icon Vissza az összes cikkhez

Hallássérült ki-mit-tud?

Hallássérült ki-mit-tud?

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 02. 01.

Arról, hogy a siket és hallássérüléssel élők milyen nehézségekkel küzdenek meg mindennapjaik során, már számos aspektusból írtunk. Azt viszont talán még nem domborítottuk ki egyértelműen, hogy azért, mert egyik legfőbb érzékszervük - nevezetesen a hallásuk - akár születési rendellenesség, akár betegség során, vagy a kor előrehaladtával megsérült, attól még teljes életet élhetnek. 

A napról napra fejlődő hallástechnológiai eszközök segítségével – diszkrét hallókészülékekkel, cochleáris implantátumokkal, vezeték nélküli kiegészítőkkel - már egészen újszülött kortól képesek mindarra, amire a hallók, így hát jöjjön, aminek jönnie kell, és beszéljünk arról, hogy MIT TUDNAK a hallássérült emberek.

 

1. Beszélni, beszélgetni, poénkodni

 

A hallásnak óriási szerepe van a beszéd fejlődésében, éppen ezért már újszülött korban fontos a kicsik megfelelő, teljes körű hallásszűrése. Attól függően, hogy a hallásvesztés velünk születik-e, vagy betegség során sérül, esetleg korunkból fakadóan csökken a hallásunk, a beszéd meghatározó életünk minden szakaszában. A siket és hallássérüléssel élő emberek számára a beszélgetés ma már nem akadály, hiszen a személyre szabható hallókészülékek segítségével még zajos környezetben is hallják a hangokat és a hozzájuk intézett kedves szavakat. A hallókészülék látványától – már ha egyáltalán látszik - nem kell megijedni, hiszen az egyrészt ma már divatos és tök jól néz ki, ráadásul pontosan azért van, hogy képesek legyenek hallani, sztorizni és vérmérséklettől függően poénkodni.

 

2. Látni, érezni, ízlelni

 

Azért lássuk be, hogy a hallássérüléssel élők rendelkeznek némi szuperképességgel. Miután a hallás nehezen megy számukra, az erőforrásaik átcsoportosulnak egyéb érzékszerveik erősítésére. Ebből fakadóan nem kell csodálkozni, ha a gesztikulációból simán kiszúrják a kamut, ha két nappal lejárat előtt a tej szagából megérzik, hogy az megindult, vagy megjegyzik, hogy bármennyire is próbálkoztunk, a csirkepörköltöt bizony elsóztuk.

 

3. Autót vezetni, tömegközlekedni

 

Attól, hogy valaki hallássérült, attól még lát. Bár a vezetéshez szükséges, hogy halljuk a körülöttünk lévő zajokat, meglepő vagy sem, a hallássérült sofőrökre sokakkal ellentétben az jellemző, hogy vezetés közben fokozottan használják a visszapillantó tükröket. A hallókészülék természetesen itt is segít, sőt! A vezeték nélküli kiegészítőknek köszönhetően – Hello Roger! – még az utastársak felé sem kell fordulni a szájról való olvasáshoz, hiszen a rendszer automatikusan továbbítja a hangokat közvetlenül a hallókészülékbe. Vezetés közben így nyugodtan tudnak telefonálni, beszélgetni, miközben a kintről beszűrődő hangokat – szirénát, dudát, fékcsikorgást – is tökéletesen érzékelik.

 

A tömegközlekedés is hasonló tészta, hiszen a hallókészülék itt is segít meghallani a hangszórókból érkező utasításokat, vagyis, hogy „Az ajtók záródnak!”, vagy, hogy „Gyorsvonat érkezik a 2-es vágányra. A vágány mellett kérjük, vigyázzanak!”.

 

4. Egyetemre járni, tanulni, tárgyalni

 

Kevés olyan dolog van, ami egy siket vagy hallássérüléssel élő számára lehetetlen. A hallástechnológiai vívmányoknak köszönhetően talán nincs is ilyen. Az egyetemen nagy távolságból, visszhangos környezetben is képesek ezek az eszközök úgy megszűrni a zajokat, hogy az információ közvetlenül és tisztán jusson el a hallókészüléket viselő fülébe. Ugyanez igaz a tárgyalásokra, ahol akár egy apró Table Mic-et kihelyezve az asztal közepére minden résztvevő hozzászólását tökéletesen hallani lehet a hallókészülékkel.

 

5. Sportolni, zenét hallgatni és zenélni

 

Számos siket sportoló a bizonyíték arra, hogy a hallássérülés nem jelent akadályt a kitűzött cél elérésében. Teniszezők, síelők, kézilabdázók, rögbisek, futók és még sorolhatnánk, hányféle területen érnek el hallássérült emberek nap, mint nap sportsikereket csakúgy, ahogy a zenében is. A siket énekesnő, Mandy Harvey tökéletes példája annak, hogy hallássérült énekesként hogyan lehet még a szőrös szívű America’s Got Talent zsűrijét is a székbe tapasztani, hogy aztán vadul nyomogassák az aranyflittereket szóró gombokat. Fantasztikus és követendő példák vannak szerte a világban, amit hallássérüléssel élőként érnek el számos területen, mert hisznek önmagukban és tudják, hogy bármit megvalósíthatnak, amit csak akarnak!

 

6. Bulizni, étterembe járni, randizni

 

A társasági élet a hallássérüléssel élők számára is legalább olyannyira fontos, mint a hallók számára. Az elszigetelődés ellen így lehet a harcot felvenni, a hallókészülékek pedig ehhez tökéletesen biztosítják a szükséges hátteret. Ha a zenét adott esetben nem is mindig hallják, a ritmust a vibráción keresztül lábukkal érzékelik, így akár a legfontosabb dolgokat szem előtt tartva a Valentin-napi randit is simán, gond nélkül levezényelik.

 

Kirándulás, koncert, baráti beszélgetés, szülői értekezlet. A teljesség igénye nélkül mondhatjuk talán, hogy azért, mert valaki siket vagy hallássérüléssel él, nincs olyan tevékenység, amiben ne vehetne részt. Kivéve, amikor egy kis csendre és nyugalomra vágyik. Olyankor igazi mázlista, hiszen csak fogja, és a hallókészülékét egy úrias mozdulattal egyszerűen kikapcsolja.