icon Vissza az összes cikkhez

Adó-vevő rendszerek egy gimnáziumi tanuló tollából

Adó-vevő rendszerek egy gimnáziumi tanuló tollából

írása

Budapest

2021. 01. 19.

Kis-közepes, nagyfokú-súlyos hallásveszteséggel vagy hallásmaradvánnyal élő csecsemő, kisiskolás, egyetemista, aktív dolgozó felnőtt vagy kétunokás nagyszülő... Hogy mi a közös bennük? Az, hogy mindannyiuk számára sorsfordító lehet egy adó-vevő rendszer alkalmazása. 

Miért nem elég a hallókészülék?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem elég, ha vásárolunk egy jó hallókészüléket? Miért jönnek folyton azzal a gyártók, hogy az okos-mikrofon így, az okos-mikrofon úgy...?! Miért nem gyártanak olyan hallókészüléket, ami minden hangkörnyezetben megfelelően működik? 

Először is fontos, hogy pontosan tudjuk mi az, amit joggal várhatunk el egy hallókészüléktől. Ezt azért nagyon fontos, tisztáznunk, hogy ne legyenek irreális elvárásaink és ne legyünk csalódottak azért, hogy adott esetben ezeket az elvárásokat nem teljesíti a kiválasztott hallókészülék. Fontos tudnunk, hogy még a legmodernebb hallókészülékek is mindössze arra hivatottak, hogy viszonylag csendes környezetben, a kritikus távolságon belül (~1,5-2m) megkönnyítsék a hallást. 

Azonban, ha belegondolunk csak egy átlagos napunkba, lássuk be nem sok az az idő, amit csendes környezetben töltünk…

Azt is fontos látnunk, hogy az előbb említett kritikus távolság az adott élethelyzettől/ hangkörnyezettől függően változhat. Egy zajos osztályteremben, a játszótéren, az egyetemi előadóban vagy a tárgyalóteremben az alapzajnak és az akusztikai viszonyoknak köszönhetően ez a távolság akár egy vagy fél méterre is korlátozódhat.

Az a két legfontosabb igény, hogy a hallókészülék minél kisebb legyen, illetve, hogy minden szituációban megfelelően halljunk sajnos ellentétes irányba dolgoznak.

Azonban van megoldás és a technológiának köszönhetően már egyre kisebb és dizájnosabb kivitelben. 

De erről már számtalanszor írtunk, legutóbb a Covid-19 helyzet kapcsán, amelyről ITT olvashat.

Adó-vevő rendszerek Kiss Balázs tollából

Most azonban egy személyes példán keresztül szeretnénk bemutatni, hogy mire képes egy ilyen adó-vevő rendszer és hogyan segít egy iskoláskorú fiúnak az elé gördülő akadályok leküzdésében. 

Sziasztok! 

Kiss Balázs vagyok, Budapesten élek és a Bethlen Gábor Szakgimnáziumába járok, már harmadik éve. Jó ideje hordok hallókészüléket, a bal fülemen már óvodás koromban vették észre, hogy nem hallok semmit, akkoriban a jobb fülem ép volt egészen az általános iskola felsőtagozatáig. Onnantól kezdve többször is elment a hallásom, ami egyre gyengébb szintre jött csak vissza. Országszerte az orvosok sem tudják megállapítani, hogy miért, egyre magasabbra felmászott a hallásküszöböm és most ~70 decibel tartományban hallok hallókészülék nélkül.

Hallókészülék hordása közben azt tapasztaltam, hogy első alkalommal minden új volt: robotos, kicsit zajos de többszöri hangolás után egyre jobb lett, és ahogy közeledtem egyre erősebb hallókészülék felé a zaj csak nőtt, egyre több energiát igényelt, úgyhogy voltak olyan pillanatok is, amikor már 16:00-kor fáradt voltam. Úgy általános iskola hetedik osztály félévénél jött az ötlet a szurdopedagógusomtól, hogy egy adó-vevő készülék hordása sokat segítene a beszédértésben, mivel a CROS hallókészülék nem jött be, mert fejfájást okozott nekem. Így is lett és tényleg nagyon jó ötlet volt, sokat segített a beszédértésben, szűrte a zajt, a beszédet meg kitűnően hallottam akkor is, ha a teremben sétált a tanár ide-oda nyakában a készülékkel, termen kívül is hallottam, úgyhogy voltak olyan esetek is, amikor a tanár kiment a mosdóba, azt is tisztán hallottam az osztályteremből zárt ajtónál is, így volt, hogy ki kellett kapcsolnom a vevőkészüléket mert tudjátok, hallottam, amit a tanár csinált a WC-n. 

