icon Vissza az összes cikkhez

Hallássérült party-arcok! De hogyan csinálják?

Hallássérült party-arcok! De hogyan csinálják?

daysiadoug írása

Budapest

2019. 01. 07.

A suliban egyedüli hallássérültként bevallom, nem topogtam minden héten a diszkó bejáratánál, de ettől függetlenül imádtam a srácokkal együtt lógni. Persze, ahogy nőttem, egyre inkább úgy éreztem, hallássérült fiatalként nem is vagyok odavaló, de még mielőtt eluralkodott volna rajtam ez a negatív érzés, megráztam magam, és azt mondtam: végül is ugyanolyan vagyok, mint a többiek. Miért ne járhatnék én is ugyanúgy bulizni?

Attól, hogy hallássérüléssel küzdök, mégis, mi bajom lehet? A világon semmi! Így hát fogtam a lakkos lépőt, locsoltam magamra egy kis parfümöt és a mulatozás hevével fűtve beálltam a partizó fiatalok kígyózó sorába. Ha régi énemhez hasonlóan te is vacillálsz, jöjjön néhány bevett gyakorlat, amivel simán lehetsz te is hétvégenként party-arc.

 

1. Buli és tánc

 

Szoktasd magad a helyzethez. Nem baj, ha az első néhány alkalommal csak ácsorogsz és felméred a terepet. Hidd el, senki nem fog emiatt cikizni, ha egy számodra biztonságos helyről – akár a pult mellett ülve – szemléled a táncteret. Szürcsölj egy bambit, nézd a lelkesen ringó tömeget, lábaddal pedig a vibráción át próbáld megérezni az ütemet. Ha nem érzed magad biztonságban, kérd meg egy barátodat, hogy csatlakozzon hozzád, és segítsen megérezni a partik ritmusát.

 

2. Party-autók 

 

Ha a mulatság egy bérelhető limuzinban történik, akkor se mondj nemet! Helyezkedj az autóban a társaság közepébe, ahonnan jól láthatod a szájmozgásokat még akkor is, ha üvölt bent a zene. Ha elfáradtál a koncentrálásban, ereszd el a kutyákat: dőlj hátra kényelmesen és add át magad a nem mindennapi buli-hangulatnak. 

 

3. Csendes csütörtök

 

Nem mindenkit vonz a pirkadatig tartó ereszd-el-a-hajamat. Ha kicsit csendesebb kikapcsolódásra vágysz, de már betonbetegséget kaptál a lakás négy falától, keress egy kávézót, éttermet vagy sörözőt, ahol zajmentesen, visszafogott hangulatban tudod eltölteni az időt barátaiddal, vagy éppen romantikázhatsz legújabb kiszemelteddel. Ha megvan a helyszín, a kollégák már segítenek, hogy egy távoli zugot találjanak nektek, ahol sem a zene, sem a vendégsereg nem zavarja a beszélgetéseteket.

 

4. Medencés partik

 

A vízparti bulik bár eszméletlen menők, a csobbanással, fröccsenéssel járó aktivitásokat érdemes messziről kerülni. A hallókészülékek között ugyan találhatóak vízálló típusok, ezeket nem mélytengeri aktivitásokra tervezték, sőt, egy medencés landolást sem biztos, hogy épségben megúsznak. A jobb félni, mint megijedni elv alapján próbáld tisztes távolságból élvezni a víz nyújtotta élményt, és az sem árt, ha egy szárítódobozzal felszerelkezve futod meg a medencés parti kérdését.

 

5. Fesztiválozz okosan

 

Bármelyik tömegrendezvényt is választod, egyet tudj: jól döntöttél! Hogy miért? Mert az elszigetelődés helyett az életet, a társaságot és a szórakozást választottad! Arra viszont figyelj, hogy hallókészüléked mindig biztonságban legyen. Fesztiválokon, koncerteken öt másodpercen belül megőrülhet a tömeg, és az ugrálás, tánc vagy hömpölygő jövés-menés közepette kimozdulhat füledből a hallókészüléked. Nem baj, ha a hátizsákodban van egy tartalék készülék és néhány elem, de a biztonság kedvéért az a legjobb, ha a tömeg széléről élvezed a koncerteket.