icon Vissza az összes cikkhez

Hallássérült gamer vagy? Védd magad!

Hallássérült gamer vagy? Védd magad!

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 06. 20.

Még ha teljes biztonságban is érzed magad a turbó titán gamer székedben, hallássérültként számos támadásnak teheted ki magad, ha nem állítod fel időben a saját játékszabályaidat. Az online tér sajnos tökéletesen alkalmas terep ahhoz, hogy a szereplők arc nélkül, álnéven bántsák egymást, végérvényesen sebet ejtve a biztonságosnak hitt védelmi pajzson át.

1. Testreszabott játékélmény

 

Manapság már számos kényelmi funkció ad lehetőséget arra, hogy hallássérültként is személyre szabd a játékot, mint amilyen például a játékhoz hozzárendelhető felirat. Ha kipróbálnád, a PlayStation 4 Marvel Spider-Mannel tuti, hogy egy lábbal sem futsz lukra. 

 

2. Nyugodtan mondd el, hogy hallássérült vagy

 

Számos játék esetében többszereplős a móka, ahol a játékosoknak a közös siker eléréséhez folyamatos együttműködésre van szükségük. A Fortnite Squad például megköveteli, hogy a játékosok kommunikáljanak egymással, így amikor becsatlakozol a játékba, mondd el a többieknek, hogy hallássérüléssel élsz. Tudasd velük azt is, hogy ettől azért még ugyanolyan vagányan küzdesz, így abban is segíteni tudsz nekik, hogy a közös cél elérése érdekében hogyan kommunikáljanak veled. Ezzel nemcsak a bizalmukat nyered el, de ösztönösen mindenki jobban beleteszi magát a sztoriba, hogy együtt arassátok le a virtuális babérokat.

 

3. Használd a rendszer által nyújtott kommunikációs felületeket

 

Mind a Discord, mind a TeamSpeak klassz és felhasználóbarát felület ahhoz, hogy játék közben kommunikálni tudj a gamerekkel. 

 

4. Jelentsd, aki pimaszkodik veled

 

Ha a játékosok egyike úgy dönt – rosszul -, hogy szemtelenkedik vagy tiszteletlenül bánik veled hallássérülésed miatt, ne feledd, hogy bármikor jelentheted. Ez a funkció minden egyes játékosnak lehetőséget ad arra, hogy kiszűrje és iktassa az oda nem illő felhasználókat.

 

5. Élvezd a játékot!

 

Gamernek lenni menő dolog! Klassz játékok, klassz csapat, ahol mindenki egyért küzd, ami - még ha „csak” egy videójátékon keresztül is -, fantasztikus kaland! Élvezd, és ne feledd, a Phonak Audéo Marvel és az erő legyen veled!