icon Vissza az összes cikkhez

Az Apple Watch mostantól a hallást is támogatja!

Az Apple Watch mostantól a hallást is támogatja!

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2019. 08. 30.

A hétköznapok forgatagában hajlamosak vagyunk megfeledkezni hallásunk védelméről. Az Apple Watch fejlesztői pontosan ezért úgy gondolják, hogy egészséges almaként kiemelkednek a tömegből és a népszerű Apple Watch-ot olyan zajfigyelő alkalmazással turbózzák fel, ami az órába épített mikrofon segítségével figyeli a zajszintet és figyelmezteti az óra használóját, ha az már veszélyezteti a hallást.

Chuck Kardous, a National Institute for Occupational Safety and Health kutatója szerint ez a funkció kiemelten fontos jelentőséggel bírhat, hiszen a hallásvesztés sok esetben lassan alakul ki anélkül, hogy egyáltalán felismernénk a folyamatot, majd a folyamatos zajkitettségnek köszönhetően egyszer csak realizáljuk, hogy megromlott a hallásunk. Az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és a “Make Listening Safe” kezdeményezőivel folytatott számos megbeszélést követően a kutató arra számít, hogy ez a funkció hamarosan elérhető lesz az Apple okosóráiban. A kezdeményezés a WHO szakértőinek felkérésével történt annak érdekében, hogy a zaj által okozott hallásvesztés kapcsán közösen egyeztessenek az Apple fejlesztőivel.

 

„Érdekes és meglepő volt számunkra, hogy az Apple mérnökei minden egyes találkozón részt vettek. Mindent tudni akartak a legfrissebb kutatások eredményeiről, valamint, hogy mit ajánlanak a világszerte működő szervezetek.” – mondta Chuck Kardous.

 

Miért van szükségünk zajszint-figyelmeztetésre?

 

A National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD) adatai szerint minden negyedik amerikai felnőttből egynél jelentkeznek a zajkitettségből fakadó hallásvesztés tünetei. Ez azt jelenti, hogy a zajkitettség során kialakult hallássérülés mértéke a 20-69 évesek között 24%. Az ok sokféle lehet. Származhat túl hangos zenehallgatásból, okozhatja a fülhallgató nem megfelelő használata, vagy csupán az, hogy zajos környezetben – sportrendezvényeken, arénában, autóversenyen, koncerteken, munkahelyen - elmarad a zajvédő eszköz használata. 

 

A hallás sérülése, ha nem hirtelen történik, hanem az ismétlődő zajkitettségeknek köszönhetően fokozatosan csökken, sokszor fel sem tűnik.

 

3 TIPP, HOGY MEGVÉDD A HALLÁSOD

 

Az Apple-höz hasonló cégek talán képesek lesznek megkönnyíteni a halláskárosodást okozó zajok felismerését, de ez még a jövő zenéje. Van viszont néhány hasznos ötlet, amit már most tudunk, hogy betartva és odafigyelve rájuk megóvhatjuk hallásunk egészségét.

 

1. Hallgass a füledre!

 

Az első és talán legfontosabb, hogy mindig figyelj arra, mit mond neked a füled! Ha sípol vagy zúg a füled, legyen az egy jel, hogy ideje pihentetned a hallásod. Ilyenkor tarts legalább egy nap zajmentes szünetet, és ezt követően is figyelj a téged körülvevő hangerőkre.

 

2. A híres 60:60 szabály

 

A zenét szinte mindannyian szeretjük, de ha az egy MP3 lejátszóból a fülhallgatón keresztül közvetlenül érkezik hallójáratunkba, visszafordíthatatlan károkat okozhat. Egy iPod 100-115 decibeles maximumot képes produkálni, ami nagyjából ugyanolyan zajártalom, mint amit egy láncfűrész, vagy egy rock koncert okozhat. A 60:60-as szabály lényege, hogy a fülednek is tarts szünetet. Élvezd a zenét, de biztonságos mértékben, vagyis hallgasd a teljes hangerő 60%-án, maximum 60 percig naponta.

 

3. Mindig legyen kéznél fülvédő

 

Számtalan módja van már annak, hogy könnyedén megóvhassuk hallásunkat. Akár füldugót, vattát, speciális fülillesztéket vagy fülvédőt használsz, valamelyikből mindig legyen nálad, főleg akkor, ha előre tudod, hogy zajártalomnak lesz kitéve hallásod.