icon Vissza az összes cikkhez

A tinik senkit sem kímélnek! Teszt alatt a Phonak Roger!

A tinik senkit sem kímélnek! Teszt alatt a Phonak Roger!

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2019. 10. 06.

Suli, edzőterem, menza és kávézó? Egy hallásérült diáknak egytől-egyig mind kész katasztrófa! Nem véletlen hát, hogy a Phonak Roger rendszer tagjait bevetettük, hogy teszt alá vonják őket a hallássérült diákok. Hogy mit gondolnak az FM-rendszerrel működő, hallást segítő Phonak Roger eszközökről? Annyi biztos, hogy nem féltek elmondani!

Kirsty és Alex, na meg a Roger Pen

 

Mint ahogy mindketten 16 évesek, úgy használják mindennapjaik során az iskolában a Phonak Roger Pent. A tanórákat azzal kezdik, hogy a Roger Pent odaadják a tanárnak, így tisztán hallanak minden elhangzó információt, ami a tanuláshoz szükséges. Az eszköz nemcsak az iskolában nyújt óriási segítséget, de a szabadidőben, sportolás közben vagy az ebéd alatti csevegésnél is kiszűrve a zajokat, biztosítja a hallást.

 

Alex cochleáris implantátumot visel, de a Roger Pen ebben az esetben is tökéletesen helyt áll, hiszen a diszkrét, vezeték nélküli kiegészítő a beszélő hangját közvetlenül továbbítja a cochleáris implantátumba. A Roger Pennek hála így Alexnek kevesebbet kell a szájról való olvasással fáradnia, ráadásul pontosabb beszédértést biztosít számára még úgy is, ha az osztályterem végében, kb. 20 méter távolságra ül a tanári asztaltól, vagy a beszélőtől.

 

Válogatott hangok a Roger Select-tel 

 

A srácok amellett, hogy ügyesen alkalmazzák a Roger Pent, bizonyos helyzetekben simán bevetik a Roger Selectet is. A lapos kis kerek kütyü nagysága abban rejlik, hogy a rajta lévő gombok megnyomásával irányítani lehet a hang érkezését. Ha például a fiatalok egy zajos ebédlőben ülnek, vagy egy kávézóban hörpölik osztálytársaikkal a forró csokit, elég, ha a Roger Selectet leteszik az asztalra, és megnyomják rajta azt a gombot, amelyik irányból a beszélő hangja érkezik. A Roger Select így megszűrve a zajokat, abból az irányból továbbítja a hallókészülékbe vagy a cochleáris implantátumba a hangokat, ahonnan azok közvetlenül érkeznek.

 

A Roger Select Bluetooth-technológiával működik, vagyis egy-két egyszerű mozdulattal simán párosítható az okostelefonokkal. Hogy miért jó ez? Mert segítségével a srácok hívásokat tudnak indítani, vagy éppen fogadni azokat úgy, hogy a telefon másik végén lévő hangja közvetlenül a hallókészülékben landol. Arról nem beszélve, hogy zenehallgatásra is pöpec, és ha a virtuális térben pörögnének a barátokkal, a kiber-világban is megállja a helyét. 

 

Mit mond egy kicsi a Roger Inspiro-ról?

 

A 9 éves Eisa cochleris implantátumot visel, amihez a Phonak Roger Inspirot csatlakoztatja nap, mint nap, hogy ne maradjon le semmiről a suliban. Ez a kifejezetten tanulási célokat segítő, vezeték nélküli eszköz a Roger-rendszer többi tagjához hasonlóan szintén közvetlenül továbbítja a hangokat a hallókészülékbe, illetve Eisa cochleáris implantátumába, más FM rendszerhez képest 54%-kal jobb beszédértést biztosítva. 

 

Eisa mert nagyot álmodni, és hallássérülésétől függetlenül rendszeresen jár sportolni. A Roger Inspiro ebben is segít neki, ugyanis hiába rója a hosszú-hosszú köröket, az edzői utasítások és a környezeti hangok sem jelentenek számára semmilyen akadályt, amit az Inspironak hála, könnyen képes leküzdeni.

 

Eva és a Touchscreen Mic

 

Hogy miért szereti a 11 éves Eva a Phonak Roger Touchscreen Mic-et? Leginkább azért, mert a cochleáris implantátumával kompatibilis, ráadásul hordozható, így folyamatosan biztos lehet abban, hogy sokkal tisztábban hallja a hangokat.

 

Te is szívesen tesztelnéd a Phonak Roger készülékeit? Tudj meg róluk még többet ITT!

 

Nézd meg a tinikről készült eredeti VIDEÓT!