icon Vissza az összes cikkhez

HALLÁSSÉRÜLT EMOJIK? AZ APPLE MEGCSINÁLTA!

HALLÁSSÉRÜLT EMOJIK? AZ APPLE MEGCSINÁLTA!

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2020. 02. 12.

Olyan régen vártunk már, hogy a csetelés közben temérdek érzéseinket, hangulatainkat kifejező figurák – eredeti nevükön emojik – között végre elfoglalják jól megérdemelt helyüket a hallássérüléssel kapcsolatos cuki kis ikonok is! 2019 októberében végre erre is sor kerülhetett: az Apple fejlesztésében megjelentek a különböző fogyatékosságokat ábrázoló emojik, fókuszba helyezve az érzékenyítést! Az új hangulatjelek között megtalálható a kerekesszék, a bot és a művégtag is, felhívva a figyelmet arra, hogy bárkit érhet betegség vagy baleset, születési rendellenesség, az ember attól még ember, és feladatunk, hogy ezekkel az élethelyzetekkel a hétköznapi eszközökön keresztül is megismertessük embertársainkat!

1. A HANGULATJEL UNIVERZÁLIS NYELVE

A hangulatjelek fenti témában történő megjelenítéséről az első egyeztetés 2018 márciusára datálódik. Az Apple akkori bejelentésében úgy nyilatkozott, hogy ezek az emblematikus hangulatjelek elősegítik a sokféleséggel járó kultúrák előremozdítását, ami magában foglalja a különböző fogyatékosságokat is. A hangulatjelek ugyanis olyan univerzális nyelvet képviselnek, amelyek minden felhasználó számára azonos üzenettel bírnak, ráadásul amellett, hogy hatékony kommunikációs eszköz, az önkifejezés egyik legkedveltebb formája is. A hangulatjelekkel egyszerűen és gyorsan ábrázolhatjuk személyes tapasztalatainkat, érzéseinket, vágyainkat, emellett – az új ikonok bevezetésével – az általunk szeretett ember támogatásának kimutatására is tökéletesen alkalmas.

2. ELLIE SZERINT A VILÁG…

Kedvenc siket Phonak-bloggerünk, Ellie Parfitt egy másik aspektusból világított rá az újonnan bevezetett emojik fontosságára. 

 

„Tavaly az Apple egy olyan „Szeretlek” jelnyelvi emojit fejlesztett, amitől a Siket Közösség el volt ragadtatva. Az egyik oldalon a címkézés vagy stigmázás erősen vitatott téma, mégis, amit ezzel mondani szeretnék az az, hogy mindannyian tisztában vagyunk a ténnyel, hogy sokkal többek vagyunk, mint a fogyatékosságunk. Hiszen amikor bemutatkozunk, akkor sem azt mondjuk, hogy „Ő Sarah, és fél lába van.”, vagy „Hadd mutassam be Simont, aki egyébként vak.” Az embereket nem a fogyatékosságuk vagy egy bizonyos képességük, tulajdonságuk határozza meg, ettől függetlenül az ezt bemutató hangulatjelek újabb lépést jelentenek az egyenlőség és az egymás iránti elfogadás irányába. Még akkor is, ha sokan azt kérdezik: Vajon ez ér bármit is?

 

Ellie továbbra is üdvözli az újdonságokat és a siketséget ábrázoló emojikat, hiszen az új hangulatjelek így még szélesebb körben alkalmasak, arra, hogy segítsék a siketség tudatosítását.

3. MEMOJIK

A hallássérült emojik kiegészíthetők szuper, egyéni formánkra szabott memojikkal is. Nem, nem bolondultunk meg, a lehetőség tényleg adott, hogy egy-két gyors beállítással olyan, bennünket ábrázoló hangulatjeleket készítsünk, amilyet csak akarunk! Továbbmegyünk. A memoji tulajdonképpen egy személyre szabott animoji, amely szintén megtalálható az Apple eszközökön, amit a mi Ellienk imád türkizkék hallókészülékkel díszíteni és üzeneteiben rendre ezt használni!