Így mindennap használtam az iskolában, mindent kitűnően hallottam és meg voltam elégedve vele, ha nem lenne, nagyon oda kellene figyelnem a tanárra és koncentrálnom (akár egy kicsit leolvasni a szájáról, hogy mit mond), ha a teremben sétál vagy távolodik tőlem. Nyolcadik osztály vége felé kaptam egy újabbat, mivel már az előző elkezdett meghibásodni. Egyre modernebb lett külsőre is meg a technológiában is, már ezen volt egy „Jack aljzat”, hogy a digitális hangot továbbítsa az adókészülékbe tovább a vevőkészülékhez, ami a nyakamban lógott. Így amikor angol óra volt, nagyon sokat segített, mivel a magnós feladatoknál a magnó hangját színtisztán hallottam, ami egyből a fülembe ment. Továbbá másra is tudtam ezt használni, például TV nézésre, zenehallgatásra is, gépen vagy telefonon. Ugyanolyan volt, mintha egy fejhallgatót használnék, de közben a környező hangokat is hallom vele, így nem igazán lehet reprodukálni egy olyan privát szférát, mint egy fejhallgatóval, habár sokkal jobb, mint egy fejhallgató, mert nagyon nagy hatótávolsággal bír, az egész lakásban tisztán hallottam akkor is, ha a szobámban volt a telefonom, rádugva az adókészülék, ráadásul zárt ajtónál is tisztán működött.

Több más egyéb funkcióval is rendelkezik, amik nagyon hasznosak. Például amikor csoportmunka van, az adókészüléket leteszem az iskolapadra, átváltom egy másik üzemmódba, és tisztán hallom, amit az osztálytársaim mondanak a készülék körül. Nélküle, nagyon nehéz részt venni a csoportmunkákban, mert ha több gyerek van a teremben és elkezdenek beszélni, nekem olyan, mintha a menzán ülnék; csak a zajt hallom, és nagyon oda kellett figyelnem, hogy összerakjam a szavakat egy teljes mondatba, amit mondanak. Középiskolában is egyaránt ugyanúgy használtam az adó-vevő készüléket, mint általános iskolában, mivel sokat segített a tanórákon, sőt még most az online oktatás alatt is tudom használni úgy, hogy a géppel összeköttetem az adókészüléket, és így tisztábban hallom az órákat.

Nagyon félelmetes, ugyanakkor izgalmas is, ahogy a technológia ugrásszerűen egyre jobb és modernebb lesz. Ezek az adó-vevő készülékek elkezdenek zsugorodni, lehet, hogy 5-10 év után már radír nagyságú adókészülékek jelennek meg, a vevőkészülék meg eltűnik, helyette a hallókészülék lesz egyben a vevőkészülék is, és majd úgy fognak kommunikálni egymással. Szinte biztosan fellépnek majd újabb funkciók, jobb lesz a zajszűrés és a beszédértés is.

A PHONAK munkatársainak és a saját technológiájuknak szívből nagyon köszönöm, hogy jobban hallhatok, és a mindennapokban nagyon sokat segít beilleszkedni a való világba. Illetve a szurdopedagógusomnak is nagyon köszönöm ezt az adó-vevő készülékes életmentő ötletet. Nélkülük nem is tudom, hogy hol tartanék.

Minden kívánságunk így teljesüljön!

Ahogy Balázs előrejelezte a Phonaknál ma már elérhetők olyan hallókészülékek, amelyben integrálva van maga a vevő készülék, - mindez úgy, hogy nem növeli a hallókészülék méretét és súlyát! – és vezeték nélkül képes kapcsolódni az adó készülékhez (okos mikrofonhoz).

Tudjon meg többet a Phonak legújabb technológiájáról az Audéo Paradise hallókészülékekről! 

Ha szeretné saját fülével megtapasztalni, hogy milyen előnyökkel járhat egy adó-vevő készülék alkalmazása az Ön életében, egyeztessen időpontot audiológusával és próbálja ki!

Audiológiai szaküzletek ITT.