icon Vissza az összes cikkhez

ELTON, A ZSENI!

ELTON, A ZSENI!

Jill von Büren írása

Budapest

2020. 02. 12.

Elton John azt akarta, hogy a búcsúkoncertjén mindenki, értsd MINDENKI, halló és hallássérült rajongója ott legyen és egyként élhessék át azt a parádés műsort, amit a zenefenomén a színpadon néhány óra leforgása alatt zseniális művészi tehetségével művel.

Ennek érdekében egy applikációt fejlesztetett. 

Tette ezt azért, hogy a hallássérült rajongók is élvezzék a parádét.

1. AZ ELTON JOHN KONCERT 

Azok a rajongók, akik részt vettek Elton John Farewell Yellow Brick Road turnéján 2018. szeptember 8-án, bérelhettek egy eszközt, amit egy fejhallgatóval együtt a nyakukba akasztva viselhettek. Ez a technológia a siket és hallássérüléssel élő Elton John rajongók számára is lehetőséget nyújtott, hogy egy másfajta, teljesebb hallás-élményben legyen részük a koncert ideje alatt. A készülék segítségével a rajongók személyre szabottan beállíthatták Elton énekének, gitárjának, billentyűzetének, dobjainak és basszusgitárjának hangerejét, ami különösen az idősebb generációk számára jelentett hozzáadott értéket, hiszen sokan már több mint 50 éve követik a 72 éves rocksztárt. Ez a megoldás valóban forradalmasította a rajongók élőzenei koncertélményét!

 

Amikor a zenész először nyilatkozott az applikációval kapcsolatban, azt mondta, hogy a lehető legjobb zenei élményt szeretné nyújtani rajongói számára. Hát, ez sikerült!

2. KONCERT │ HALLÁSSÉRÜLTEN

Hallássérültként részt venni egy koncerten mindig kihívás, és mindenkinek más módszer jön be a hallássérülés típusától és a zenehallgatás egyéni módjától függően. Van, aki közel áll a színpadhoz, hogy jól lássa az ajkak mozgását, van, aki inkább a basszusra és a vibrációra koncentrál, de számos koncerten alkalmaznak amerikai jelnyelv tolmácsokat is, akik ezzel rengeteget segítenek a rajongóknak.

 

Elton John nemcsak felismerte ennek szükségességét, de tett is érte. Koncertjein az applikáció által nyújtott lehetőség minden esetben és koncert helyszínen rendelkezésre áll a siket és hallássérüléssel élő rajongók számára, hiszen ezzel a technológiával a stadion bármelyik részéről élvezhető a rock-zseni gigantikus előadása.

 

Miután a temérdek rajongó számára ez a turné volt az utolsó esély, hogy hallhassák Elton Johnt, ő mindent meg is tett ezért.

 

Imádunk, Elton! Talán nem véletlenül.