icon Vissza az összes cikkhez

Hallássérült vagy? Mondd, mi a szuperképességed?

Hallássérült vagy? Mondd, mi a szuperképességed?

Ellie Parfitt írása

Budapest

2019. 01. 28.

Ahol a Nagytestvér egyik kezével elvesz, ott azért a másikkal valamit mindig ad. Siketként és hallássérüléssel élőként mindez bár sovány vigasz, mégis igaz, hiszen attól, hogy részben vagy egészben csökkent hallással élünk, az egyéb érzékszerveink felerősödnek, és olykor különös szuperképességekkel rendelkeznek. Lehet, hogy neked is ismerős lesz néhány az alábbiakból, így ha magadra ismersz, csak buzdítani tudunk, hogy fordítsd előnyödre ezeket a helyzeteket, és hallássérülésed mellett domborítsd ki szuperhős-képességeidet! Mutatjuk, melyek ezek!

1. Röntgenlátás

 

Ha Clark Kenthez hasonlóan nem is vagyunk képesek puszta szemmel átlátni a falon vagy MRI vizsgálatot végezni saját csontjainkról, hallássérültként - tapasztalataink szerint - a látásunk egy idő után felerősödik. Miután az agyunk nagyobb kapacitást tud nyújtani a szemünknek és megszoktuk, hogy fülünk helyett a szemünket használjuk, sokkal részletesebben figyeljük meg a bennünket körülvevő dolgokat, sokkal több információ tűnik fel nekünk. Mi nemcsak nézünk, de látunk is, ezért tanuljuk meg könnyebben a szájról való olvasást, és ezért vannak bajban azok, akik megpróbálnak nekünk lódítani vagy valótlant állítani, mert az apró szájrángásokból, gesztikulációkból mi azt fél másodperc alatt kiszúrjuk.

 

2. Viszlát, csípős-pikáns Mexikó!

 

Gasztro-kalandor hallássérültként igazi áldás, hogy a halláscsökkenéssel az ízélmények felerősödtek. Alapvetően imádjuk, hogy az ízeket sokkal intenzívebben érezzük, de azért ez nem volt mindig így. Gyermekként megvolt az az összesen 6 fajta étel, ami landolhatott az asztalon, mert minden más, ami túl fűszeres volt, túl forró, túl savanyú vagy túl…. bármi, azt képtelenek voltunk megenni. Mára azért ez csillapodott, de van az a mexikói taco vagy főtt tarjával bolondított chilis bab, amit lángoló szájjal a tányér felénél kénytelen-kelletlen visszautasítunk.

 

3. Szaglásból hatos

 

Akár a vadászkopó, úgy tudjuk beazonosítani a szagokat, illatokat, ami persze egy tömött buszon a reggeli nagy igyekezetben akár még több is lehet, mint kellemetlen. Az iskolai tornaóráról meg aztán ne is beszéljünk, bár annak idején, amikor egy forró tavaszi napon mindenki egy kupacba hajigálta le az egyen-tesipólót, legalább volt köztünk valaki, aki szag alapján be tudta mindegyiket azonosítani… Micsoda szerencse…

 

Az éles szaglásnak azért ettől függetlenül szerencsére rengeteg pozitívuma van, hiszen nemcsak képesek vagyunk messziről kiszúrni édesanyánk parfümének illatát, de azt is könnyen „megorroljuk”, ha a vasárnapi ebédhez megsütött legalább száz szalagos fánkot vagy palacsintát.

 

Nagy mágiát azért nem kell feltételezni a dolgok mögé, hiszen a kutatók álláspontja szerint azért történik mindez, mert az agyban a hallás sérülése során speciális változások következnek be. Ezek a változások felelősek azért, hogy sokszor úgy érezzük, másokhoz képest jobban, élesebben érzékelünk. Azt azért viszont ne felejtsük, hogy a hallástechnológiai fejlesztéseknek köszönhetően, ahogy a Phonak is, szinte napról napra olyan új hallókészülékekkel, kiegészítőkkel rukkolnak elő a gyártók, amelyek nemcsak diszkrétek, divatos és illeszkednek a hétköznapjainkhoz, de a tökéletes hallásunkat is szuperhősként támogatják!