icon Vissza az összes cikkhez

A hírek hallássérült szerelmese

A hírek hallássérült szerelmese

Ellie Parfitt írása

Budapest

2018. 08. 09.

Nem kell ahhoz nagy dolognak történnie, hogy az ember elveszítse a hallását. Olykor elég, ha megfázik, ami ráhúzódva a fülekre problémát okoz a hallójáratokban. Így történt ez Lewis Vaughan Jones-szal is, a BBC népszerű hírolvasójával is, akinek a kórházi vizsgálatokat követően bal fülében hallásvesztést diagnosztizáltak. A helyzet a híradós munkásságát tekintve több mint kellemetlen, ő mégis felvállalva állapotát elmesélte a világ BBC nézőinek, hogyan lett hallássérült, és pozitív hozzáállásával, új hallókészülékének segítségével miként küzd hónapok óta a mindennapokkal és a hírek felolvasásával. 

Derült égből hallássérülés

 

A BBC News-nak adott online interjújában Vaughan Jones nemcsak elmesélte, hogy micsoda sokkot jelentett számára a diagnózis, de arról is beszámolt, hogy a halláskárosodása végleges, hiszen a megfázás során sérültek a hallóidegek, melyek a továbbiakban nem küldenek az agynak jeleket. A hallásvesztés mellett, ha ez még önmagában nem lenne elég – folyamatos fülzúgás is gyötri, amit a hallókészülék viselése valamelyest normalizál.

 

Vége a világnak?

 

Sokan, akik hallássérüléssel küzdenek, a diagnózist követően úgy érzik, megmozdult alattuk a Föld, kicsúszik lábuk alól a talaj, és vége a világnak. Főként, ha a hallássérülés hirtelen következik be, egy nem várt zajhatás vagy betegség folyományaként. Így az sem volt meglepő, amikor Vaughan Jones arról mesélt, hogy a kórmegállapítást követően akár egy zombi, úgy sétált le a kórház lépcsőjén.

 

Megosztva aztán történetét a közösségi média felületein, rengeteg pozitív, támogató visszajelzés érkezett: „Lewis, te rengeteg embert inspirálsz, akik hozzám hasonlóan nap, mint nap szenvednek hallássérülésük miatt. Köszönöm az őszinteséged!” – szól a Twitteren megosztott poszt üzenete. Vagy akár egy másik: „Sok szerencsét @LVaughanJones! Mindig időbe telik, mire az ember hozzászokik egy új hallókészülékhez, különösen ilyen kihívásokkal teli környezetben!”

A hírolvasó nem szégyellte megosztani közösségi felületén legújabb hallókészülékét sem követőivel, sőt, azt is elmondta, mekkora kihívást jelent számára megszokni a hangokat és a zajokat.

 

„Amikor először viselsz hallókészüléket, az borzasztó hangos. Az egyik fülemen a környezeti hangokat hallom, a másikkal pedig a sajátomat. A különbség viszont óriási, hiszen így most sokkal több mindent hallok.” – osztja meg élményeit Twitter oldalán.

 

A legcsúcsabb munkahely

 

Pozíciójából fakadóan talán érthető, hogy hallássérülésének megállapítását követően Vaughan Jones masszívan aggódott, hogyan fog ez kihatni munkájára és a BBC-nél betöltött állására. Mint utólag kiderült, feleslegesen tette, hiszen a BBC és az ITN egyaránt támogatóan lépett fel, amiért a hírolvasó a mai napig végtelenül hálás munkaadójának.

 

A hírek olvasása közben a sármos híradós két kütyüt is visel. Bal fülében a hallókészüléket viseli, jobb fülében pedig egy fülhallgatót, amin a stúdióban ülő kollégák utasításait hallgatja. Bár a körülmények nehezítettek, Vaughan Jones mindezzel mégis azt mutatja, hogy hiába állapítanak meg hallássérülést valakinél, nincs rá semmi ok, amiért ne folytathatná korábbi munkáját. Néhány változtatást ugyan lehet, hogy eszközölni kell, de ahogy az ő esetében is, sokszor elegendő, ha csak egy kicsivel máshogy, apró módosításokat beiktatva, másfajta technológiát igénybe véve végezzük el feladatunkat.

 

A szájról olvasás az új sztár

 

Mindemellett nem maradhat el a szájról való olvasás képességének elsajátítása sem, amit Vaughan Jones rendkívül élvez. A jelnyelv és a szájról olvasás ugyanis nagyban megkönnyíti a hallássérültek kommunikációját, amit elengedhetetlennek tart, hiszen a hallókészülék kiegészítéseként tökéletes szövegértést biztosít.

 

Habár a hírolvasó úgy került a hallássérültek helyzetébe, mint Pilátus a Credoba, ha már így alakult, büszkén hirdeti az ezzel járó tudatosságot, elmagyarázva az embereknek, hogy a jó cél érdekében hogyan beszélgessenek vele: „Ha azt látod az arcomon, hogy zavarban vagyok, kérlek, egy percig se gondold, hogy terhemre vagy és nem érdekelsz. Ha beszélsz hozzám és jól láthatóan mozgatod a szád, az nekem azt jelenti, hogy szuper kedves vagy, mert én így értem meg, amit mondasz!”