icon Vissza az összes cikkhez

FOGADOM! 5 TIPP 2021-RE!

FOGADOM! 5 TIPP 2021-RE!

Eat, Move & Smile írása

Budapest

2021. 01. 01.

2020 méltán kiérdemelte, hogy megadjuk a módját búcsúztatásának. Bár a körülmények korlátozottak, úgy gondoljuk, talán mindenki megtalálja annak lehetőségét, hogy érzésének megfelelően tegye ki a pontot ennek a minden elképzelést felülmúló, kurta-furcsa évnek a végére, és ha az időeltolódásnak köszönhetően nem is fogunk világszinten egyidőben visszaszámolni, vélelmezzük, hogy a 2020-as év végéről mindenki személyesen, ébren kíván meggyőződni. 

Habár az évszám változása idén soha nem látott reményekkel tölti meg a szíveket, azért az újévi fogadalmakról vélhetően most sem felejtkezünk meg. Ahogy ez lenni szokott, jönnek majd az „Idén diétázni fogok”, „Hétfőtől sportolni kezdek”, „Kevesebbet üvöltözök a gyerekkel” sláger-fogadalmak, mindezek mellett viszont az újév meghitt perceiben érdemes egy kicsit hallásunk védelmére fókuszálva megerősíteni mindezeket

MARADJ MOZGÁSBAN! 

A karácsonyi bejgli-dömping után teljesen természetes, hogy csillog a szemekben a mozgás iránti vasakarat, de lássuk be, kevesen állnak neki, hogy az újévben nekidurálják magukat és lemozogják az ünnepek alatt felszedett zsíratomokat. Pedig a rendszeres mozgás jót tesz a hallásnak, hiszen beindítja a vérkeringést, ami nemcsak az egész testre bír pozitív hatással, de a belső fülben is növeli a véráramlást, ami jobb hallást eredményez. Ha komolyan veszed a fogadalmad, ne rontsd el azzal, hogy már az első alkalommal extrém kihívásoknak veted alá magad. Kezdd a napi mozgást egy 30-50 perces rendszeres, intenzív sétával a friss levegőn, ami még a jelenlegi helyzetben is könnyen és biztonságosan kivitelezhető, ráadásul túl sok felszerelés nem szükséges hozzá, amelyek mindjárt romba is döntenék az újév büdzséjét.

TEDD LE A CIGIT!

Nagy vállalás a dohányzásról való leszokás, hosszú távon viszont nem is kérdés, hogy megéri. A cigarettától való búcsút, ahogy a napi rendszeres mozgás bevezetését is, célszerű a fokozatosság elvét betartva véghezvinni, és akár szakorvos bevonását is kérni. A dohányzás a siketek és hallássérüléssel élők számára azért kiemelten kerülendő, mert szűkíti a fül sejtjeibe oxigént szállító vérereket, amelyek fülzúgást is előidézhetnek, vagy akár súlyosbíthatják is a tüneteket.

ITT olvashatsz róla bővebben!

SOK-SOK ZÖLDET OKOSAN?

Az egészséges étkezés szintén top-listás az újévi fogadalmak elrebegésének szent pillanatában, ami nagyjából dugába is dől a következő heti disznóvágáskor. A malaccal alapvetően nem is lenne probléma, a kérdés inkább a napi szinten elfogyasztott zöldség, gyümölcs, és „jó” szénhidrátok mennyisége, fajtája és minősége, valamint a kellő vízfogyasztás. Az egészséges étkezésről, ami egyáltalán nem az éhhalál küszöbét rágcsáló, koplaló diétáról szól, hanem a napi ötszöri, teljes értékű étkezésről, már írtunk korábban, hiszen hallásunk egészségét nagyban befolyásolják a szervezetünkbe juttatott tápanyagok.

ITT olvashatsz róla bővebben!

NO, MR. ALKOHOL!

Nem bírjuk a képmutatást, így az alkoholfogyasztás esetében sem arról az egy-két fröccsről kell lemondani, amit nyáridőben elszürcsölgetünk, a masszív alkoholfogyasztás viszont már ártalmas, főleg, ha alapvetően hallássérüléssel élünk. Az alkohol ugyanis befolyásolja az agy hangértelmezési képességét, így amellett, hogy egyéb szerveinkre és általános kedélyállapotunkra nézve is negatív hatással bír, a túlzott alkoholfogyasztás mérgező környezetet alakíthat ki a belső fülben, így károsíthatja a cochleát, és akár agykárosodáshoz is vezethet.

SEGÍTS MÁSOKON!

Nem kell ahhoz messze menni, hogy az ember jót tehessen azoknak, akiknek kevesebbet mért az élet. Akár elmaradott térségekben élő gyerekeket, akár idős embereket támogatnál, könnyen megteheted, hiszen a már otthon nem használt, jó állapotú, ruhákat, könyveket és játékokat egyszerűen összegyűjtheted. Ma már számos szervezet és alapítvány működik, akik az összegyűjtött felajánlásokat átveszik és elszállítják oda, ahol ezekre igazán nagy szükség van, de ha úgy gondolod, hogy szívesen tennél a hallássérült társadalomért, úgy siket vagy hallássérüléssel élő emberek eszközeinek beszerzéséhez is hozzájárulhatsz.

ÉRDEKELNEK A PHONAK ÚJDONSÁGAI?

Ha érdekelnek a legújabb technológiák és a legmenőbb hallókészülék-dizájn, vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy keresd meg a hozzád legközelebb található hallásszarkértő audiológust! 

Audiológiai szaküzletek ITT