icon Vissza az összes cikkhez

Hogyan kérdezd meg valakitől, hogy siket-e?

Hogyan kérdezd meg valakitől, hogy siket-e?

Jaime del Pizzo írása

Budapest

2019. 03. 20.

Az emberek általában kellemetlenül érzik magukat, amikor nem tudják, hogyan kérdezzenek rá, hogy siket vagy hallássérült vagyok-e. Látom az arcukon, hogy félnek feltenni a kérdést. Szerintem attól félnek, hogy megbántanak, pedig ez azért nem olyan félelmetes dolog. Én speciel sosem érzem magam megbántva ettől a kérdéstől, sőt!

Még becsülöm is azokat, akik veszik a bátorságot, mert legalább segít megtörni a jeget és kialakulhat köztünk egy jó kis beszélgetés, ami segít, hogy közelebbről is megismerjük egymást. Éppen ezért összegyűjtöttem néhány ötletet, hogy ha a veled szemben álló beszélgetőpartner siket vagy hallássérült, hogyan tedd fel neki a kényes kérdést.

 

Hogyan kérdezz rá?

 

Figyelj a hangodra. Számos helyzet van, amikor igazából nem is az a lényeg, hogy mit mondanak, vagy mit kérdeznek, hanem hogy hogyan, milyen hangsúllyal teszik ezt meg. Ha alapvetően szarkasztikus kedvedben vagy, vagy egyszerűen csak udvariatlanul kíváncsiskodsz, akkor a kérdés egyértelműen sértő lesz. Ha viszont odafigyelsz, hogy a hangod kedves legyen és az érdeklődésed őszintének is tűnjön, az sokat lendíthet a „kérdéses” ügyön.

 

Mikor kérdezz rá?

 

Ha egy társaságban a hallássérülésem miatt valaki kipécéz magának, az számomra mindig nagyon kellemetlen. Ha a helyzet úgy hozza, hogy te is szívesen beszélgetnél a társaság egyik hallássérült tagjával, lépj oda hozzá és tedd fel a kérdést személyesen. Kerüld a nagy társaságot, szólítsd meg személyesen, és kérdezz rá úgy, hogy mások lehetőleg ne legyenek fültanúi a diskurzusnak.

 

Különbözőek vagyunk, így mindnyájan másképp reagálunk. Néhány siket és hallássérüléssel élő komfortosan beszélget, szívesen mesél a hallássérüléséről, mások viszont zárkózottabbak lehetnek. Ha kérdésed van, amit szívesen feltennél, előbb dobd fel az általános kérdő mondatot: „Kérdezhetek tőled valamit?”, majd várd meg a választ. Ez nagyon fontos. Ha azt mondja, hogy nem, akkor legyen az a válasz. Ha igennel válaszol, akkor nyitva az ajtó, lehet rajta kérdésekkel és egy jó beszélgetés reményében kedvesen és mosolygósan befáradni.

 

 

Általános kérdések

 

Íme, néhány általános kérdés, amivel siket és hallássérüléssel élők társaságában érdemes a beszélgetést kezdeni. Ezek általános dolgok, a lista természetesen bővíthető, de ahhoz, hogy ledöntsd a kapukat és elkezdődjön a beszélgetés, arra éppen elegendő.

 

Hallássérüléssel születtél? │ Hogyan gondolkodsz magadról? Siket vagy hallássérüléssel élőnek tartod magad? │ Milyen a hallásod? Mennyire hallasz? │ Milyen eszközök segítik a hallásod? │ Úszhatsz vagy ugrálhatsz a medencébe hallókészülékkel? │ Ismered a jelnyelvet? │ Beszéljek hozzád hangosabban? │ Segíts, kérlek! Hogyan mutassalak be másoknak, akik nem tudják, hogy hallássérüléssel élsz?