icon Vissza az összes cikkhez

HOGYAN PARTIZZ OKOSAN, HALLÁSSÉRÜLTKÉNT

HOGYAN PARTIZZ OKOSAN, HALLÁSSÉRÜLTKÉNT

Aatish Pater írása

Budapest

2020. 02. 12.

Romantikus elképzeléseim között szerepelt, hogy majd, amikor végre én is fősulis leszek és beindul a party-élet, úgy fogom azt tolni hallássérülten, hogy majd még magamtól is megijedek. Elképzeltem a helyet: biztos jó tágas lesz és kényelmes, bőven lesz hely a pultnál és a tánctéren, aztán amikor odakerültem, csak bámultam a fejemből kifelé, mert kész csatatér volt, amibe belecsöppentem. A partvonalon állva – mert a küszöbnél beljebb nem is nagyon jutottam - nyomtam egy újratervezést a hallássérült party-navigációmban.

1. LE A HANGERŐVEL!

Gondoltam, hogy egy kőkemény főiskolai buliban hiába is kérem, esélytelen, hogy lejjebb vegyék a hangerőt, ami olyan élesen visított a fülembe, hogy majd megőrültem. Az első lépés az volt, hogy gyorsan ki is kapcsoltam a hallókészülékem, mert a zene vibrálását a padlón keresztül a lábamban egyébként is tök jól éreztem. Így, hogy a Phonak Bolerom bár ki volt kapcsolva, de le nem vettem, sokkal jobban védte a hallójáratomat, mint azokét, akik hallóként a teremben buliztak. Ez egy jó tipp lehet, nekem legalábbis bejött, és az sem volt gond, ha valaki hozzám szólt, mert akkor bevetettem a szájról olvasást. Egy zajos helyen csúcs, ha valaki rendelkezik ezzel a szuperképességgel, mert így az italokat is simán meg tudom magamnak bármikor rendelni.

2. EGYÜTT A HAVEROKKAL

Még ha általános igazság is, hogy együtt mindig jobb a buli, mint szólóban, hallássérültként szeretek csapatban mozogni. Nemcsak azért, mert így garantáltan parádés lesz az este kimenetele, hanem azért is, mert ha valamelyikünk elfárad – vagy esetleg én -, akkor mindig van egy társ és nem kell a vaksötétben egyedül hazamenni.

3. AZ ÍRÁS BIZTONSÁGA

Amióta „óriási’ partiarc lettem, bevett szokásommá vált, hogy a fontos információkat üzenetben egyeztetem. Így biztosan nem hallom félre a címet, az időpontot, vagy hogy mivel és hogyan készüljek. Az üzenetküldéshez ott a Messenger, az iMessage, a WhatsApp vagy a Viber, de számos további applikáció is rendelkezésre áll már az üzenetek biztonságos elküldéséhez.

4. EGY CSENDESEBB SAROK

Miután kizárt, hogy egy-egy buliban ne találkoznék új emberekkel, ahhoz, hogy viszonylag elviselhető körülmények között tudjunk beszélgetni, jó, ha van egy csendesebb hely. Ha már kicsit odébb van az üvöltő zenétől, nagyban megnövekszik az esély arra, hogy értsük egymás szavát és normálisan tudjunk cseverészni.

 

Akárhogy is legyen, engem a hallássérülés nem állíthat meg! Imádom a bulikat, a jó hangulatot és a zseniális társaságot, még akkor is, ha hallássérült vagyok!