icon Vissza az összes cikkhez

A hallókészülék ciki vagy menő?

A hallókészülék ciki vagy menő?

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 02. 05.

A hallássérülés nem válogat, ráadásul, ha világviszonylatban nézzük a számokat, a statisztikai adatok szerint egyre inkább a fiatalok vannak kitéve a hallássérülés veszélyének. Valójában nem is csodálkozunk ezen, hiszen ha mázlisták vagyunk, és nem genetikailag hordozzuk magunkban a hallássérülésre való hajlamot, vagy nem valamilyen rendellenességként születik velünk, akkor a modern kor szokásainak és lehetőségeinek köszönhetően teszünk róla, hogy idő előtt elveszítsük a hallásunkat, de legalábbis a zajkitettség miatt enyhén vagy súlyosan megsérüljön. 

A koncertek, a közvetlenül hallójáratba helyezhető fülhallgatók, az építkezések, felújítások, fúrók, maximális hangerőn használt okostelefonok és a divatból elkövetett alulöltözések mind-mind hozzájárulhatnak a fülbetegségek kialakulásához, majd a halláscsökkenéshez. Ha viszont már megtörtént a baj, és azt érezzük, hogy a fülzúgás, a belső nyomás nem szűnik, az audiológus pedig hallássérülést megállapítva hallókészüléket javasol, első riadalmunkat követően érdemes átgondolni, hogy az új kütyü vajon tényleg annyira gáz, mint amilyennek gondoljuk, vagy sokkal inkább segít.

 

1. Jól hallani ciki? 

 

Milyen érdekes, hogy egészségünket háttérbe szorítva számos betegség kapcsán képesek vagyunk a gyógyulásból hiúsági kérdést csinálni. Amikor megbetegszünk, talán az az első gondolatunk, hogyan lehetne mielőbb meggyógyulni és mit kell ezért tenni. A hallássérülés bár sokféle lehet, megfelelő kezeléssel gyógyítható, szinten tartható, állapota javítható, így az audiológiai vizsgálatoktól kezdve a hallókészülék viselésén át érdemes mindent megtenni hallásunk javítása érdekében.

 

2. A hallókészülék menő! 

 

Első riadalmunkból felocsúdva érdemes megvizsgálni a körülményeket. A hallókészülékek a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően nemcsak olyan aprók, hogy fülünk mögé helyezve alig látszanak, de ha színben hajszínünkkel megegyezőt választunk, a hajunkat meg – akinek van, persze – rásimítjuk, észre sem veszi a környezetünk a készüléket. A gyakorlott hallókészüléket viselők, akik nemcsak elfogadták, de büszkék is „kütyüjükre”, mindenféle színes mintákkal, dizájn elemekkel, ékszerekkel látják el hallókészülékeiket, ezzel is kiemelve egyéniségüket. A hallókészülék viselésével nem vagyunk egyedül: számos sportoló, híres zenész, filmsztár él hallásvesztéssel, akik a hallássérülést népszerűsítve büszkén mutatják, fotóztatják hallókészüléküket.

 

3. Szabadkezes technológia

 

Bármennyire is picike a hallókészülék, a beépített Bluetooth technológiának köszönhetően lehetőség van összekötni az okostelefonnal, a tévével, ami ezáltal a hangot közvetlenül a hallókészülékbe továbbítja, miközben a felesleges zajokat megszűri. A legújabb technológia tényleg szerelem első hallásra, hiszen a hangokat mindkét fülbe képes egyidőben „streamelni”, ami azt jelenti, hogy ezáltal tökéletes sztereo-élményt biztosít. Miután vezeték nélkül kommunikálnak az eszközök, gyakorlatilag bármit csinálhatunk közben: főzhetünk, kirándulhatunk, bevásárolhatunk vagy akár autót is vezethetünk.

 

4. A hallás élménye újratöltve

 

Nem kell bíbelődni az elemekkel, hiszen választhatjuk a maximális kényelmet, vagyis az újratölthető hallókészülékeket. Számunkra is hihetetlen, hogy ezekben az iciri-piciri készülékekbe hogyan tudtak ennyi minden hasznos dolgot belepasszírozni, de tény, hogy megtették, mi pedig élvezzük a hangokkal teli világ élményét!

 

5. Nincs lehetetlen

 

Egy jól megválasztott, a hétköznapi igényeinknek megfelelően személyre szabott, jól beállított, finomhangolt készülékkel bármire képesek vagyunk. Igen, hallássérültként is. A Phonak partneri hálózatának tagjai nemcsak a hallókészülékek kiválasztásában segítik a siket és hallássérüléssel élők mindennapjait szerte a világon, de audiológiai, fül-orr-gégészeti vizsgálatokkal, rendszeres hallásszűrésekkel és kedvező árakkal teszik lehetővé a siket és hallássérüléssel élő páciensek számára a gyógyulást és hallásuk javítását.