icon Vissza az összes cikkhez

A hallássérülés nem vicces! De mi azért szeretünk nevetni!

A hallássérülés nem vicces! De mi azért szeretünk nevetni!

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 03. 15.

Hallássérültként hajlamosak vagyunk kicsit befordulni és megmagyarázva, hogy mi úgysem hallunk semmit, felülni a demencia kényelmes vitorlás hajójára és magányosan ringni az elszigetelődés tengerén. Pedig a hallástechnológiai eszközöknek és a hallássérülés egyre szélesebb körben terjedő tudatosításának hála erre ma már tényleg semmi szükség!

Vállald fel!

 

A hallássérülés nem ciki! Az, hogy sérült a hallásod, egy állapot, nem pedig egy divatcikk, amit leemeltél a 21. század „Milyen betegséget válasszak magamnak?” polcáról. Egyáltalán nem kell szégyellni, ráadásul, ha felvállalod és elmondod a társaság tagjainak, hogy ez a te szuperképességed és egyébként egy tök menő, dizájnerek által tervezett apró kis hallókészülékkel hallod a világ zajait, hidd el, hogy nyitottak lesznek és segítenek neked a kommunikációban.

 

Kérd, hogy csihadjon, amikor sztorizik

 

Talán mindnyájan találkoztunk már olyan baráttal, rokonnal, ismerőssel, aki úgy tud elmesélni egy vicces történetet, hogy majd’ kiesik a száján - mondjuk ki, úgy röhög. Hallóként is kihívás megérteni, hogy hétrét görnyedve, majd’ megszakadva a nevetéstől mit mesél, nemhogy hallássérültként. Ilyenkor kérd meg nyugodtan, hogy néhány mély lélegzetvétel után fusson már neki újra a történetnek, de úgy, hogy azt akkor – nyolcadjára végre - mindenki értse.

 

Ne keseredj el

 

Vannak olyan Móka Mikik, akik képesek arra, hogy totál faarccal mondjanak el egy viccet vagy egy muris történetet. Hallássérültként hajlamosak vagyunk magunkat okolni, hogy biztos nem hallottuk ki a lényeget és azért nem érezzük magunkban az ingert a féktelen kacagásra, közben csak megtéveszt a mesélő, mert az arcizma se rendül. Bár az is simán lehet, hogy egyszerűen csak nem volt vicces. Bármelyik is, semmiképp ne érezd magad kellemetlenül vagy feszélyezve, és nyugodtan kérdezz vissza, hogy most akkor viccelt, vagy tényleg komolyan gondolta-e.

 

Mozizz felirattal

 

Ha imádod a filmeket és szívesen jársz moziba, ahhoz, hogy egy poén se maradjon ki, válaszd a feliratos előadásokat! A feliratos filmek a szinkronizáltakkal szemben azért is jobbak, mert a film eleji „kukoricázás” és tömeges ropogtatás ellenére is könnyen értheted a szöveget.

 

Egy jó hallókészülék mindig nyerő

 

Több témakör kapcsán lobbiztunk már a hallókészülékek mellett, miért pont a nevetés lenne ez alól kivétel? Ha társaságban kívülállónak érzed magad a hallókészülék viselése ellenére is, ellenőriztesd a kütyüd! Nem baj, ha nem telt el egy év az előző hallásvizsgálat óta, egyeztess audiológusoddal, aki néhány apró beállítással és finomra hangolással segít, hogy te is a társaság jó fej tagja legyél, ugyanazzal a régebbi elánnal.