icon Vissza az összes cikkhez

Hallássérült kicsik biztonságos utazása

Hallássérült kicsik biztonságos utazása

Lucie Herridge írása

Budapest

2019. 01. 06.

Amennyire szeretjük az utazást, olyannyira lehet bonyolult, ha egy csöppséggel vágunk neki. Ha a gyermekünk hallássérüléssel küzd, ott elkél a segítség. Teszteltük hát a Nagy Kölyök Kalandot, az alábbiakban pedig megosztjuk, amit utazásaink során tapasztaltunk. Íme néhány hasznos tipp ami segíthet, hogy mind a családnak, mind a hallássérült babának kényelmes és komfortos legyen az utazás.

1. Mese az utazásról

 

Családi szokás, hogy jóval az indulást megelőzően elkezdünk mesélni a kicsinek arról, hogy milyen utazást tervezünk. Beszélgetünk a városról, ahová készülünk, az emberekről, a házakról és magáról az utazásról. Ilyenkor előkerülnek a vonatos, repülős, autós könyvek, a fajátékok, a kisautók, és még legozás közben is azokat a helyzeteket igyekszünk modellezni, ami majd vár ránk kalandjaink során.

 

2. Mondd el a melletted ülőnek

 

Repülőn általában el szoktuk mondani a körülöttünk ülőknek, hogy a gyerekünk hallássérüléssel küzd. Ezzel megelőzzük a kellemetlen helyzeteket, hiszen előfordulhat, hogy hallókészülék vagy cochleáris implantátum viselése során az utasok is hallják a tabletből érkező hangokat, ahogyan filmnézéssel múlatja az időt porontyunk. A tapasztalat az, hogy ilyenkor az emberek megértőek és előzékenyek, és bár kellemetlen lehet ennyi emberrel megosztani gyermekünk helyzetét, az utazás nyugalma mégis mindenki számára megéri a befektetést.

 

3. Utazási szabályok ellenőrzése

 

Indulás előtt igyekszünk informálódni az érintett repterek szabályozásairól. A cochleáris implantátum viselése ugyanis egyrészt kérdéseket vethet fel a biztonsági ellenőrzés során, másrészt érdemes a gyártónál is megérdeklődni, hogy a biztonsági kapun történő áthaladáskor sérülhet-e a készülék. Hasznos, ha van nálunk egy igazolás a hallókészülékről akár több nyelven is, nehogy ez problémát és felesleges kényelmetlenséget vagy rossz élményt okozzon akár nekünk, akár a kicsinek. 

 

4. Nyelvi különbségek

 

Mielőtt beleugorva hétfmérföldes csizmánkba elhagynánk otthonunkat, egy kicsit mindig trenírozzuk a gyerekünket. Mesélünk neki arról is, hogy más országokban különböző nyelveken beszélnek az ott élők. A hallássérült kicsinek alapvetően zavaró lehet, hogy kikerül a megszokott környezetéből, ha pedig teljesen idegen beszédet hall, attól könnyen kétségbe is eshet. Nálunk a felkészítés része, hogy idegen nyelvű dalokat hallgatunk, egy-két mondatot a célország nyelvén begyakorlunk, így nemcsak könnyebben elfogadja a számára furcsán hangzó nyelvet, de az utazás során könnyebben is tud integrálódni az adott környezetbe.

 

5. „Lesben áll egy cápa”

 

A különböző országok helyi szokásai, kultúrája változó, és bár érdemes ezekre is felkészülni az indulást megelőzően, jó, ha trenírozzuk porontyunkat a helyi viszonyokra és a rá leselkedő veszélyekre. Hogy melyek lehetnek ezek? Például a vízpart, a gyerekekkel zsúfolt játszótér, a medence, vagy akár a zajos városi forgatag.

 

6. Tartalék készülék és elemek

 

Akár hallókészüléket, akár cochleáris implantátumot visel gyermekünk, célszerű egy tartalék készüléket is elcsomagolni a kézipoggyászunkba. Azért nem javasoljuk repülőút esetén a feladásra szánt bőröndbe tenni, mert egyrészt a hallókészülék nagy értéket képvisel, másrészt, ha esetleg elvész a bőrönd, legalább a kicsi hallásának biztonsága miatt ne kelljen aggódni. Elemből sosem elég, így ebből is jó, ha pakolunk bőven, hiszen ki tudja, hogy egy idegen országban szükség esetén be tudjuk-e szerezni.

 

7. Vizet szüntess!

 

Bár léteznek vízálló hallókészülékek, nem árt, ha a nedvességtől távol tartjuk őket. A kicsiket ugyan nehéz visszafogni a pancsolástól, mégis fontos, hogy közös nevezőre jussunk a vizes játékokat illetően. A víz nemcsak nyáron, hanem az év minden szakában veszélyt jelenthet, ezért jó, ha csomagolunk esőkabátot és egy szárítódobozt a hallókészüléknek. Utóbbi nemcsak a biztonságos tárolás szempontjából hasznos, de a baktériumokat is eltünteti a készülékről.