icon Vissza az összes cikkhez

Fejleszd jelnyelv tudásod az Instagramon!

Fejleszd jelnyelv tudásod az Instagramon!

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2018. 08. 16.

Habár minden ország saját jelnyelvet használ, egyes jelek hasonlóak lehetnek. Ha a magyar siket és hallássérüléssel élő társadalom tagjaiként a két amerikai édesanya, Meagan Ackerman és Lana Wilson kezdeményezése alapján, a magyar jelnyelvet nem is tudjuk elsajátítani, arra mindenképpen klassz lehetőség az új közösségi projekt, hogy az Instagramon szörfözve bővítsük meglévő nyelvi tudásunkat, vagy csak belekóstoljunk az amerikai jelnyelv különlegességeibe.

A jelnyelv népszerűsítése

 

Megan és Lana mindketten hallássérült gyermekeket nevelnek, de egészen addig nem ismerték egymást, míg egy közösségi oldalon teljesen véletlenül össze nem találkoztak. Hamar kiderült, hogy körülményeiket, tapasztalataikat tekintve szinte egy tőről fakadnak, ezért úgy döntöttek, hogy barátaiknak és családtagjaiknak segítve ezzel, külön profilt készítenek az amerikai jelnyelv megismerésére, népszerűsítésére, megkönnyítve ezzel a hallássérült gyerekeikkel való kommunikációt.

 

Jelelő gyerekek az Instagramon

 

Meagan és Lana gyermekei mindnyájan hallássérültek. Meagan öt éves kisfia közepestől-súlyos, 11 hónapos kisfia pedig súlyos hallássérüléssel élnek. Lana két és fél éves kisfia kis-közepes hallássérüléssel küzd, 9 hónapos kislánya pedig siket. Helyzetüktől függetlenül a kicsik mind a beszélt, mind pedig a jelnyelvet folyamatosan tanulják, éppen ezért gondolták hasznosnak a lelkes anyukák, hogy hozzásegítik környezetüket is megtanulni jelelni, hiszen ez mindenki számára praktikus a gyerekekkel való gördülékeny beszélgetéshez és kommunikációhoz.

 

Az Instagramon a kicsik önállóan, vagy édesanyjukkal közösen készített fotókon és videó bejegyzéseken keresztül tanítják a nagyérdeműnek a szavakat, kifejezéseket, és hihetetlenül cukik, ahogy lelkesen magyaráznak, táncolnak, miközben kétkerekű biciklivel nyomulnak, vagy éppen az asztal mellett ülve pattogatott kukoricát majszolnak.

 

Közös cél, közös profil

 

A mamák sokáig tanakodtak a felületet illetően, majd úgy döntöttek, hogy a kezdeményezés megér egy önálló Instagram profilt. Hagyták a személyes oldalaikat, és #sign_and_see néven létrehoztak egy újat. Az alapvető koncepció az amerikai jelnyelv (ASL) tanítása, ami persze így már nemcsak a családi és a baráti kör, de bárki számára nyitott. Lana és Meagan szintén feltűnnek a videókban és a fotókon, és bár ezelőtt sosem találkoztak, mégis hihetetlen jó dolognak tartják, hogy a közösségi média két, különböző hallásképességekkel rendelkező édesanyát egy ilyen remek ötlettel vezérelten összehoz.

 

Bíznak benne, hogy kezdeményezésükkel segítenek a hozzájuk hasonló szülőkön és családokon. Azt mondják, a siket vagy hallássérüléssel élő gyermekek 90%-a halló családba születik, így posztjaikkal céljuk, hogy a tőlük telhető módon ezeket a családokat is segítsék. Bevallják, ők sem teljesen profik még a jelnyelvben, de remélik, hogy ezzel az ötletükkel és kezdeményezésükkel hasznos tudást adnak a mindennapokhoz. Teszik ezt szerethetően, viccesen, sok-sok kedvességgel fűszerezve, a siket és hallássérüléssel élő gyermekeket nevelő édesanyák – várhatóan – legnagyobb örömére.