icon Vissza az összes cikkhez

Az örök kérdés: aludhatok hallókészülékkel?

Az örök kérdés: aludhatok hallókészülékkel?

Anna Biggins írása

Budapest

2018. 08. 06.

Számos kérdés merül fel a hallókészülék viselésével kapcsolatban. Az egyik leggyakoribb ezek közül az, hogy vajon aludhatunk-e hallókészülékkel, viselhetjük-e azt pihenés közben, hiszen akár utazás során, akár egy baráti összealvásnál biztonságot jelenthet számunkra. De vajon okozhat-e problémát a fülben, vagy sérülést a hallókészülékben, ha éjszakára ahelyett, hogy szárítódobozba tennénk, fülünkben hagyjuk a készüléket?

Mire használod éjjel a hallókészüléket?

 

Jó kérdés! Mégis, amikor alszunk, megannyi helyzetben biztonságot ad nekünk. Ott van, hogy halljuk, ha felébredt a gyerek, megnyugtat, hogy reggel nem alszunk el, mert meghalljuk az ébresztőórát, de a fülzúgás ellen is hasznos lehet. Ezzel szemben az audiológus szakemberek mégis azt javasolják, inkább ne használjuk alvás közben a hallókészüléket.

 

A visszajelzés zaja

 

A fül mögötti készülék mikrofonja a hallókészülék házában helyezkedik el, a fül mögötti részen. Alvás közben a bekapcsolt készülék visszajelző hangja - amikor a mikrofont a párna vagy a matrac takarja -, működésbe lép, ami nemcsak a saját alvásminőségünket rontja, de partnerünk pihenését is zavarhatja.

 

Egyszerűen kényelmetlen

 

A másik fontos szempont, hogy mennyire komfortos. Vagy inkább nem az. A hallókészülékek különböző anyagból készülnek: kemény akrilt, szilikont, titániumot használnak a gyártás során, ami ha huzamosabb ideig rajta fekszünk, nyomhatja a fülünket és a fejünket, ami messze nem annyira komfortos, mint ahogy azt mi gondoljuk. Arról nem is beszélve, hogy napközben eleve legalább nyolc órán keresztül viseljük, így mind a füleinknek, mind az anyagnak jót tesz az éjszakákon átívelő szellőzés, ráadásul a fülzsírnak is van lehetősége ez idő alatt távozni a hallójáratunkból.

 

A Phonak Lyric TM tudja! Még nem próbáltad?

 

Az egyetlen olyan készülék, amit 24 órás viseletre fejlesztettek ki, a Phonak Lyric TM hallókészüléke (Magyarországon nem kapható). Ez az egyetlen olyan hallókészülék, amit pontosan úgy alakítottak ki, hogy fentieket elkerülve ne akadályozzon bennünket a pihenésben. A készülék elektronikája egy vékony kis kapszulában helyezkedik el, és egy speciálisan puha, légáteresztő, biokompatibilis hab veszi körül. A készüléket a fülkagylóban kell elhelyezni, így nem nyomja a fejet, a fület, és zajos visszajelzést sem ad.

 

Mindettől függetlenül technológia ide, fejlesztés oda: a legtökéletesebb alvás és maximális pihenés érdekében a hallókészüléket célszerű eltávolítani, még mielőtt irányba vennénk az ágyat. Hiszen mint ahogyan nekünk is, úgy kütyüjeinknek is szükségük van a pihenésre, a baktériummentesítésre és szárításra, hogy hosszú távon, biztonságosan állhassanak hallásunk szolgálatában.