icon Vissza az összes cikkhez

Hallatlanul sikeres a Csillag születik!

Hallatlanul sikeres a Csillag születik!

Szécsényi Réka írása

Budapest

2019. 03. 01.

Az utóbbi években számos hollywoodi film készült, ahol a hallássérülés vagy a jelnyelv tudatosítása, megismertetése kapta a főszerepet. Maga a tény, hogy ma már a filmkészítők számára is fontos a siket és hallássérült emberek életének, körülményeinek bemutatása, szívmelengető számunkra, hiszen lehetőségeiknél fogva milliók nyernek betekintést a hallássérültek izgalmas és kihívásokkal teli világába. Bár a Csillag Születik legfőbb mondanivalója nem a hallássérülés, a Bradley Cooper által alakított Jackson Maine életének ez mégis egy igen meghatározó része, a film történéseinek egyik legfőbb alapja.

A Csillag születik-sztori

 

Teltházas rock koncert, fantasztikus gitárzene, üvöltő közönség. Így kezdődik a film, ahol Jackson Maine áll a színpadon és alkoholtól mámorosan pengeti akusztikus gitárját. A zene zsivány, Jackson viszont ünnepelt sztárként az elfogyasztott „bátorítónak” köszönhetően sajnos alig áll a lábán. Ahogy a buli után sofőrje kéretve-kelletve megáll a „csak még egy utolsó kilépő”-re, a bárban beleszeret a Lady Gaga által parádésan alakított Allybe. Jackson mindent megtesz a lány sikeréért, majd amikor Ally is reflektorfénybe kerül, Jackson bár küzd önmagával, mégis képtelen kezelni a szerelme körül kialakult rivaldafényt. Ally hiába tesz meg mindent a mentorából idő közben férjévé avanzsált Jacksonért, kapcsolatuk hanyatlásnak indul, ami végül beáldozik a Jackson belső démonjaival folytatott harcban.

 

A film története magával ragadó, a színészek játéka részletgazdag és lebilincselő, a dalok fantasztikusak. Bennünk mégis az hagyta a legmélyebb nyomot, ahogy egy ilyen sikeres zenész, aki estéről estére arénákat képes megtölteni gitárjátékával, hogyan juthat el odáig, hogy egy este a felesége, szerelme, mentoráltja koncertfellépése helyett inkább leengedve maga mögött a garázsajtót, nyakában a saját övével véget vet az életének…

 

A fülzúgás nem játék

 

Habár a legtöbb kritika a történetet és a színészi játékot firtatja, fontos, hogy megálljunk és beszéljünk a Jackson életét gyerekkora óta meghatározó problémáról, a fülzúgásról. A fiút kisgyerek kora óta tinnitus gyötri, mely folyamatos, állandó fülcsengése a beszédértésben is zavarja. A tünetek enyhítésére kapott gyógyszer és az alkohol, amit napi rendszerességgel, korlátlan mennyiségben fogyaszt, nem javít az állapotán. Eszméletvesztésig történő italozások, maga alá vizelés a Grammy-díj átadáson, karriert és magánéletet egyaránt érintő viselkedési problémák. Ehhez társul a gyerekkora óta kezeletlen fülzúgás, az orvos által felírt gyógyszerek, olykor kicsi drog és az alkohol. Nyílegyenes út a totális leépüléshez.

 

Jackson otolaringológusa a tinnitus enyhítésére felírt gyógyszerek helyes szedése mellett arra ösztönzi a zenészt, hogy a koncerteken elszenvedett zajok ellen viseljen egyedi, saját fülére készített, speciális zajvédővel ellátott fülillesztéket, amelyek a káros zajokat blokkolják, a zene és a közönség hangjait viszont áteresztik. Jackson erre nem hajlandó, a készüléket teljes mértékben elutasítja, így a koncerteken való óriási zajkitettség miatt a hallása rohamosan romlik, aminek pszichéjére gyakorolt negatív hatásait nem tudja megfelelően kezelni.

 

Saját audiológus a filmben

 

A film nem titkolt szándéka az, hogy ha nem is tolják látványosan az orrunk elé a problémát, itt-ott felbukkanva a témakör mégis tudatosítsa bennünk a fülzúgás egészségre káros hatásait. Ez a meghatározó üzenet, amely egy sípoló hangként lép fel Jacksonnal a színpadra, már a film legelső kockájától kezdődően a film teljes története során megmutatkozik. A szerepek lehető legélethűbb ábrázolásához a színész valódi orvosát, Dr. William Slatteryt, a House Ear Clinic elnökét kérte fel filmbeli otolaringológusának alakításához. Úgy tűnik, mind a téma-, mind a szereplők válogatása tökéletesen sikerült, hiszen az American Tinnitus Association (ATA) véleménye szerint Bradley Cooper színészi játékával pontosan ábrázolja a tinnitussal küzdők viselkedését.

A film minket is lenyűgözött, hatalmas gratuláció nekik!

 

Konklúzió

 

A filmet szerettük, hiszen egyben volt szórakoztató, romantikus, de leginkább elgondolkodtató. Mélyen mesélt az elfogadásról, a szeretetről, a támogatásról és az elutasításról. Elutasításról egy olyan betegséget illetően, amilyen a kellemetlen, embert próbáló fülzúgás, mely a 21. századi hallástechnológiának köszönhetően megelőzhető és tünetei enyhíthetők. Hogy hogyan? Megfelelő hallásvédelemmel, rendszeres hallásszűréssel és a rohamosan fejlődő, egyre szélesebb körben és módon elérhető hallástechnológiai eszközök használatával. Hiszen ahogy a saját fülünkre készített fülilleszték, úgy az apró, részletgazdag hallást biztosító, diszkrét hallókészülékek is lehetővé teszik számunkra a hallás zajmentes élményét, és az egyik legfontosabb érzékszervünk, a füleink védelmét!