icon Vissza az összes cikkhez

Ébredj! De hogyan? A hallássérült utazás legnyűgösebb pontjai

Ébredj! De hogyan? A hallássérült utazás legnyűgösebb pontjai

Emmy Cartwright írása

Budapest

2019. 10. 01.

Baromi sokat utaztam a nyáron. Jöttem-mentem a világban. Ellátogattam Ohioba, megnéztem a Nagy Almát, végigsétáltam Kalifornián és kipróbáltam a táborvezetői posztot Arizónában. Az utazások amellett, hogy telis-tele voltak kalanddal, önállóságra is tanítottak, hiszen zömében egymagam voltam, így az ébredést is, ami hallássérüléssel élőként több, mint kegyetlen volt, magam kellett, hogy megoldjam.

Ébredés hallássérülten - A nagy kihívás

 

Akár hallássérüléssel élsz, akár a párod küzd ezzel a kihívással, bizonyára te is pontosan tudod, mekkora nehézséget jelent a reggeli ébredés. Míg a hallók viszonylag simán felébrednek az ébresztőóra hangjára, vagy a telefonjuk ébresztőjére, mi villanófényekre és vibrálásra vagyunk hagyatva. Én, bár imádom a saját ébresztőórámat, sajnos nem hordozható, így az utazások alatt a nap ezen része volt a legnyűgösebb és a legmeghatározóbb.

 

A táborban mázlista voltam, mert a szobatársam minden reggel időben felébresztett, úgyhogy én is időben tudtam a saját csapatomat ébreszteni. Túl sokat nem is agyaltam ezen, a táborban ugyanis mindenki ezt csinálta. A késő estig tartó bandázások mindenkiből kivettek, az ébredés így mindenki számára nehézkesen ment. Aztán jött Ohio…

 

Ohio - A függetlenség álmos pillanata

 

Ohioban bár szintén nem voltam egyedül, a reggeli ébredést figyelembe véve egy cseppet sem voltam kisegítve. Feladatom a CampUSon az volt, hogy előadást tartsak siket és hallássérüléssel élő tiniknek, ami önmagában klassz kihívást jelentett, mégis ez volt életem első olyan helyzete, amikor fel kellett ismerjem, hogy tulajdonképpen tök egyedül vagyok az utazásom alatt. Kezdett kristályosodni, hogy miután hozzám hasonlóan itt mindenki hallássérült, nem számíthatok senkire a reggeli ébresztésnél, viszont összedugva a fejünket sokat törpöltünk azon, hogyan lehetne ezt gördülékenyebbé tenni.

 

New York ébredő fényei

 

Ahogyan az Empire State Building tornya tündököl az ég felé törve, olyan magasról tettem rá, hogy az otthoni ébresztőórám nem hordozható. New York-i utazásomra fogtam, és egyszerűen magammal vittem. Nem érdekelt, hogy nem alkalmas utazáshoz, egyszerűen csak meg akartam oldani ezt az egyébként külső szemmel rémesen egyszerűnek tűnő feladatot. Persze, amikor anyukám is ott volt, megkérhettem volna, hogy keltsen fel, de miután különböző időbeosztás szerint éltük a napokat, nem akartam, hogy még ekkor is velem foglalkozzon. Arról nem is beszélve, hogy már 18 éves vagyok. 

 

Ébredő megoldások - A győzelem pirkadata

 

Az otthonról hozott ébresztőóra bizonyult a lehető legjobb megoldásnak. Még akkor is, ha hatalmas volt, csomagolás szempontjából pedig iszonyatosan kényelmetlen, éppen ezért viszont arra ösztönzött, hogy keressek egy kisebbet és kényelmesebbet. Sokféle megoldást találtam, meglepő is volt, hiszen olyan készülékek jöttek velem szembe, amelyek létezéséről eddig nem is tudtam! Rövid válogatás után beszereztem azt, ami kiszolgálja minden igényem, hiszen picike, könnyen hordozható és végre biztosítja a függetlenségem!

 

Apró dolognak tűnik, mégis óriási megkönnyebbülés, hogy végre egyedül is úgy utazhatok, hogy ha este lefekszem, tudom, hogy másnap biztosan időben felkelek. Kis lépés az embernek, mégis hatalmas győzelmet jelentett nekem ez a beszerzés New Yorkban a hallássérült ébredésem felett!