icon Vissza az összes cikkhez

A VADÁSZ IS LEHET ÁLDOZAT? ÍGY VÉDD TEREPEN A HALLÁSODAT!

A VADÁSZ IS LEHET ÁLDOZAT? ÍGY VÉDD TEREPEN A HALLÁSODAT!

Eat, Move & Smile írása

Budapest

2021. 02. 10.

Minden egyes alkalom, amikor hallásunk extrém zajnak van kitéve, az kőkeményen hallásvesztéssel járhat. Akár ott helyben, azonnal. A zajkitettség nem móka tárgya, és bár legyintünk rá sokszor, hogy ez velünk úgysem történhet meg, van egy rossz hírünk: de igen. Azok, akiknek a lövészet, vadászat a hobbijuk, vagy munkájuk során kerülnek szoros kapcsolatba a fegyverekkel, robbanásokkal, extrém zajkitettséggel, kiemelten fontos, hogy a megfelelő hallásvédelemmel ellátva lépjenek a lőtérre, akcióba, vagy a fák közé az erdőbe.

MILYEN VESZÉLYEKKEL JÁR A HALLÁSVÉDELEM NÉLKÜLI FEGYVERROPOGÁS?

Nagyjából 165 dB. Ekkora mértékű egy fülünk mellé szorított puskából indított lövés hangja, amihez vadászat során hozzáadódik a vadásztársak párhuzamos puskaropogtatása. Ha azt vesszük, hogy egy sugárhajtású repülő 100 láb magasságban kb. 140 dB-es hanghatást mér ránk, vagy csak egy szimpla rock koncertet vizsgálunk a maga kb. 115 dB-es zajszintjével, akkor talán hellyel-közzel be tudjuk határolni, milyen hatással lehet hallásunkra a vadászpuskából indított lövedék zaja. A szó legszorosabb értelmében fülsiketítő.

IDE NEM ELÉG A SAPKA!

A vadászok fele nem használ semmiféle hallásvédő eszközt. Az, hogy hideg időben megvéd a sapka, nem vita tárgya, a kérdés csupán az: mi ellen? A vadászat során kitett zajszint elleni védelemhez a prémes trendi fejfedő nem elég, hiszen ide olyan aktív hallásvédő eszköz szükséges, ami nemcsak a zajoktól véd megfelelően, de a hallójárat megfelelő szellőzését is biztosítja, emellett a körülöttünk lévő, vadászat során szükséges hangokat – erdő zaját, állatok lépteit, vadásztársak beszédhangját is átengedi.

A MEGOLDÁS: PHONAK SERENITY CHOICE – VADÁSZATHOZ FEJLESZTVE

A piacon számos füldugó, illetve a hallásunkat védő fülilleszték megtalálható. Ezek többnyire univerzálisak, hiszen számos zajkitettség ellen hatékonyan védenek. A Phonak Serenitiy Choice névre keresztelt hallásvédő eszközével ezt fejlesztette tovább és emelte prémium szintre, hiszen túl azon, hogy kifejezetten a vadászat és lövészet szerelmeseinek igényeit és körülményeit vette figyelembe az eszköz kialakítása során, a fejlesztések során arra is figyeltek, hogy a „nyugalmi időszakban”, vagyis amikor épp nincs fegyverropogás, tökéletes hallást biztosítson anélkül, hogy a hallásvédő eszközt ki-be kellene helyezgetni.

CSITT-CSATT, DIRR-DURR

A beépített impulzusszűrő technológiának köszönhetően a Serenity Choice segít megvédeni a fület a pisztolylövések, a tüzérségi tűz és a robbanások okozta csúcshangnyomásszinttől, hiszen amellett, hogy ezt az eszközt a vadászok is nyugodt szívvel használhatják, alapvetően – tanúsítvánnyal igazoltan - katonai használatra fejlesztették ki. A hallásvédő eszköz 166 dB-ig optimális védelmet nyújt a nagyfokú zajkitettség ellen, miközben a háttérzajok – a hang irányának és térbeliségének észlelését is - biztosítja, mely a vadászat során kiemelten fontos.

’NE-HAGYD-EL” DIZÁJN – A PHONAK ISMÉT ODATETTE

A technológiai furmányok mellett a Serenity Choice formai kialakítása is igazán macsóra sikerült: a fekete-fehér dizájn és a hallójáratba tökéletesen illeszkedő, hipoallergén orvosi TPE-ból készült kis, közepes és nagy méretű dómok egész napos társak lehetnek. Még a férfiak életében is. A kulcskarikával ellátott apró tároló fiola nemcsak az eszköz biztonságos tárolásáról gondoskodik, de akár gomblyukhoz, övtartóhoz vagy az autó kulcskarikájához rögzítve is tuti, hogy még a nap végén is meglesz, és a vadászaton nem hullik már az első fél méternél az avarba.

TESZTELD A HALLÁSOD!

Imádsz vadászni? Hobbid a sportlövészet? Akár szabadidős programként, akár hivatásodként választottad a lövészetet, fontos, hogy hallásod épségét hosszú időn át megőrizhesd! Az extrém zajkitettség rendszeres, még az éves szűrésnél is gyakoribb hallásvizsgálatokat igényel, melyet az országban már számos audiológus által igénybe vehetsz. Az audiológus szakember ilyenkor fájdalommentes vizsgálatok elvégzésével győződik meg a hallójáratok állapotáról, és a hallástesztek elvégzését követően szükség esetén hatékony megoldásokat is javasol. 

ÉRDEKELNEK A PHONAK LEGTRENDIBB

ÚJDONSÁGAI?

Ha érdekelnek a legújabb technológiák és a legmenőbb hallókészülék-dizájn, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy keresd meg a hozzád legközelebb található hallásszarkértő audiológust! 

Audiológiai szaküzletek ITT 

A Phonak Serenity Choice termékeket keresd a kijelölt audiológiákon:

Acusticus Halláscentrum

Audissima Hallókészülék Szalon és Szakrendelő

Auris 2001 Bt.

Kaposfon Kft.

Life Balance Medical Center

Mega Halláscentrum

Pestor Halláscentrum