icon Vissza az összes cikkhez

Hallássérült szárnyalás? Tippek, hogyan utazz repülőn!

Hallássérült szárnyalás? Tippek, hogyan utazz repülőn!

Anna Biggins írása

Budapest

2018. 10. 12.

Repülővel történő utazás során gyakran felmerül a kérdés, vajon melyik a legjobb megoldás egy enyhén hallássérült utazó számára, hogy a több órás ücsörgés során zenét hallgatva vagy filmet nézve szórakoztassa magát. Akár felnőttként, akár gyerekként szárnyalunk, nézzük, melyek azok a hasznos dolgok, melyeket érdemes az út során figyelembe vennünk.

Fülhallgató vagy hallókészülék?

 

A repülős utazás hallássérültek számára a gép által kibocsátott zaj miatt kicsit nehézkes lehet. Van olyan, akinek a repülés maga a pihentető mennyország, hiszen tudva, hogy ott vagyunk mellette és bármikor tudunk intézkedni a légikísérőknél, pihenő üzemmódba pattintva simán kikapcsolja hallókészülékét. Azoknak viszont, akik enyhe hallássérültként mégsem szeretnék teljes csendben tölteni a repülőutat, hallássérülésük mértékétől függően egy minőségi, zajszűrővel ellátott fülhallgató jó szolgálatot tehet. 

 

Filmnézéshez segít a felirat?

 

A repülőgépeken biztosított fülhallgatókat általában nem a legtökéletesebb technológiával látják el – egy hallássérült számára semmiképp -, de a filmnézést megkönnyítheti a feliratozás. Bár ez mindig lutri, így nem érdemes kizárólag erre hagyatkozni, hiszen a nemzetközi járatokon ki tudja, hogy milyen nyelvű feliratozással játsszák le az amúgy klassz és izgalmas filmeket. Az angol nyelvű mozit nem biztos, hogy angol nyelven fogják feliratozni – magyarul semmiképp -, vagyis előfordulhat, hogy német, spanyol vagy francia szöveggel látják el a fedélzeten vetített filmeket.

 

Tablet – a tuti befutó

 

Mind a gyerekek, mind a felnőttek számára jó megoldás lehet a tablet, amire indulás előtt feltölthetjük kedvenc filmjeinket. A legtöbb hallókészülék ma már rendelkezik hangszintmérő funkcióval, ami megakadályozza, hogy túl hangosan érkezzen fülünkbe a hang és a zaj. Gyermekek esetében érdemes ezt a szintet akár a használati útmutató, akár az audiológus szakember javaslata alapján beállítani, hiszen a zajszűrő funkciónak köszönhetően a hangok így kényelmesen hallhatóak, akár még repülőgépen utazva is.

 

Vezeték nélküli kiegészítők

 

Ha a hallókészülék különböző vezeték nélküli eszközhöz - mint ahogy a Phonak készülékek esetében a ComPilot II vagy Roger Selecthez is - csatlakoztató, talán ez mind közül a legtökéletesebb megoldás. Fülünkben a hallókészülékkel ezek a kiegészítők nemcsak a zajt szűrik meg, de tökéletesen továbbítják a körülöttünk lévő hangokat, biztosítva ezzel, hogy utazásunk során ne maradjunk le semmilyen fontos információról. Ha ezt a megoldást választjuk, három dologra érdemes odafigyelni. Az egyik, amiről utazás előtt érdemes megbizonyosodni, hogy az eszközök teljesen fel vannak-e töltve. A másik fontos dolog, hogy a kiegészítők az utazás során kényelmesen viselhetők-e, valamint hogy a tárolásuk egyszerűen és biztonságosan megoldható-e.

 

Ha mindez megvan és a válasz az összes kérdésre IGEN, akkor nincs más hátra, mint előre! Hiszen ahogy a hallás is mindenkinek jár, úgy vár ránk az utazás és a repülés izgalmas, felhőkön át szárnyaló élménye!