icon Vissza az összes cikkhez

A szemüveg trendi, a hallókészülék meg ciki? Hogy is van ez?

A szemüveg trendi, a hallókészülék meg ciki? Hogy is van ez?

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 04. 04.

Gyerekkorunkban – úgy kb. 30 évvel ezelőtt – aki szemüveget viselt, azt megkülönböztették. Az iskolapadban előre kellett ülnie – hogy jobban lásson, persze -, a tesi órán a labdajátékokban nem vehetett részt, és akit otthon nem dédelgetett eleget az édesanyja, azok a szemüveg puszta látványa miatt csúfolták szegény gyereket. Hogy miért? Hát a szemüvegért! 

Mára a helyzet változott; a trendeknek köszönhetően divatba hozták az „eszközt”. Ott látjuk a magazinok borítóján, a kifutókon, sőt! A like-ra éhes posztolók akár még dioptria nélküli verziókban is pózolnak vele a Facebookon és az Instagramon. Néhány évtized alatt sokat változott a megítélés, viszont ha mindez megtörténhetett a szemüveggel, joggal tesszük fel talán a kérdést: Miért olyan elutasítóak az emberek a hallókészülékkel?

 

Milyen alapon?

 

Nézzünk néhány érvet, amiért az emberek a szemüveg mellett döntenek. Vajon ugyanezen tények a hallókészülékek esetében is megállják a helyüket?

 

A szemész orvos pontosan megállapítja a sérülés mértékét

 

Ez igaz a hallókészülék esetében is. Az audiológus szakorvos a szükséges hallásvizsgálatokat követően pontosan megállapítja a halláscsökkenés mértékét, és egyben javaslatot is tesz a hallásjavító eszköz, adott esetben a hallókészülék típusát illetően.

 

A szemüveglencse pontos beállítása

 

A jó látáshoz elengedhetetlen, de nincs ez másként a hallókészülékkel sem. De vajon a szemüveg elkészítését követően van lehetőségünk az ingyenes próbahordásra? Mi még ilyennel nem találkoztunk. Hallókészülék vásárlásakor viszont a Phonak partnerei 15 napos ingyenes próbahordást biztosítanak, hogy a készülékek a hallássérülés mértékének megfelelően a lehető legjobb hallásélményt nyújtsák. A próbahordás alatt lehetőségünk van a hétköznapjaink során megtapasztalni a készülék működését, amelynek további finomhangolásán a hallásszakértő szintén segít. 

 

Tényleg öregít?

 

Régen mind a szemüvegre, mind a bumfordi, nagy barna hallókészülékekre igaz volt. Megbélyegeztünk mi is, hiszen úgy voltunk vele, hogy ezeket csak az idős emberek hordják. Ma viszont már ez is másként működik. A műanyag, eldobható divatszemüvegekkel – akár lencse nélkül is – fesztiválokon is simán találkozhattunk, a hallókészülékek pedig olyan aprók, hogy olykor el sem tudjuk dönteni, vajon hallókészüléket, vagy vezeték nélküli headsetet visel a fesztiválozó?

 

Dizájnerek tervezték

 

Számos divatcég tette le a voksát a szemüvegkeret gyártása mellett, így az üzletek polcain egyre bővül a száma a nemzetközileg elismert divatházak által fémjelzett szemüvegkereteknek. Habár a hallókészülékek esetében ezen divattervezők finom keze munkája még nem érintette a területet, a Phonak hallókészülékei mégis simán felveszik a mai trendekkel a versenyt. Méretüket és formájukat tekintve nemcsak diszkrétek, de kényelmesen illeszkednek a fülre, a rendelkezésre álló színskála pedig biztosítja számunkra, hogy személyiségünkhöz passzoló hallókészüléket válasszunk magunknak.

 

High-tech szemüveg létezik?

 

A technológia szinte napról napra robbant ki újabb és újabb forradalmat, így ha a szemüvegek tekintetében nem is nyilatkozhatunk, a hallókészülékek gyártása során biztosan állítatjuk, hogy ezt az apró, diszkrét készüléket a tervezők típusról-típusra csurig töltik a legmodernebb technológiai megoldásokkal. Részletgazdag hangzás, vezeték nélküli kapcsolódás okostelefonhoz és számos audio eszközhöz, mindkét fülben hallható szabadkezes telefonálás, kényelmes, újratölthető modellek. Tegyük a szívünkre a kezünket! Tud ilyet egy látást segítő szemüveg?

 

Ahogy a látásukban sérülteknek a szemüveg, úgy a siket és hallássérüléssel élők számára a hallókészülék segít, hogy megkönnyítsék a mindennapokat és komfortossá, kényelmessé tegyék az emberek életét. A párhuzam erős, hiszen mindkét eszköz valamiféle „hiányosságot” korrigál. De míg az egyiket – ma már – nem szégyelli senki, addig a másik ördögtől való és a viselése ciki. Mi pedig csak bízni tudunk abban, hogy technológiai újdonságainkkal, kommunikációnkkal és a hallássérülés tudatosításával mielőbb letörhetjük a stigmákat, és nem kell rá újabb 30 évet várni…