icon Vissza az összes cikkhez

Családi összejövetelek? Légy magabiztos hallássérülten!

Családi összejövetelek? Légy magabiztos hallássérülten!

Angie Aspinall írása

Budapest

2019. 01. 02.

A családi összejövetelek mindig óriási kihívást jelentenek nekünk, hallássérülteknek. Ordít a tévé, minimum egy gyerek tuti, hogy üvölt, a családtagok egymás szavába vágva beszélgetnek vagy vitatkoznak, mi pedig csak kapkodjuk a fejünket és reménykedünk, hogy ennek az egésznek mielőbb vége lesz. Az évek alatt a családi összejöveteleket illetően már kidolgoztunk néhány túlélő tippet, így szerencsére van megoldás, hogy a nagy ramazurit hallássérülten hogyan vészeljük át. És ezt most nagyon szívesen megosztjuk veled.

Kezdd az alapoknál

 

A legfontosabb kérdés ilyenkor mindig az, hogyan tudsz te is értékes tagja lenni a beszélgetéseknek, amihez családtagjaidnak bármennyire is furcsának tűnik, a te segítségedre van szükségük. Fusd át az alábbi pontokat, és készülj fel a soron következő családi programra.

 

13 tipp, hogyan éld túl a társasági összejöveteleket

 

1. Légy nyitott és tudasd családtagjaiddal, hogy hallássérültként milyen típusú kommunikáció lenne számodra a legideálisabb.

2. Emlékeztesd a rokonokat, hogy ha azt szeretnék, hogy válaszolj is a kérdésükre, akkor azt lehetőleg ne egy másik szobából tegyék fel neked.

3. Próbálj egyszerre csak egy emberrel beszélgetni.

4. Vesd be a vezeték nélküli Roger Pent vagy Roger Table Mic mikrofont, ami nemcsak kiemeli a beszélő hangját, de a háttérzajokat is csökkenti.

5. Tarts szünetet! A hallás és a folyamatos figyelem fárasztó, így ha hosszabb ideig marad a banda, szusszanj egyet! Vidd le a kutyát sétálni, vagy menj át egy másik szobába – vagy akár a fürdőszobába -, ahol egy kicsit rápihenhetsz a következő etapra.

6. A beszélgetéshez keress csendes helyet, ami nem visszhangzik.

7. Sose félj megkérni beszélgetőpartnered, hogy cseréljetek helyet.

8. Nyugodtan kapcsold fel a lámpákat, hogy lásd a mimikát és a szájmozgást.

9. Helyezkedj háttal a fénynek, hogy még jobban lásd beszélgetőpartnered.

10. Kérd meg egy közeli rokonodat, segítsen megismételni vagy elmagyarázni az elhangzottakat, amint arcodon a kétségbeesés legapróbb jelét is látja.

11. Ha otthon érzed magad igazán biztonságban, legyél te a házigazda.

12. Ha egy barátodnál vagy rokonodnál tévé-, vagy filmnézés a program, vidd magaddal a Phonak TV Conncetor-odat és alakítsd át vezeték nélküli fejhallgatóvá Phonak hallókészüléked.

13. Készülj fel, hogy ha olykor megérinted a hallókészüléked, azt észre fogják venni. Hogy megkönnyítsd a helyzetet, mesélj róla. Legyen kéznél egy-két kedves sztori. 

 

A fenti tippeket Twitter oldalunkon gyűjtöttük olyan hallássérült követőinktől, akik szívesen megosztották velünk tapasztalataikat. Ne félj bevetni őket te sem, hiszen a hallássérülés egy állapot, és semmi sincs, amit szégyellni kellene rajta! Ha kérdésed van, keresd kollégáinkat bátran, akik szívesen segítenek, hogy együtt találjátok meg a számodra legtökéletesebb hallókészüléket a széles körű kínálatban!