icon Vissza az összes cikkhez

Ha nem tudod elmondani mit jelent a hallássérülés, játsszatok!

Ha nem tudod elmondani mit jelent a hallássérülés, játsszatok!

Ashley Derrington írása

Budapest

2019. 09. 09.

Nyilván könnyű azt mondani egy kívülállónak, hogy „Persze, simán el tudom képzelni, hogy milyen lehet hallássérülten élni.”, pedig nem tudja. Honnan is tudhatná, hiszen sosem kellett megküzdenie a mindennapok kihívásaival, azok katonás rendben sorakozó félreértéseivel, zörejeivel, csendességével. Egyedül viszont a fene se akar maradni! A barátainkra, családtagjainkra szükségünk van, na meg aztán ott vannak az új ismerősök is, akiknek valahogy csak el kéne mondani, valamilyen fondorlattal be kellene mutatni, hogy mit és hogyan is hallunk mi.

Ha nem érti, játsszd el!

 

Játszani jó, játszani kell, ráadásul számos helyzetben segített már feloldani a gátakat, bevonva magunkat egymás kis életébe. A hallássérüléssel sincs ez másként, számos szituáció áll rendelkezésünkre, hogy teret nyissunk a hallóknak és szabad szívvel, hangos nevetésekkel megismerjék a mi világunkat.

 

Csörög a telefon

 

Amellett, hogy a telefonálás az egyik legfőbb mumus, az mindent visz, amikor a hallókészülékek hirdetésekor odaírják, hogy vegye fel velünk telefonon a kapcsolatot… Persze a mai high-tech kütyük már tökéletesen alkalmasak arra, hogy összekötve az okostelefonnal a lehető legjobb minőségben bonyolítsuk le telefonbeszélgetéseket. Ettől függetlenül a telefonálás akkor is maga a vörösen izzó szarvú ördög, viszont remek lehetőség arra, hogy megmutassuk barátainknak, mit és hogyan hallunk, mennyire kell koncentrálnunk, amikor éppen pizzát rendelünk a sarki étteremből, vagy próbálunk hatóságilag ügyeket intézni.

 

Ez a játék azért nagyon hasznos, mert ember nincs, akiben a sutyorgástól és a suttogástól ne menne fel a pumpa. A telefonálás hallónak és hallássérüléssel élőnek egyaránt kihívást jelent, úgyhogy fordulj oda nyugodtan a barátodhoz, formálj tölcsért a kezedből és kezdj el sutyorogni, kicsit kerregni, sípolni, hadd érezze, hogy mit jelentenek neked a hallássérült hétköznapok. Ha ez megvan, ülj szembe vele, kérdd meg, hogy fogja be a fülét, és anélkül, hogy eltakarnád a szádat, mondd el neki ugyanazt. Érezni fogja a különbséget, de azért kérd meg, hogy mondja el, hogy mit hallott tőled.

 

Charade & Activity

 

Azok a társasjátékok, ahol az arc és a test kifejezőképességét kell bevetni a szavak, mondatok és mondandók megértését illetően, mindig Jolly Jokerek a hallók és hallássérültek játékra nyitott életében. Túl azon, hogy mindkét társasjáték vicces és szórakoztató, szinte a végtelenségig játszható és rávilágít a hallók számára, hogy milyen fontos szerepet játszik a mimika és a testbeszéd a mi életünkben.

 

Jimmy Fallon és a Whisper Challenge

 

Imádjuk ezt a műsort, mert amellett, hogy szórakoztató, rávilágít arra, milyen sokan nem használják a szájról való olvasás képességét, legyen szó hallókról vagy hallássérüléssel élőkről. Ez a játék felhívja a figyelmet a kommunikáció fontosságára, az információk pontos átadására, ráadásul mi magunk is eljátszhatjuk otthon vagy egy bárban a barátainkkal. Ehhez nem kell mást tenni, mint a barátunk fülére egy fülhallgatót tenni, amiben szól a zene, miközben mi egy kártyáról felolvassuk az adott szót, nevet, bármit, amit csak kitalálunk. Neki egy feladata van: a szánkról olvasva kitalálni, hogy mi szerepel a kezünkben tartott papíron. Átverős játék, mert elsőre könnyűnek tűnik, de baromi bosszantó tud lenni, ha nem sikerül a szót szájról olvasva kitalálni.

 

Phonak fülszimulátor

 

Azért, mert hallókészüléket viselünk, mindig felmerül a kérdés: Vajon a többiek is azt hallják, amit én? A Phonak hallás-szimulátora azért klassz, mert azt mutatja, milyen "érezni a hallást" ezeket a zajokat, amikor nincs bekapcsolva a hallókészülék. Súlyos hallássérülés esetén ugyanis ezek a zajok a vibráció segítségével válnak érezhetővé.

 

A játékos hallás mindenkié!

 

A konkrét társasjátékokon túl számos olyan helyzet és szabadidős program áll rendelkezésre, amelybe szintén be lehet vonni a halló barátokat, ismerősöket. Hogy melyek ezek? Adunk néhány tippet!

 

- Foci, tollas, ping-pong vagy egyéb sporttevékenység közben viseljen minden résztvevő füldugót vagy fülvédőt. A meccs végén érdemes kielemezni az eredményeket.

- Nyomj egy párnát a barátod füléhez, arra késztetve, hogy csak az egyik fülével halljon.

- Zenehallgatás közben, fülében fülhallgatóval beszélgessetek.

- Üljetek be egy extrán zajos helyre ebédelni vagy meginni egy kávét.

 

Ne feledd! A fenti játékok lényege, hogy megismertessük halló szeretteinket, a hozzánk közelálló barátokat, ismerősöket azzal, hogy nagyjából milyen lehet az élet hallássérüléssel, és hogy melyek azok a kommunikációs formák, amelyek segítenek a szöveg pontos megértésében.