icon Vissza az összes cikkhez

Fáradt a gyerek? A Roger segít!

Fáradt a gyerek? A Roger segít!

Melissa Hyder írása

Budapest

2018. 09. 10.

Sosem gondoltam volna, hogy a hallás ennyire fárasztó. Mint ahogy arra a pillanatra sem emlékszem, amikor ráébredtem, hogy ez mennyire kimerítő hallássérült gyermekeim számára. Csupán egy dologra emlékszem ezzel kapcsolatban, a hálára, amit a Roger-rendszer kapcsán éreztem, mégpedig azt, hogy végre nem vagyunk egyedül. 

Miért fárasztó a hallás?

 

Mint ahogy a testünk is elfárad egy kiadós futás után, úgy pszichikai megterhelésre az agyunk is kimerül. A hallássérüléssel élőkre ez különösen igaz egyrészt a beszéd megértése, másrészt a hallókészülék viselése miatt. Ahogy annak idején az egyik Phonak-hős mesélt saját tapasztalatairól: gyerekként simán elaludt az iskolapadban.

 

A hallás az én gyermekeim számára is nagyon fárasztó. Az agy három, hallásért felelős része ugyanis a hallók esetében édes szimbiózisan akadálymentesen működnek, de azoknál, akik hallássérüléssel élnek, a három terület közötti együttműködés már sokkal nagyobb munkát és koncentrációt igényel. Ez az agy számára is nagyobb kihívást jelent, ami viszont fáradtsághoz, kimerüléshez vezethet.

 

Ismerd fel, ha fáradt hallássérült gyermeked!

 

Amikor egy gyerek hallássérüléssel küzd, nehéz megkülönböztetni, hogy mi okozza a fellépő fáradtságot. A kicsik különbözőek, az energiaszintjük, szokásaik folyamatosan változnak, viszont előbb-utóbb elkornyadnak, sírnak, olykor nyűgösek, vagy dührohamot kapnak, és nem mindig működik hozzájuk az addig bevált használati útmutató. Jöjjön ezért néhány tipikus eset, hogy a hallássérült gyerek fáradtságának milyen hatásai lehetnek.

 

Maxolják az alvást

 

A mi esetünkben a két hallássérült gyermekünknek sokkal több alvásra van szüksége, mint harmadik, halló testvérüknek. Gyorsabban fáradnak, ezért több szünetet is tartanak napközben, korábban mennek ágyba és ki nem hagynák a délutáni pihenést. Az alvásszakértők által meghatározott napi alvásszükséglet mennyiségét ők maximálisan kihasználják, és igénylik is.

 

Nyűgösek, mert kimerültek

 

Tipikus eset, amikor egy kicsit túlpörgik magukat, és hiába jön el a lefekvés ideje, nem akarnak ágyba menni. Az okát ugyan nem tudják megmondani, hogy miért nem, mert szemmel láthatóan kimerültek, de mintha ők maguk sem tudnák eldönteni, hogy akkor éppen miért nyűgösek. Ilyenkor sírnak, mérgesek vagy ingerültek, ami minden gyereknél előfordul, a mi két hallássérült kicsink esetében viszont ez elég hamar bekövetkezik.

 

Lassul a reakcióidő

 

A másik figyelmeztető jel a kicsik fáradtságára, amikor azt tapasztalom, hogy nem a megszokott tempóban reagálnak arra, amit kérdezek. Azzal természetesen tisztában vagyok, hogy hallássérültként időre van szükségük, hogy mindent jól megértsenek és feldolgozzák az információt, egy idő után viszont az ember tudja, hiszen ismeri a gyerekeit annyira, hogy ha lassabban jön a válasz, akkor ez már annak a jele, hogy kimerültek.

 

Kicsit befordul, elvonul

 

Ayden egy igazi party-arc. Alig várja, hogy menjünk valahová, imádja, ha kimozdulunk, ha új játékokat próbálunk ki. Éppen ezért mindig furcsa, ha egy régen várt szülinapi zsúron hirtelen eltűnik, majd egy szobában vagy a fürdőszobában találom meg magában ücsörögve, egyedül foglalatoskodva a játékokkal. A gyerekek megoldják, ha elfáradtak és magányra, pihenésre van szükségük, de lehet ez egy jel, amire nekünk felnőtteknek is muszáj figyelnünk.

 

Csökkentsd a hallás okozta fáradtságot

 

Habár a hallás sok esetben kimerítő a gyerekek számára, a folyamatosan fejlődő hallástechnológiának hála, van megoldás arra, hogy hogyan csökkentsük az igénybevételt és komfortossá tegyük számukra a hallást. Az egyik ilyen maga a hallókészülék, amit különböző eszközökkel kiegészítve megkönnyíthetjük mindennapjainkat, és gördülékenyebbé tudjuk tenni a kommunikációnkat.

 

A Roger Touchscreen Mic nálunk például igen szeretett családtag, hiszem FM rendszerével egyszerűen, vezeték nélkül csatlakozik a hallókészülékekhez. Ettől függetlenül persze kiemelten figyelünk arra, hogy egymás arcát nézzük beszéd közben, közel legyünk egymáshoz és gesztikuláljunk, illetve használjuk a jelnyelvet. A hallástechnológiai újítások már kiszűrve a felesleges zajokat lehetővé teszik számunkra a zavartalan kommunikációt még akkor is, ha biciklizünk, kirándulunk, a játszótéren bandázunk, vagy az autóban ülünk, megkönnyítve ezzel a gyerekek hallását, csökkentve a feléjük támasztott koncentrációs elvárást.  A hallókészüléket kiegészítő, támogató eszközök használatával az a célunk, hogy a kicsik lassabban fáradjanak, miközben nem kell lemondaniuk semmiről, és amellett, hogy hallássérüléssel küzdenek, mindent, amit szeretnének, megtehessenek.