icon Vissza az összes cikkhez

"Deaf out loud" - halld a siketek szavát!

"Deaf out loud" - halld a siketek szavát!

Lisa A. Goldstein írása

Budapest

2018. 10. 25.

Azok, akik ismerik és tisztában vannak a siketek és hallássérüléssel élők helyzetével, pontosan tudják, hogy minden ember, minden család más és más. Ami az egyiknél működik, a másiknál lehet, hogy egyáltalán nem. De nagy általánosságban az embereknek fogalmuk sincs a hallássérültek életét illetően.

„Deaf out loud” – a hallássérülés tudatosítása

 

Az A&E dokumentumfilmjében Manny Mansfield és felesége, Sheena pontosan erről beszélnek, felhívva a figyelmet, hogy a siketek – még ha nehézségekkel is - ugyanolyan életet élnek, mint halló társaik, és semmiben sem különböznek tőlük. Ők is ugyanolyan értékes emberek, csak hallássérülésüknél fogva az amerikai jelnyelvet használják a kommunikációra. Két lányuk van, egyikük halló, a másik hallássérült, de az emberek még mindig felteszik nekik a kérdést: „Ha siketek vagytok, hogyan lehet gyereketek? Hogyan fogjátok gondozni őket?”.

 

Pontosan az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulások miatt reméli Marlee Matlin, az Akadémia-díjat nyert színésznő, hogy ez a dokumentumfilm segít majd felnyitni az emberek szemét. A műsor a 2016-ban Emmy díjat nyert „Born This Way” valóságshow-t készítő Bunim/Murray produkciójában kerül képernyőre, ahol korábban hét fiatal Down-szindrómás fiatal életét követhették nyomon a nézők. A „Deaf Out Loud” egy hosszúságát tekintve egyórás adás lesz, ami három különböző siket család életét mutatja be. Amennyiben a műsor sikeres lesz, úgy tervezik a tévéműsor sorozatban történő folytatását is.

 

Siket családok - hangos hétköznapok

 

Mansfieldék mellett a Garcia és Posner család tagjai is kinyitják előttünk életük ajtaját, hogy néhány perc erejéig betekintést nyerhessünk életükbe. Paco Garcia születése óta siket, felesége, April pedig siket szülők halló gyermeke. A házaspár összesen hat gyereket nevel, akik közül négyen szintén siketek. A család a beszédet és a jelnyelvet használja a mindennapi kommunikáció során. 

 

Mick Posner és fia, Henry súlyos hallássérüléssel jöttek a világra, míg Rachel és lánya, Faith, gyermekkorukban fokozatosan veszítették el hallásukat. Mindnyájan hallókészüléket viselnek, és a beszéden át a jelnyelven keresztül a szájról való olvasást használják vegyesen ahhoz, hogy megértsék egymást.

 

Ahogy Matlin egy reklámban elmondta, a siketekkel kapcsolatos téves feltételezés abból adódik, hogy az emberek azt hiszik, a siket és hallássérüléssel küzdők mind egyformák. Egyformán gondolkodnak, egyformán beszélnek, egyformán élik az életüket. Pedig ez nem igaz. Reméli, hogy a műsor rávilágít arra, mint ahogyan minden ember más és más, úgy a hallássérültek is különbözőek. „Egyetlen dolog van csupán az életben, amire képtelen vagyok másokhoz képest, az pedig a hallás.” – mondta Paco, hozzátéve lazán: „Hát ez van!”

 

Ismerd meg!

 

A műsor nem titkolt célja az, hogy összekovácsolja a halló és siket világot, ami a közösségi média erejének köszönhetően túlmutat a televízión. Manny és Sheena (@MannyJohnson és @SheenaMcfeely) szívesen válaszolnak a nézők és a követők kérdéseire Instagram és Twitter oldalaikon is, mint ahogy Posnerék (@raeposner és @mick_posner) is interaktív, élő bejelentkezésekkel fogják erősíteni a siketség tudatosítását Instagram profiljukon keresztül.