icon Vissza az összes cikkhez

Esküvői élmények hallókészülékkel - halld meg a boldogító igent!

Esküvői élmények hallókészülékkel - halld meg a boldogító igent!

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2018. 10. 18.

Viseled a hallókészüléked egy esküvőn? A siketek és hallássérüléssel élők számára garmadával sorakoznak a különböző, hangosabbnál hangosabb társadalmi események, amelyek amellett, hogy tele vannak zenével, információval, beszélgetésekkel és megannyi élménnyel, a megfelelő hallókészülék híján kihívást jelenthetnek. De miért is ne viselnénk, ha már a technológiai újítások mindezt könnyen elérhetővé teszik számunkra? A Phonak-Hős, Jamie nemrég indított YouTube video blogjában elmeséli, milyen egy esküvő siketen, hallókészülékkel.

Úgy ahogy van, imádom!

 

„Az egész esküvői cécót imádom!” – mondja Jamie, mi pedig teljesen megértjük, hiszen az ember fia és lánya ilyenkor mindenből kap egy kicsit: egy helyre gyűlnek a családtagok, finom ételektől roskadoznak az asztalok, a násznép énekel és táncol, na meg ott az a rengeteg süti! Nem csoda, hogy egy esküvőn mindenki boldog!

 

Cseppet zavaros beszédek

 

Jamie szerint az esküvők legharcosabb része megérteni a hosszú beszédeket. Néhány mássalhangzó képes teljesen megbonyolítani – és ezzel értelmetlenné tenni – az amúgy romantikus monológokat, ami ha zenei aláfestéssel párosul, hallássérültként valódi kihívást jelent számára. „Akár egy puzzle, ahol próbálom a hallottakat összerakni a szájról olvasással nyert információkkal. Legalábbis amennyit látok belőle.” Hiszen egy esküvőn azért lássuk be, ez sem annyira egyszerű. Jamie viszont ezt is ügyesen hidalja át: figyeli az emberek reakcióját – a nevetést, a sutyorgást, a sírást és a könnyeket -, mely kitölti az esetleges kommunikációs űrt.

 

Segít a hallókészülék!

 

Jamie hallókészüléke szintén segít, hogy kiszűrve a háttérzajokat akár messziről is meghallja a hangokat. Édesanyja is csodálkozott, akinek hangját méterekkel odébb ülve is meghallotta, amikor a drága mama a lányra pillantva elkiáltotta magát: „Héj, Jamie!”, a lány pedig válaszolt. Bár apróságnak tűnik, mégis mindketten meglepődtek, hiszen egy vérbeli lagzi nem az a kimondottan csendes hely, a technológiának köszönhetően viszont mégis lehetséges a hangok tökéletes, zajmentes áramlása.

 

Kövesd Jamie-t a vlogon!

 

Klikkelj a linkre, és nézd meg Jamie első vlog bejegyzését! Ha tetszett, kövesd őt YouTube csatornáján, mert bár az esküvői élményekről készített bejegyzése az első, kedvessége, humora és lazasága bennünket megkérdőjelezhetetlenül elvarázsolt, és már alig várjuk a következő bejelentkezését. Az életéről, utazásról, snowboardozásról, kempingezésről, vagyis ahogy ő ígéri a képernyőn keresztül: mindenről!