icon Vissza az összes cikkhez

Hallássérült tini tanácsadók a Phonak csapatában

Hallássérült tini tanácsadók a Phonak csapatában

Hearinglikeme.com írása

Budapest

2018. 10. 04.

A Phonak nyolc tinédzsert választott tanácsadói csapatába, hogy megosszák a technológiai fejlesztésekkel kapcsolatos ötleteiket, valamint hogy a maguk módján még szélesebb körben hirdessék a siket-tudatosságot, és a fiatalok körében eltöröljék a hallássérüléssel kapcsolatos stigmákat. 

A 15-18 év közötti tinik Kanadából és Amerika különböző részeiből érkeztek Warrenville-be, a Phonak illinois-i központjába. A Phonak Tini Tanácsának tagjait egyelőre egyetlen közös dolog köti össze, mégpedig a hallássérülésük, csatlakozásukkal pedig elköteleződtek amellett, hogy még jobban megismerjék a Phonak közösséget, és büszkék legyenek hallássérülésükre, ami hajukat fülük mögé csapva, a Roger-rendszert kezükbe véve az első pillanattól egyértelmű volt számukra.

 

Érdekesség, hogy a fiatalok egy része annak ellenére, hogy mindnyájan hallókészüléket viselnek, sosem találkozott még hozzá hasonlóval, vagyis olyan tinédzserrel, aki hallássérüléssel küzd. A csapatban van olyan is, akinek ez az első alkalom, hogy hozzá hasonló korú hallássérült diákkal beszélget. A tini tanács tagjait úgy válogatták össze, hogy a hallássérülés több formája is képviseltesse magát, így közepestől súlyos hallássérülésig, valamint egyoldali és kétoldali hallásvesztéssel küzdő tinédzserek is részt vesznek a programban. Ahogy Natalie, az ifjú csapat egyik tagja elmondta, hihetetlen öröm számára, hogy részese lehet a kezdeményezésnek, mert egyrészt még sosem találkozott korosztályában hozzá hasonlóval, másrészt jó tudni, hogy nincs egyedül és vannak rajta kívül is tinédzserek, akik ugyanazokkal a problémákkal küzdenek.

 

A szülők szintén nagyon büszkék gyermekeikre, és egyben hálásak is a lehetőségért, hiszen ezzel nem csupán inspirálják a hallássérült fiatalokat, de teret adnak ahhoz is, hogy új emberekkel ismerkedjenek meg és barátokat szerezhessenek.

 

Hallássérült tinik napjainkban

 

A nyolc fiatal a hallókészülék viselésével nemcsak a technológiai fejlesztésekben segíti a Phonak elkötelezett munkáját, de a világon minden tinédzser számára példát is mutatnak. A WEB MD kutatásai szerint ugyanis több mint 7000, 12 és 19 év közötti fiatal küzd hallássérüléssel, amely szám várhatóan növekedni fog a nem megfelelő fej-, és fülhallgatók használata miatt.

 

A világszinten növekvő számú fiatalkori hallásvesztést szem előtt tartva a Phonak fontosnak tartja, hogy a hallássérülés-tudatosság terjesztésével a tinédzserek minél jobban megismerkedjenek a hallásvesztéssel, és tisztában legyenek azzal, hogyan előzhetik meg annak kialakulását. A Phonak Tini Tanácsának tagjai ebben segítenek oly módon, hogy megosztják saját tapasztalataikat kortársaikkal, felhívva figyelmüket a hallássérülés veszélyeire, példamutatásukkal pedig letörik a stigmákat, erősítve ezzel a siket-tudatosságot. A kezdeményezéshez természetesen a szülők is csatlakoztak, akik kommunikációjukkal segítik a hallássérülés mielőbbi felismerését és annak kezelését.

 

Kíváncsi vagy a Phonak Tini Tanácsadók tevékenységére? Kövess minket Facebookon és keresd a témával kapcsolatos cikkeket hétről hétre!