icon Vissza az összes cikkhez

A jövőben jelnyelvet is használnak az Uber sofőrei!

A jövőben jelnyelvet is használnak az Uber sofőrei!

Kirsten Brackett írása

Budapest

2018. 11. 22.

Az Uber is csatlakozott a hallássérülés tudatosításának mozgalmához oly módon, hogy lehetőséget ad sofőrjeinek az amerikai jelnyelv elsajátítására.

Az ubersignlanguage.com oldalon megtalálható az a néhány szó és kifejezés, amely segíthet a sofőröknek a siket és hallássérült utasokkal való kommunikációban az utazás során. A kezdeményezés az Uber és a Siketek Kommunikációs Szolgálatának 2016-ban induló együttműködésének köszönhető, melynek során a köszönést, a bemutatkozást, a jobbra és balra fordulást gyakorolhatják be amerikai jelnyelven a járművezetők a szélesebb körű kiszolgálás és a hallássérült utasokkal való könnyebb kommunikáció érdekében.

 

Hallássérült kollégák az Uber volánjai mögött

 

Az Uber felismerve, hogy az az Egyesült Államokban a munkanélküliség vagy részidős munkavégzés a siket és hallássérült közösségben közel 70%-ot tesz ki, a foglalkoztatottság érdekében a közösség tagjainak munkalehetőséget kínál az államok több mint 200 városában.

 

Chris Soukup, a Siketek Kommunikációs Szolgálatának vezérigazgatója izgatott az együttműködést illetően, hiszen az Uber olyan, közvetlenül az applikációba épített technológiát biztosít a siket és hallássérüléssel élők számára, amely eddig még nem látott lehetőséget nyújt a pénzkeresetre is az Uber járműveinek vezetésével. Ez az együttműködés túlmutat azon, hogy a hallássérüléssel élők is munkalehetőséghez jussanak, hiszen egy nagyszerű lépés egyben ahhoz is, hogy hidat képezzen a siket és a halló társadalom között.

 

Annak érdekében, hogy az Uber a siket közösség számára is felhasználóbarát felületet biztosítson, az alábbi lehetőségekkel egészítette ki alkalmazását:

 

- Villogó visszajelző üzenet a hangjelzés helyett

- Szöveges kommunikáció

- Előzetes utas tájékoztató arról, hogy a járművezető hallássérült

- Előzetes kérés az utas felé, hogy adja meg utazásának célpontját a bediktálás helyett

 

Az ubersignlanguage.com oldalon könnyen elsajátítható jelnyelv „gyorstalpaló” és az Uber által eszközölt fejlesztések és munkalehetőségek nagyszerű példái annak, hogyan tehet egy cég, vállalkozás azért, hogy a siket és hallássérüléssel élő emberek is megtapasztalják a vezetés és az autós utazás élményét. Bízunk benne, hogy a fenti együttműködés alapján egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez, támogatva a siketség egyre szélesebb körben való tudatosítását.