kiszűrve kizárólag arra az irányra koncentrál a készülék, biztosítva számodra a részletgazdag hallást. A tesztek azt mutatják, hogy zajos környezetben a Roger Select és hallókészülék együttes használata akár 10-szer jobb beszédértést tesz lehetővé az ép hallókhoz képest. Bár az ára ennek a készüléknek magasabb, megközelítőleg egy okostelefon árkategóriájába esik, egy jó hangulatban zajló éttermi vacsora, vagy egy baráti összejövetel, ahol nem érzed magad kirekesztve, talán már be is hozza az árát. 

ÉRDEKELNEK A PHONAK LEGTRENDIBB ÚJDONSÁGAI?

Ha maradt még kérdés, hogy milyen extra funkciókkal biztosítják számodra a Phonak készülékei a kimagasló hallást, vagy ha csak érdekelnek a legújabb technológiák és a legmenőbb hallókészülék-dizájn, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy keresd meg a hozzád legközelebb található hallásszarkértő audiológust! 

Audiológiai szaküzletek ITT