icon Vissza az összes cikkhez

A tökéletes páros: hallókészülék & jelnyelv

A tökéletes páros: hallókészülék & jelnyelv

morgansnook írása

Budapest

2018. 11. 26.

Hiába a hallókészülék, legyen az akármilyen forradalmian új technológia, megesik, hogy félreértés történik a kommunikációnkban. A mondandó jelentősége könnyen elveszhet vagy zavaros lehet, éppen ezért döntöttünk úgy, hogy a hallókészülék viselése mellé megtanítjuk kislányunknak a jelnyelvet. 

Amikor diagnosztizálták nála enyhe-közepes hallásvesztését, nem is volt kérdés, hogy kétirányú kommunikációt fogunk neki tanítani, hiszen a hallókészülék bár tökéletes arra, hogy hallja az őt körülvevő hangokat, a jelnyelvvel való együttes használat kiküszöböli a félreértéseket és megkönnyíti számára mind az értést, mind pedig a beszédet.

 

1.) Jó, hogy van választás!

 

Ahogy a mondás is szól: Ne tegyél fel mindent egy lapra! Így tettünk mi is, mert bár hiszünk a piros húszas mindent vivő erejében, ha a gyerekünk kommunikációs képességeiről van szó, mégis jobb, ha óvatos az ember. A hallókészülékek bár szuperek és nemcsak diszkrétek, de kényelmesen is viselhetőek, egy kisgyerek szemében – vagy kezében? - viszont nem más, mint egy klassz kütyü, amit remekül lehet rágcsálni, vagy belemártogatni az almalébe. Ha pedig ez történik, úgy legyen bármennyire is vízálló a készülék, az apró réseken keresztül beszivárog a ragacsos szirup, a hallókészülék sajnos feladja a szolgálatot. A javítás néhány napba vagy akár néhány hétbe is beletelhet, ezért gondoltuk úgy, hogy ahogyan a pótkészülék, úgy ebben az időszakban a jelnyelv ismerete is óriási segítség.

 

2.) Hirtelen jött fülbetegség

 

A jelnyelvnek köszönhettük azt is, amikor a kicsi egyik füle begyulladt, így a hallókészülék viselését fel kellett függeszteni. A gyógyulás ideje alatt bár a másik hallókészüléket továbbra is viselhette, láthatóan szenvedett tőle, hiszen a megszokott kommunikációja akadozott, kevésbé hallott bennünket és gyengült a válaszadás is. Bosszantó volt, hogy hiába anyanyelvünket használtuk, mégsem tudtuk megértetni magunkat, így bevetettük a jelnyelvet, amivel kitöltöttük a hiányzó kommunikációs réseket.

 

3.) Félelem az ismeretlentől

 

Mint ahogy sok más szülő, úgy mi sem tudjuk pontosan, hogy mi okozhatta gyermekünk hallássérülését. A vizsgálatok hosszadalmasak, a legutóbbi ABR tesztre is két hónapot kellett várni, így a kétirányú kommunikációval úgy gondoljuk, elébe megyünk a helyzetnek és függetlenül az eredményektől, a jelnyelv segítségével le is döntjük az ismeretlentől való félelmeket. A beszédtanulás kulcsfontosságú a hallássérült gyermekek életében, a jelnyelv ismerete viszont biztosítja, hogy megkapja azt a nyelvi támogatást, amely a jövőbeni kommunikációjának fejlesztéséhez is szükséges.

 

4.) A beszédfejlődés akadályozása

 

A beszédfejlődés hiánya akkor lép fel egy gyermek életében, ha nem éri kellő nyelvi impulzus fejlődésének meghatározott szakaszában. Nyelvhasználat nélkül a kicsik fejlődése megáll vagy stagnálni kezd, mely egész életükre kifejtheti negatív hatását. Kutatások igazolják, hogy egy viszonylag rövid időintervallum az, ami az első nyelv elsajátításához a gyermek számára rendelkezésre áll, mely lehetőség 5-6 éves korban be is zárul. Ha a kicsi nem tanulja meg saját anyanyelvének használatát legkésőbb 5-6 éves koráig, előfordulhat, hogy sosem fog tudni teljes értékűen helyesen és folyékonyan beszélni. 

 

Szerencsére az általunk felállított, kétnyelvű kommunikációs tervünkkel jól haladunk, ugyanis a most 14 hónapos kislányunk egyaránt beszél anyanyelvén és használja a jelnyelvet. Hallássérülésétől függetlenül azt mondhatjuk, hogy a nyelvi fejlődése teljesen jó irányban halad. Halló szülőkként nekünk is adva volt a feladat, hogy elsajátítsuk a jelnyelvet, mely tanács az audiológustól a lehető legjobbkor érkezett. Így most együtt tanulunk mi is a kislányunkkal, felnőttként ugyanabban az iramban, ahogyan egy kisgyerek.

 

5.) Így tanuljuk szülőként a jelnyelvet

 

Miután kislányunkhoz hasonlóan mi is teljesen kezdő szintről indultunk, beszereztük magunknak a szükséges bébi jelnyelv segédanyagokat, mint például jelnyelv könyveket, kártyákat, különböző kiadványokat. Emellett felcímkéztük a konyhaszekrényeket is, ma már jelekkel is látható, hogy mi található bennük: csésze, kanál, kenyér, és egyebek, mely hétköznapi módon segít elsajátítani a jelnyelvet. Így különösebb erőfeszítés nélkül szivárog át a tudás, miután vizuálisan is rögzülnek a jelek és a kifejezések.

 

Az életünk egy kicsit sűrű lett, hogy kislányunk hallássérüléssel született. Főleg az első időszakban volt kevés a 24 óra, amikor sorra jártuk a specialistákat, fül-orr-gégész szakorvosokat, audiológusokat. Persze, mondhatnánk, hogy könnyű mindezt a sutba vágni és megtanulni a jelnyelvet, de bevallom, néha úgy múlik el nap, hogy nem tanultam semmit. Máskor pedig olyan vagyok, akár egy mintadiák: mély áhitattal és szorgalommal szívom magamba a jelnyelv-tudást.

 

Arra ugyanis nekünk sincs időnk, hogy tökéletesek legyünk. De arra mindenképpen szakítunk, hogy legalább megpróbáljuk és legalább egy kicsit úgy tegyünk.